Доступність посилання

ТОП новини

Про завершення конкурсу з української мови ім. Петра Яцика.


Тарас Марусик

Київ, 19 травня 2005 - 17 травня завершився П’ятий міжнародний конкурс з української мови імени Петра Яцика. Урочиста церемонія нагородження переможців відбулася в київському театрі ім. Івана Франка.

Цей конкурс тривав майже шість з половиною місяців - від 9 листопада, традиційної дати його відкриття в День української писемности і мови. Виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький особливістю цьогорічного конкурсу вважає “помаранчевий” контекст.

Михайло Слабошпицький

Річ у тому, що величезна кількість наших студентів стояла на Майданах, на київському та на інших, і не могли вписатися в часі в конкурс. І тому подовжили ми цей часовий коридор, і студентів це розтяглося в часі, оскільки ми повинні були дати цю можливість.

І журі на чолі з Любов’ю Мацько пішло назустріч, і таки змогли взяти всі герої майданів участь у нашому конкурсі.

І ще один момент. У Запоріжжі до мене підходило дуже багато студентів на Майдані і говорили до мене. Я запитав, звідки ви мене знаєте, а вони відповіли, що свого часу їх нагороджував преміями в конкурсі ім. Петра Яцика. Отже, не випадково ця молодь стояла також на Майдані, герої конкурсу ставали героями помаранчевої революції.

Тарас Марусик

П’ятий міжнародний конкурс з української мови імени Петра Яцика визначив своїх героїв серед студентів і серед учнів 3-11 класів загальноосвітніх середніх шкіл. За цьогорічними переможцями, зазначив Михайло Слабошпицький, можна вивчати географію України.

Михайло Слабошпицький

Не всі області представлені в першій трійці в номінації різних класів, але, оскільки премії є від першого по десяте місце на загальнонаціональному рівні, там, практично, всі обласні центри, і навіть Крим представлений.

Ви знаєте, це просто радує, збільшується кількість переможців і призерів навіть із півдня України. Ми навіть мали з Одеси призерів, ми мали із Запоріжжя, і в трійці була дитина з Луганська.

Тарас Марусик

Крім учнів та студентів, нагороди - Почесні грамоти Міністерства освіти та науки - одержали вчителі, діти яких посіли перші місця, а також методисти з української мови і літератури обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти і члени журі конкурсу.

Своїми нагородами, зокрема орденом Христа Спасителя, і преміями були відзначені Українською православною церквою Київського патріархату окремі учні і вчителі.

Вже стали історією деякі проблеми з відкриттям П’ятого конкурсу в Запоріжжі 9 листопада. Фактично, повноцінні урочистості відбулися лише в кінці грудня. Я запитав Михайла Слабошпицького, чи відчули організатори зміну влади на фінальній стадії конкурсу.

Михайло Слабошпицький

Негайно, це контраст, це ніби взагалі два суспільства були, оскільки відчувалися вплив верхів, вплив влади, і після зміни влади зовсім інша і позиція освітянських чиновників, хоч часто це були ті ж люди, навіть без зміни людей ставлення ми відчули зовсім інше. На зустрічний рух ентузіазм раптом прокинувся у наших високих акціонерів. Зміна влади таки відчулася.

Тарас Марусик

Виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький повідомив, що наступний конкурс, імовірно, розпочнеться в Криму. Треба лише дочекатися відповідного наказу Міністерства освіти та науки.
XS
SM
MD
LG