Доступність посилання

ТОП новини

Своя полуниця солодка, але дорожча; чужа – дешевша, та несмачна…


Василь Плоскіна

Угорщина, 20 травня 2005 – Іспанська полуниця успішно витісняє на ринку угорську, безпорадно констатують місцеві фермери. Й хоча угорська полуниця вважається солодшою, ніж привозна, їй далебі важко конкурувати з низькими роздрібними цінами на імпортну сестру.

Попри явну неприязнь господарів тутешніх полуничних плантацій до іспанської ягоди, йти війною на конкурентів ніхто не збирається. Не ті погодні умови й потужності, невесело кажуть угорські фермери. Адже якщо в Південній Європі можна вже у лютому працювати на відкритому ґрунті й під плівкою, а в засклених теплицях не включати опалення, то в Угорщині полуничники значною мірою змушені чекати приходу теплої і погожої весни. Тому не варто дивуватися, каже виробник Ласло Бенедек, що цими днями на столичних ринках кілограм полуниці з Іспанії коштує від 400 до 600 форинтів, водночас за угорську просять удвічі дорожче. Нагадаю, що за курсом валют 1 долар коштує 199 форинтів.

Знавці полуничної справи, наприклад, схвально оцінюють іспанський сорт “Камароса”, який не поступається перед угорськими елітними сортами ягід. Однак смак іспанських ягід не дотягує до тутешньої “самовци” через тривале транспортування на вантажних автомобілях. Такий тендітний товар у звичайних умовах зберігає привабливий вид максимум одну добу, кажуть базарні продавці. Тому перед відправкою за кордон ягоди зривають напівстиглими й охолоджують, щоб товар не зіпсувався у дорозі за 6-8 днів. Звісно, полуниці вже ніколи достигати, і вона не така смачна, ніж та, що доходить до потрібної товарної кондиції у відкритому полі.

За словами Роберта Люкса, представника однієї з угорських експортних компаній, угорська полуниця, не дивлячись на тиск конкурентів, все ж має свою нішу на європейському ринку. Щорічно тут вирощують близько 7-9 тис. тонн полуниці. Десята частка вирощених ягід потрапляє за кордон, головним чином у країни Балтії, уточнює фахівець. Решту розкуповують угорці.

Що ж до високих цін на імпортні ягідки, то, на думку експертів, даються взнаки проїздні тарифи на німецьких автобанах, якими їздять трейлери з Іспанії до Угорщини. Тим часом угорської полуниці, як не прикро, у майбутньому ставатиме все менше й менше. Її плантації останніми роками змістилися з околиць Будапешта на північ і схід Угорщини. А там, де колись наливались сонцем соковиті червоні ягідки, зараз нахабно виблискують жерстю й металом автомобільні гаражі.
XS
SM
MD
LG