Доступність посилання

ТОП новини

"Можливо ми звернемося до судів у Страсбурзі і Нью-Йорку" – Андрій Федур про співпрацю з американським юристом у захисті Бориса Колесникова.


Мар’яна Драч

Прага, 19 травня 2005 року – Американський адвокат Річард Хайбі захищатиме голову Донецької обласної ради Бориса Колесникова, якого заарештували у квітні за звинуваченнями у здирництві. Про це повідомила сьогодні прес-служба Донецької обласної ради і цю інформацію підтвердили радіо "Свобода" в офісі американської фірми, співробітником якої є цей юрист. Річард Хайбі працюватиме разом з українським адвокатом Андрієм Федуром. Радіо "Свобода" звернулося до пана Федура, щоб з`ясувати, якою буде роль американського правника у судовому процесі, що має великий політичний розголос в Україні.

Мар`яна Драч

Чи Ви вже спілкувалися з Річардом Хайбі і як Ви будете з ним ділити роботу?

Андрій Федур

Так, я спілкувався з паном Хайбі, це адвокат із Вашингтона, я обговорював особисто з ним питання, що стосуються нашої співпраці. Я сподіваюся, що наступного тижні він прибуде в Україну, і вже ми почнемо плідно співпрацювати.

Питання є в тому, що спектр проблем, які є навколо справи Колесникова, досить великий. Я говорив про це раніше, і я вважаю так і сьогодні, що є відверте порушення прав людини у цій справі, тому ми будемо співпрацювати як в питаннях, що стосуються тут внутрішніх проблем з цією справою, так і щодо питань захисту інтересів Колесникова через міжнародні правові інституції. Це можливо і суд в Нью-Йорку, це можливо і Європейський суд з прав людини. Тобто є багато питань, по яких ми будемо співпрацювати.

Мар’яна Драч

Ви сказали про суд в Нью-Йорку, а який саме суд? Адже відомо, що до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі звертається за захистом чимало українських громадян. А яка є інституція в Нью-Йорку?

Андрій Федур

Ми не виключаємо, що можливо будемо звертатися і там до суду щодо захисту якраз порушення прав людини.

Мар’яна Драч

Який існує зв’язок між Нью-Йорком і справою пана Колесникова?

Андрій Федур

Питання полягає в тому, що у нас ще відомо, що є така організація, як ООН, і там також є багато якраз тих питань, які регулюють питання захисту прав людини. Тому ми будемо вивчати це питання, де ми швидше зможемо дійти процедурно до розгляду цих питань в суді.

Але я дуже хотів би сподіватися саме як громадянин України, як правозахисник, який займався не один рік правозахисною справою в Україні, щоб це питання все-таки було вирішено в Україні.

Мар’яна Драч

Хто саме найняв пана Хайбі? Яка структура, яка партія ?

Андрій Федур

Це було за ініціативою родичів і друзів пана Колесникова. Це питання обговорювалося зі мною, як з адвокатом України, і я безперечно на це погодився. Тому що я тут вбачаю, і певною мірою, свій інтерес.

Мар’яна Драч

В Україні вже працювала група швейцарських адвокатів. Вони захищали інтереси Віктора Януковича у Верховному суді України і програли справу. Чи доцільно знову звертатися до іноземців?

Андрій Федур

Я просив би це не порівнювати. Це є різні аспекти і підходи у нас також дещо відрізняються. Ми чітко усвідомлюємо, які питання ми можемо і будемо розглядати в Україні. І тут, можна сказати, пріоритетне право прийняття рішень є виключно за мною, але є питання, які ми будемо вирішувати не тільки в Україні, а є ті питання, які можливо нам доведеться вирішувати в судових органах поза межами України. І тут така робота, моя співпрацю з Річардом Хайбі буде, я вважаю (це особисто моя думка) буде плідною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG