Доступність посилання

ТОП новини

Державна дума Російської Федерації сьогодні одноголосно - 351-м голосом "за", при відсутності тих, хто "проти" і тих, хто "утримався", ухвалила постанову щодо політичних репресій в Україні.


Віталій Портников

Москва, 20 травня 2005 року - У постанові Державної Думи, що вона була підготовлена комітетом по справах СНД і взаєминах із співвітчизниками, говориться, що в Україні після перемоги на президентських виборах Віктора Ющенка спостерігається справжні політичні репресії над тими, хто не підтримав нового українського Президента під виборчих перегонів.

Також державна Дума РФ дорікає українським колегам за спробу встановити контроль над незалежними ЗМІ. Репресії проти діячів мистецтва і культури, Державна Дума РФ висловлює глибоку стурбованість цієї політичної, економічної та культурної ситуації, яка склалася в сусідній країні.

Спостерігачі в російській столиці у зв’язку з цим підкреслюють, що така жорстка постанова російського парламенту була підготовлена саме в комітету по справах СНД, що очолюєтоься Андрієм Кокошиним, одним із найбільш відомих російських експертів по спробах пострадянського простору, який втім схиляється за своїми політичними орієнтирами до тих сил, які програли на президентських виборах Віктору Ющенку.

Також треба відзначити, що в Державній Думі РФ не уособлені демократичні партії, які залишилися за підсумками останніх парламентських виборах, можна сказати, на маргінесі російського політичного життя.

Тому ті депутати, які проголосували за постанову із жорсткою критикою української політичної реальності, це депутати від “Єдиної Росії”, партії Володимира Жириновського ЛДПР, а також об’єднання “Родіна”.

До речі, останні підписали угоду про співробітництво із лідером українських соціалістів Олександром Морозом, однак дружні взаємини між Дмитром Рогозіним та Олександром Морозом не вплинули на жорстку позицію цієї фракції, що підтримала сьогоднішню постанову Державної Думи.

Разом з цим буде важливим нагадати, що коли ситуація навколо театру російської драми позначилася на настрої інтелігенції в Москві, і група провідних діячів російської культури виступила із підозрою до Президента України Віктора Ющенка, саме радник українського Президента, відомий російський політик поза парламентом Борис Нємцов привіз цей лист до Києва.

Щоправда Віктор Ющенко відмовився зустрічатися із своїм радником. І єдиною особою, яка вислухала прохання Бориса Нємцова, а також авторитетних діячів російської культури, була прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG