Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт між Ющенком і Тимошенко, на думку українських політологів, може спричинити кризу в Україні.


Марина Пирожук

Київ, 23 травня 2005 - Нагадаємо, що минулої суботи тижневик “Дзеркало тижня” оприлюднив інформацію, згідно якої Ющенко попросив прем’єрку піти у відставку через розбіжність позицій довкола бензинової кризи в Україні.

Ющенко також вибачився перед російськими нафтомагнатами під час зустрічі з ними у Києва і звинуватив в бензиновій кризі український уряд. Юлія Тимошенко, яка там була присутня кілька разів у відповідь заявляла, що не згодна з такою позицією Президента.

Ми попросили прокоментувати цю ситуацію політологів.

Послухаємо Ігоря Лосєва

Ігор Лосєв

Що стосується газети “Дзеркало тижня”, то ви знаєте, що це потужний резервуар пліток був. До них уся політика зводилась до того, що сказав один діяч, що з цього приводу сказав другий, і що вирішив для себе третій. Але політика до цього не зводиться, є принципові речі.

Що стосується останніх чвар у керівництві, то вони є. Звичайно, дуже багато залежить від того, наскільки президент України Віктор Ющенко здатен витримувати шалений тиск з боку Москви сьогодні, до речі, у вигляді бензинової змови з боку російських нафтотрейдерів. Звичайно, що за цією змовою стоїть Володимир Путін. Те, що Віктор Ющенко продемонстрував відсутність справжніх бійцівських якостей, то це може мати для України найтрагічніші наслідки.

Що стосується його конфлікту з Юлією Тимошенко, то добре, що він розуміє, не зважаючи на певні кроки з боку Петра Порошенка, що народу Майдану, себто його електорату не потрібен Ющенко окремо, а Тимошенко окремо. Вони потрібні лише разом. Їхній особистий розкол стане розколом помаранчевої влади.

Тому народу Майдану Ющенко і Тимошенко потрібні лише в двох разом. Добре, що вони це все розуміють. Остання заява про єдність, любов і дружбу якраз і свідчить, що вони ці об’єктивні речі обидва розуміють.

Марина Пирожук

Ще один політолог Володимир Полохало вважає, що позиція Ющенка в стосунках з російськими нафтомагнатами, яких Тимошенко вважає головними винуватцями бензинової кризи в Україні, свідчить про капітуляцію української влади перед Росією.

Володимир Полохало

Є розбіжності, які торкаються ставлення до російських монополістів у сфері енергетики. Зустріч у четвер Віктора Ющенка з цими монополістами і його відповідний указ напередодні з цього приводу я б назвав би таким актом напівкапітуляції перед росіянами, які керуються жорстким прагматизмом і використовують силу.

Що торкається тих меседжів і, власне кажучи, розмови з російськими монополістами нафтотрейдерами, то звертає увагу на себе певний сервільність і пієтет перед ними, а це вказує на те, що президент ще не обрав єдиновірну тактику поведінку з ними, маючи на увазі, національні і стратегічні інтереси з ними.

На мій погляд, тим самим Ющенко засвідчив сьогодні перевагу Росії як монополіста на українському енергоринку.

Марина Пирожук

А ось що з цього приводу сказав наближений до Леоніда кучми політолог Михайло Погребинський

Михайло Погребінський

Мені видається, що вся ця історія зі звинуваченням Тимошенко і з скандалом в присутності російських олігархів, не тільки російських, є результатом, з одного боку, природних суперечностей стосовно того, як проводити економічну політику між Тимошенко і Ющенко і частиною його оточення, з іншого боку.

Тут я, так би мовити, на боці, мені видається, що підхід Ющенка більш ліберальний, мені теж видається, що той механізм, який використовує Юлія Тимошенко, тобто довести до ситуації кризової, відразу піти на скандал, не домовитись, а силовими засобами працювати з бізнесом, неправильний. Тут правий Ющенко.

З іншого боку, абсолютно очевидно, що дана конкретна ситуація скоріш за все пов’язана з тим, що частина оточення Ющенка просто свідомо йшла на погіршення шансів Тимошенко виграти протиборство з російськими олігархами.

Я вірю в інформацію, яка є зараз в ЗМІ про те, що була домовленість між Порошенком і російськими олігархами, яка врешті і призвела до кризи. В даному конкретному випадку Юля була права, можливо, вона б довела ситуацію до більш вигідної для України, якщо б не втрутився в цей скандал Порошенко і врешті Ющенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG