Доступність посилання

ТОП новини

У Симферополі ослики протестували проти Європи.


Володимир Притула

Симферополь, 24 травня 2005 - Кілька годин симферопольці могли спостерігати в центрі міста незвичайну демонстрацію. Три ослики і шість членів молодіжного руху “Майбутнє за союз” протестували проти вступу України до євроатлантичних структур і проти подорожчання бензину.

Таблички на ослах та інших членах молодіжного руху “Майбутнє за союз” з надписами “Євроінтеграція Симферополь-Брюссель”, “Покажи Росії спину – і катайся “без бензину”, “Віз для леді Ю”, “Дякуємо екологу Юлі!” - свідчили, що ця акція не тільки проти Європи і бензинової кризи, але й проти Леді Ю – Юлії Тимошенко.

Координатор молодіжного руху Сергій Веселовський це не спростовував: “Мета акції – привернути увагу людей до того, що відбувається зараз на паливному ринку України, та довкола взаємин з Росією. Відірвавшись від Російської Федерації український уряд тепер має головну біль. Але ця бензинова криза – лише початок. Далі буде гірше. Нова влада над нами знущається, сміється. Тож чому б і молоді партії “Союз” теж не висміяти владу доступними їй методами? Тому ми сьогодні проводимо акцію “В Європу на ослах!” – повідомив активіст партії “Союз” Сергій Веселовський. У листівках, які роздавали молоді активісти партії “Союз” пророкувався також обвал гривні і колапс виробництва.

Кримські урядовці відкидають агресивний песимізм опозиції. Минулої п’ятниці глава уряду автономії Анатолій Матвієнко заявив, що бензинової кризи в Криму немає і не буде. А його 1-й заступник Валерій Ясюк сьогодні в інтерв’ю для Радіо Свобода підтвердив: “Сьогодні уряд АРК приймає всі необхідні рішення та дії для того, щоб бензинова криза і переддень курортного сезону не знайшла своїх відтінків на АРК. Ми домовились з ЗАТ “Чорноморнафтогаз”, що більше 2 з половиною тисяч тон нафтопродуктів прийде в Крим, домовились з “Лукойлом”, домовились з “Альянсом”. Тому на сьогодні ми не бачимо проблем з забезпечення нафтопродуктами АРК і збору урожаю, який у нас розпочнеться після 20 червня”, – повідомив Валерій Ясюк.

Втім, сама форма протесту сподобалася багатьом симферопольцям, які підходили до осликів, щоб сфотографуватися, з подивом дізнаючись, що це політична акція. Відзначив це і кримський художник Ісмет Шейх-заде, відомий своїми екстравагантними акціями: (переклад) “Мені сподобалися ослики насправді. Вони такі живі, красиві істоти. Відсотків 80 цієї акції, якщо він є, то, звичайно – за ослами. Що ж до самої акції, то, я її не підтримую. Це голий піар. Я думав, що це екологічна партія виступає проти лишаїв на тілі ослів”, - це була думка відомого кримського художника Ісмета Шейх-заде. Активісти молодіжного руху “Майбутнє за союз” повідомили, що мають намір продовжити подібні акції проти нинішнього українського уряду.
XS
SM
MD
LG