Доступність посилання

ТОП новини

Про конфлікт між українськомовною і російськомовною музикою в теле і радіопросторі України.


Тарас Марусик

Київ, 24 травня 2005 - Під час презентації нового компакт-диску молодої співачки і композиторки Лесі Горової “Я – патріот”, яка відбулася минулого тижня в Києві, спонтанно виникла розмова про конфлікт, який існує в теле і радіопросторі України між українськомовною і російськомовною музикою.

Леся Горова згадала київські маршрутки, які не змінилися і після Помаранчевої революції. Її монолог час від часу доповнював відомий музичний критик і продюсер Олександр Євтушенко.

Леся Горова

Крутяться всі ці ФМ і далі, ця російська попса, далі Шансон, далі Вєрка Сєрдючка... І я не можу зрозуміти, у нас є стільки гарної музики, за якою народ наш скучив. І це все, що у нас крутиться, це не є наша ментальність, це нам чуже, але воно нам нав’язується.

Що робити, щоб цьому протистояти?..

Голос з залу

Я знаю, що треба робити, треба збирати демонстрацію, іти до Віталія Шевченка під нацраду з транспарантами...

Леся Горова

Це теж один з шляхів, я думаю, а другий шлях – це робити от такі альбоми...

Тарас Марусик

Леся Горова мала на увазі свій новий альбом “Я – патріот”.

Леся Горова

Тепер залишився ще один шлях: взяти цей альбом, прийти, наприклад, на “Наше радіо”, на “Просто радіо”...

Голос з залу

На “Шансон”, сходи на “Шансон”...

Леся Горова

...і сказати, от подивіться, люди, от бачите, це професійна сучасна музика, давайте послухайте хоча б.

Бо ж були такі випадки. Знаєте, я прийшла на “Гала-радіо” перед Різдвом, я видала колядки, якраз 30 грудня. Я кажу, чи можна вам запропонувати колядки, ви б на Майдані виставили намет, що “Гала-радіо” за чесні вибори, може ви підтримаєте українську музику?

Вони – добре, ми послухаємо і дамо вам знати через два тижні. Я кажу, що знаєте, через два тижні вже Різдво закінчиться, взагалі-то. Вони – ну, тоді вибачайте...

Тарас Марусик

Директор рекордингової компанії “Атлантик” Юрій Гандзюк сказав, що східна Україна практично не замовляє українську музику. А якщо їм пропонують, то відразу звучить запитання: “Невже це можливо продати? Це ж українське”.

До речі, в другому за величиною місті України, Харкові, українські компакти продає лише одна крамниця. До Києва в Юрія Гандзюка є також претензії, зокрема, до мережі крамниць “Метро”.

Юрій Гандзюк

Я багато разів мав переговори з віце-президентом компанії “Метро”. Там принципово, що українське не ставимо, українське не продається. Ми з українського можемо взяти лише три позиції: “Океан Ельзи”, “Сєрдючка” і Руслана, все... Всі інші ми не беремо, це принципова позиція.

У нас дуже нормальні закони, просто законодавство треба виконувати. Є закон стосовно того, що 50 відсотків ефіру треба, щоб був український продукт, будьте ласкаві, пускайте 50% українського продукту.

У нас українського продукту від 4-5 до 11-12% на канал. До речі, всі канали українські кліпи безкоштовно не рятують. Зарубіжні - так, російська естрада теж це безкоштовно, а за українські кліпи або ролики треба обов’язково платити. Це питання вже державної безпеки. Домінує повністю російський продукт на території України.

Тарас Марусик

Директор рекордингової компанії “Атлантик” Юрій Гандзюк, який колись був директором заводу з випуску компакт-дисків, сказав, що на українських заводах виробляється лише 14-15% українського продукту, включно з етнічною, хоровою і класичною музикою, якщо до цього продукту зараховувати також “Віагру” і “Вєрку Сердючку”.
XS
SM
MD
LG