Доступність посилання

ТОП новини

Цього року на Прикарпатті заробітчани почали декларувати свої заробітки.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 23 травня 2005 - У минулі роки на Прикарпатті непересічною подією ставало те, коли хтось із галичан, що працюють за кордоном, декларував зароблені кошти. Як наголошують податківці, зміна суспільно-політичної ситуації в державі неабияк вплинула на свідомість громадян. Цього року вже близько ста заробітчан свідомо та добровільно прозвітували перед державною податковою інспекцією області про прибутки, отримані за кордоном.

45 тисяч євро, зароблених за кордоном, задекларував і відповідно сплатив до бюджету 34 тисячі гривень податку один з мешканців Городенківського району, що на Івано-Франківщині. Він став одним із понад 70-ти заробітчан, які добровільно прийшли до державної податкової інспекції, щоб прозвітувати про свої прибутки, отримані за кордоном. Ще кілька десятків мешканців міст Івано-Франківська, Калуша та Коломиї вказали в податкових деклараціях про прибутки в розмірі 5-ти тисяч доларів. Про це заявила заступник голови Державної податкової адміністрації в області Мирослава Савко.

Податківці не приховують, що задоволені такими результатами, і сподіваються, що кількість галичан, які працюють за кордоном та декларуватимуть свої прибутки, постійно зростатиме. Прикарпатські податківці також наголошують, що мешканці області виявляють високу громадянську свідомість щодо заповнення податкових декларацій. Це дає можливість контролювати прибутки громадян і своєчасно наповнювати державну скарбницю. Цього року на Прикарпатті також рекордною є сума, яку податківці внаслідок перерахунків повинні повернути більш ніж півтисячі громадян.

Ці люди, сплачуючи податки, сплатили суму на 700 тисяч більшу, аніж передбачалося. Ці кошти їм будуть повернені. Загалом Мирослава Савко наголосила, що згідно з прогнозами, які роблять податківці, щонайменше вдвічі зросте кількість тих, хто вкаже в деклараціях свої прибутки. Такий оптимізм податківців базується на тому, що кампанії заповнення податкових декларацій проводяться на нових засадах, головною з яких є впровадження ідеології добровільної сплати податків з прибутків фізичних осіб. А саме такі податки становлять не менше 80% наповнення місцевих бюджетів.
XS
SM
MD
LG