Доступність посилання

ТОП новини

У місті Жовті Води Дніпропетровської області жителі протестують проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.


Геннадій Сахаров

Мітинг
Дніпропетровськ, 25 травня 2005 - Невелике місто Жовті Води з населенням близько 50 тисяч відоме тим, що у ньому розташований колись надсекретний Південний гірничо-збагачувальний комбінат, де виробляється уранова сировина для ядерних ТВЕЛів, а за часів СРСР продукція комбінату використовувалася і для вироблення ядерних бомб і боєголовок. То ж саме місто було закритим і щільно контрольованим спецслужбами. Тим паче, що у ньому були розміщені і інші підприємства, які працювали на військово-промисловий комплекс СРСР та надсекретна тренувальна база Головного Розвідувального Управління. Зі зникненням могутнього ВПК СРСР місто, забруднене радіацією, занепало. Закрилися і збанкрутували оборонні підприємства, довгий час простоював гірничо-збагачувальний комбінат з гідрометалургійним урановим виробництвом, продукція якого сьогодні вивозиться до Росії. Жовті Води поставили сумні рекорди безробіття і захворюваності. Молодь у Жовтих Водах не затримується, шукаючи долі де завгодно, але не у рідному місті, населення старішає. Жовті Води перетворюються на місто пенсіонерів і безробітних. Постановами Кабінету Міністрів Жовті Води фактично прирівняні до Чорнобильської зони, ухвалена програма фінансової допомоги, коштами якої розпоряджається міська влада, жителі “радіаційних” грошей не отримують. Бюджет міста є дотаційним.

У квітні цього року жовтоводці отримали ще один сюрприз – Жовтоводський міськвиконком за згодою депутатів міської ради підвищив тарифи на житлово-комунальні послуги. Так, послуги житлово-комунальної служби подорожчали у 2,3 рази, водопостачання у 2,4 рази при встановленні норми споживання води у шість кубічних метрів на добу на одного жителя. Подрожчало опалювання будинків.

У місті протягом травня відбулися два мітинги жителів. На останньому мітингу голова місцевої організації Української Народної партії Валентина Трофимович сказала:

Валентина Трофимович
“Народ не може оплачувати комунальні послуги у такому обсязі як захотілося нашій владі. Резолюція, яку ми ухвалили четвертого травня, проігнорована. Здаватися просто так наша Українська Народна партія, і, думаю, більшість населення не буде. Ми чекали що влада до нас все ж таки повернеться обличчям, що скасують вони рішення те ганебне виконкому, я вважаю, що воно ганебне, це залізти у кишеню. Ми зібрали 759 підписів і подали до виконкому про розпуск виконкому, який піднімав руки за це рішення. А ви знаєте що у цьому виконкомі понад половина – директори комунальних служб. Так от навіть пальцем ніхто не поворушив, у тому числі наш міський голова.”

Було сказане, що жителі міста не проти приведення тарифів до рівня самоокупності служб, але міськвиконком врахував лише одну статтю Закону України про комунальне господарство, проігнорувавши решту, що комунальні служби перекладають на плечі жителів витрати, які виникають внаслідок невиконання тими службами їхніх прямих обов’язків, зокрема, щодо ремонту і належного утримання водогонів, ґазогонів, котелень. Громадська комісія з перевірки обґрунтованості нових тарифів встановила, що тарифи суттєво завищені, що, зокрема, жодна людина у місті не може витратити за добу шість кубометрів води.

Учасники мітингу
Результати перевірки передані до міськвиконкому. Має бути утворена узгоджувальна комісія з працівників виконкому і представників місцевої громади. А поки що жовтоводці змушені сплачувати не підйомні для них суми за комунальні послуги. І, як було заявлено на мітингу, в разі неузгодження тарифів на рівні справжніх витрат комунальних служб міська громада розпочне безстрокове пікетування виконкому міськради, вимагатиме перевиборів міського голови, відставки міськвиконкому і ініціює відкликання депутатів міської ради.
XS
SM
MD
LG