Доступність посилання

ТОП новини

Закон про дослідження ембріональних стовбурних клітин загострив протистояння Конгресу США із Президентом Бушем.


Сергій Куделя

Вашингтон, 25 травня 2005 - Палата Представників Конгресу США ухвалила вчора закон, який надаватиме державне фінансування науковим дослідженням стовбурних клітин, отриманих з людських ембріонів. Однак, хоча цей закон і підтримала переважна більшість конгресменів, він може не набути чинності. Адже президент Джордж Буш уже заявив, що накладе на нього вето. Вчорашнє голосування у Конгресі викликало нову хвилю запеклих дискусій у США щодо морально-етичних аспектів досліджень стовбурних клітин.

На ранніх стадія розвитку людський зародок повністю складається зі стовбурних клітин, які здатні перетворюватися на клітини різних органів. У цьому полягає їхня універсальність для медицини, яка може використовувати їх для лікування важких онкологічних чи нервових хвороб. Вперше стовбурні клітини вдалося виділити з людського ембріону у 1998 році. Однак вже через три роки Президент Буш обмежує наукові дослідження стовбурних клітин лише тими групами, які вже були виділені з ембріонів і забороняє операції по отриманню нових клітин. Головна причина – морально-етична.

Адже у процесі виділення стовбурних клітин гине людський ембріон, що американські консерватори розглядають як руйнацію життя. Говорить президент Буш:

“Немає такого поняття, як зайвий ембріон. Кожен ембріон унікальний і генетично досконалий, як будь-яка інша людина, і кожен з нас розпочинав життя з ембріону. Це життя треба розглядати не як сировинний матеріал для експлуатації, а як дар”.

Законопроект, ухвалений вчора Палатою Представників, знімає обмеження, встановлені президентом на дослідження стовбурних клітин і дозволяє виділяти їх з тих людських ембріонів, які є в лабораторіях у замороженому вигляді. У час, коли конгресмени голосували за цей закон, президент Буш скликав прес-конференцію у Білому домі, на яку запросив дітей, народжених з таких заморожених ембріонів, наданих іншими родинами. Кожен з присутніх на прес-конференції мав наліпку з написом “Колишній ембріон”. Звертаючись до них, президент Буш пообіцяв не допустити введення нового закону у дію і пояснив це так:

“У серпні 2001 року я запропонував досліджувати стовбурні клітини у відповідальний спосіб – лише з тих ембріонів, які вже були зруйновані. Моя політика встановила чіткий стандарт – ми не повинні використовувати державні гроші для того, щоб нищити людське життя”.

Переважна більшість республіканців у Конгресі підтримують президента і прирівнюють використання людських ембріонів до вбивства людини. Водночас, під час запеклих дискусій у Конгресі демократи навдили безліч прикладів, коли стовбурні клітини могли врятувати життя людей. Їхні аргументи підсумувала конгресменка Діана Дегет:

“Кожен дорослий американцеь, який страждає від якоїсь жахливої хвороби, має право бути вилікуваним”.

Як вказують опитування громадської думки, більшість американців підтримують подальші наукові дослідження стовбурних клітин, виділених з ембріонів, і схвально ставляться до їхнього використання у медичних цілях. Одже, на думку спостерігачів, якщо президент Буш накладе вето на цей закон, залишається ймовірність того, що багато республіканців у Палаті представників можуть швидше прислухатися до голосу своїх виборців, аніж до рішення президента. І якщо законопроект отримає додаткових 50 голосів, то вето президента буде подолане.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG