Доступність посилання

ТОП новини

Кримські прихильники Віктора Ющенка незадоволені політикою нового уряду автономії і вимагатимуть його відставки.


Володимир Притула

Симферополь, 25 травня 2005 - Кримські прихильники Віктора Ющенка незадоволені політикою нового уряду автономії і вимагатимуть в офіційного Києва його відставки. Зокрема, республіканські організації “Народного Союзу “Наша Україна”, Української народної партії, Народного руху України та ще два десятки громадсько-політичних організацій півострова зажадали від Президента Віктора Ющенка і прем’єра Юлії Тимошенко негайного втручання у кримську ситуацію, яку вони назвали “загрозливою” і “політично-небезпечною”.

“Київська влада в особі Анатолія Матвієнка в чергове ганебно зрадила проукраїнський прошарок населення Криму, зрадила півмільйонну українську громаду півострова, яка на рідній землі не має можливості навчати своїх дітей українською мовою, читати газети рідною мовою, громаду, якої, як стверджують кримські чиновники за потурання київської влади, у Криму немає!” - мовиться у зверненні кримських організацій “Народного Союзу “Наша Україна”, Української народної партії, Народного руху України, партії “Батьківщина” та ще двох десятків громадсько-політичних організацій автономії до президента Віктора Ющенка і прем’єра Юлії Тимошенко.

Кримські помаранчеві вимагають негайної відставки місцевого уряду, негайного призначення постійного представника Президента України в Криму, поставивши йому під контроль Раду міністрів АРК, і призначення спеціальної багатопрофільної державної комісії з вивчення соціально-політичної ситуації в автономії.

Каже один з авторів цього звернення, керівник місцевого відділення Народного Руху Леонід Пілунський.

Леонід Пілунський

Те, що відбувається сьогодні в Криму, таке враження, що помаранчева революція просто загину в Криму, тут померло якраз завдяки діям прем’єра кримського уряду, який представляє, він каже, що праву партію, УРП “Собор”, але те, що він робить, ні у які ворота не лізе.

Володимир Притула

Леонід Пілунський наводить приклад створення розпорядженням Анатолія Матвієнка громадських комісій для визначення претендентів на посади глав районних держадміністрацій, до складу яких не допускаються “помаранчеві”.

Леонід Пілунський

Ці комісії, які створені, які очолюють звичайні яничари, які підтримували біло-голубих, які підтримували Януковича, вони сьогодні очолюють ці комісії, які будуть визначати, хто ж сьогодні буде голова районних адміністрацій.

Але це навіть не саме головне. В уряді залишилися ті люди, які керували практично контрреволюцією в Криму, тому ми не можемо змиритися з цим. Я думаю, що наступного тижня хай нам Матвієнко дасть відповідь, але з наступного тижня ми перейдемо до більш рішучих дій.

Володимир Притула

Речник кримського прем’єра Артем Стельмашов каже, що не слід драматизувати ситуацію, адже “Наша Україна” та її союзники узгодили більше половини членів нового кримського уряду, тоді як спромоглися організувати підтримку на користь Віктора Ющенка лише 14% кримчан.

Артем Стельмашов

Коаліційний уряд та “НУ”, УНП, НРУ, “Батьківщина” замість того, щоб звертатися з такими листами до Президента, мають подавати пропозиції. Якщо вони вважають, що їхні люди, їхні члени організації в Криму професійніші, ніж ті міністри, які наразі працюють, вони повинні виходити з ініціативами та пропозиціями.

Президент не має повноважень відправляти уряд у відставку. Уряд пройшов голосування у ВР, і це має бути проведене згідно порядку.

Володимир Притула

Керівник кримської організації УНП Олег Фомушкін відкидає закиди у непрофесійності запропонованих Анатолію Матвієнку кадрів.

Олег Фомушкін

Я абсолютно не погоджуюся з тим, що між запропонованими кандидатурами немає фахівців. В Криму за Ющенка проголосувало майже 178 тисяч мешканців. Хіба не можна обрати із такого числа професіоналів. По-перше, це насправді виглядає, як неправдива постановка питання.

Володимир Притула

Олег Фомушкін каже, що кримський прем’єр проігнорував вимогу Президента України щодо безумовного відсторонення від влади перших керівників виконавчих владних структур і саме тому має бути усунутим.

А тому автори цього листа керівникам держави та уряду домагатимуться відставки Анатолія Матвієнка “усіма засобами, які не заборонені чинним законодавством”.
XS
SM
MD
LG