Доступність посилання

ТОП новини

80 років від заснування Музею визвольної боротьби України в Празі.


Оксана Пеленська

Прага, 27 травня 2005 – Цими травневими днями виповнюється 80 років від часу заснування Музею визвольної боротьби України в Празі. Український музей, як найчастіше називали його сучасники, в період між двома світовими війнами був однією з найбільших і найавторитетніших українських культурно-громадських установ поза межами України.

Наприкінці травня 1925 року в Празі зібралась група українських емігрантів – учених, письменників, громадських діячів – щоб створити свій музей. Причина – накопичення на теренах тодішньої Чехословаччини великої кількості унікальних за своїм характером матеріалів, у яких розкривалась історія України.

Зокрема, в Музеї зберігались архівні матеріали, щоденники, фотографії з таборів інтернованих вояків Української Галицької Армії. У Празі в 1919 році працювала дипломатична місія Української Народної Республіки – після її закриття, а також ліквідації українських дипломатичних представництв в Італії, Австрії, Фінляндії потрібне було місце, де б можна було зберігати їхні архіви.

Архівні матеріали передавали Музеєві також інші українські емігрантські організації та установи – Українська академія мистецтв та Український вільний університет, празькі видавництва, творчі спілки, школи, а також окремі люди. З часом до Українського музею в Празі сходились архіви та експонати з багатьох країн світу, де жили українці – зі США, Франції, Німеччини, Австрії, Болгарії. І всі фонди, відповідно до Статуту Музею, надходили до нього безкоштовно.

Музей подбав і про своє приміщення. На зібрані по крихтах гроші еміграція придбала в Празі свій дім, у якому навесні 1939 року відкрилась експозиція Музею.

Однак бомбардування Праги в лютому 1945 року звело нанівець багатолітню роботу української еміграції. Бомба влучила в будинок, тисячі безцінних експонатів загинуло, а після війни режим комуністичної Чехословаччини взагалі ліквідував музей. Близько мільйона його експонатів було знищено, частково – свідомо розпорошено між багатьма установами, містами, країнами. Нині врятовані фонди Музею можна знайти у Києві, Львові, Рівному, Празі, чеському місті Лиса над Лабою, словацьких Пряшеві та Свиднику, російській Москві.

Історії Музею визвольної боротьби України в Празі, його втратам і знахідкам, а також майбутньому буде присвячена міжнародна наукова конференція, яка відбудеться в жовтні цього року у чеській столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG