Доступність посилання

ТОП новини

Вікторові Ющенку присвоїли звання почесного доктора Тернопільського державного економічного університету.


Галина Терещук


Тернопіль, 30 травня 2005 - Візит президента України Віктора Ющенка в Тернопіль минулої суботи став справжнім випробуванням для місцевої влади. Адже Тернопіль жив у передстрайковому стані. Президент заборонив перекривати дороги, змінював маршрут кортежу, спілкувався з людьми, а ще зустрівся зі своїми однокурсниками. Рівно 30 років тому Віктор Ющенко закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут (нині державний економічний університет).

Ось у чому президент України Віктор Ющенко не здивував - так це у своїй непуктуальності. Випускників запросили на урочистість на 9.30, а зайшов Віктор Ющенко в актовий зал економічного університету о 16 годині.

Втім було не лише достатньо часу, щоб спектись під палючим сонцем, але й поспілкуватись з однокурсниками найвідомішого випускника, які омалювали свого одногрупника просто в ідеалі, очевидно нинішній статус президента тут зіграв сою роль. Марія Павлишин–Куланець, була старостою групи, у якій навчався президент за спеціальністю бухгалтер. Вона пригадала, що у студентські роки Віктор Ющенко теж спізнився одного разу на два дні. З першого дня навчання в інституті Віктор Ющенко зачарувався карпатськими горами і часто як інструктор водив на Говерлу студентів. Одне з цих сходжень затягнулось. Тоді його викликав ректор і запитав: “Може вам краще віднести документи в інститут фізкультури?”

Однокурсники пригадали, що Віктор Ющенко жив у гуртожитку із ще 10 хлопцями, був дуже компанійським і одразу став лідером, своєю активністю в комсомолі, кажуть, не вирізнявся. Оскільки Віктор Ющенко приїхав здалеку, тому нечасто міг собі дозволити поїхати додому. А відтак щотижня його однокурсники запрошували до себе у гості. Саме Галичина і навчила тоді майбутнього президента українських традицій. А ще розповіли, що відбою від дівчат Віктор Ющенко не мав. Марія Павлишин - Куланець

- В такого красеня не закохатись був би гріх! А як ми його ревнували до інших дівчат, коли якась з’являлась з іншого курсу…

Президентський літак прибув у Тернопіль о 15. Останній раз на цьому летовищі сідав літак рік тому. З нагоди візиту президента його відремонтували, а працівникам виплатили зарплату за 30 місяців. Оскільки вони погрожували страйком у день прибуття президента. На Віктора Ющенка і його дружину чекали машини, які спеціально поїздом були доставлені у Тернопіль. Віктор Ющенко сам сів за кермо. І несподівано для кортежу змінив маршрут у бік обласної адміністрації. Тому не лише побачив свіжозалатані діри, але й погані дороги, брудне місто, зупинився і біля людей, які вийшли з тролейбуса.

Заборонив Віктор Ющенко і перекривати дороги. Хоча світлофори були вимкнені, але проїзд скрізь, навіть де поруч стояло авто президента, був вільний. Найбільше дісталось працівникам ДАІ, які мали регулювати рух і водночас не потрапити на очі президентському кортежу.

Ось чого не побачив президент, так це невдоволення тернопільських підприємців тією політикою, яку проводять у місті чиновники, чинним законодавством і ситуацією з інвестиціями, які в депресивний регіон ніхто не вкладає. Люди масово виїхали і виїжджають на заробітки. Регіон перебуває у катастрофічному стані.

Однак про усі ці болючі проблеми Тернопільщини президент Ющенко на урочистості не говорив. Він з теплотою пригадав свої студентські роки, запевнив, що освіта стане пріоритетною галуззю в Україні. Однак уже на брифінгу не оминув увагою місцеву владу, яка повинна працювати для людей, демографічну ситуацію в Україні і запевнив, що дав усі вказівки, щоб злочинці, які вбили журналіста Георгія Гонгадзе були знайдені і справа передана у суд.

- Влада винна перед родиною, І коли ми говоримо про правоохоронні органи, то вони повинні пройти усю дорогу - отримати останні докази , знайти останніх генералів, які були задіяні у справі вбивства Гонгадзе. Зрозуміло, що зараз йде робота на рівні арешту людей, які мали високий соціальний статус. Слідство має довести справу і передати її в суд.

Уже в неофіційній атмосфері дуже коротко Віктор Ющенко спілкувався з однокурсниками у ресторані Пролісок, поблизу Тернополя. І одразу відлетів на Франківщину у Гуту, щоб вперше побачити відпочинковий комплекс, який з розмахом збудували за вказівкою його попередника і вирішити подальшу долю президентської резиденції.
XS
SM
MD
LG