Доступність посилання

ТОП новини

Несистемність професійної освіти стимулює безробіття в Угорщині.


Василь Плоскіна

Угорщина, 2 червня 2005 – Угорський уряд планує ввести серйозні зміни в системі професійної освіти а також в діяльності центрів зайнятості населення, щоб зменшити ріст безробіття в цій країні. Опозиційні партії вітають кроки ліво-ліберальної коаліції, зауважуючи, однак, що нинішній угорський кабмін запозичив ідею від попереднього консервативного уряду.

Безробіття в більшій чи меншій пропорції незмінно спричинює головний біль державним урядовцям. Кожні чотири роки правлячі партії висувають нові програми боротьби з цим соціальним лихом, щоправда, без особливого успіху. І хоча безробіття тут утримується на межі десяти відсотків і менше, економісти кажуть, що для порівняно бідної на трудові ресурси Угорщини такі показники все одно є великим тягарем.

Очевидно, не випадково прем’єр-міністр країни Ференц Дюрчань заявив нещодавно, що його уряд зробить усе можливе для того, щоб дати чотирьомстам тисячам учнів такі знання і підготовку в школах, які допоможуть молодим людям витримати конкуренцію на ринку робочої сили. Так, держава планує спростити порядок реєстрації безробітних й одночасно систематизувати роботу досить розгалужених центрів зайнятості населення. На практиці це означатиме, що більшу державну підтримку отримають ті заклади, які матимуть кращі кінцеві результати із влаштування людей на робочі місця. У той же час гнучкішими мають стати курси професійної перепідготовки, де навчатимуть спеціальностям, яких дійсно бракує на виробництві.

В останні десятиліття в Угорщині народжується менше дітей, ніж потрібно для простого відтворення населення країни. Робочих рук не вистачає, і це при тому, що кількість громадян пенсійного віку збільшується. Кілька років тому парламент вніс доповнення в трудове законодавство, згідно з якими вікова планка для працездатних чоловіків підвищується з 60-ти до 65 років. Жінки також трудитимуться довше – до 62 літ, а не 55-ти, як було раніше.

Держава жорсткіше ставиться до тих громадян, які зловживають з виплатами по безробіттю. Якщо давніше можна було отримувати середньомісячну зарплату після звільнення з роботи упродовж півтора року, то потім цей термін поступово скоротили до трьох місяців.
XS
SM
MD
LG