Доступність посилання

ТОП новини

50 років лаку для волосся. 50!?


Людмила Ваннек


Прага, 1 червня 2005 р.

А зараз мова йтиме про ювілей. П’ятдесятилітній. Але не якоїсь відомої постаті, а ... продукту. І продукт цей, на перший погляд, може здатися зовсім не важливим. Але якщо замислитися - хоча б раз у житті ним користувався чи не кожен. Бо йдеться про лак для волосся.

В Україні, як і в решті світу, користуються лаком переважно жінки, актори, телемодератори, тобто люди публічні, і, звичайно ж, політики. Але останні в цьому не дуже зізнаються. Як і взагалі чоловіки.

Людмила Ваннек

Перш, ніж чоловіки почнуть заперечувати, що вони лаком користуються, нехай згадають, як, принаймні, для весільної фотокартки (або ж для паспортного фото, або взагалі, щоб прикрити залисину, яка починає з’являтися і в молодому віці) вони пшикали на себе цей продукт.

Продукт переважно не вітчизняний, а щоб бути зовсім точним: патент американський, а 50 років тому лак для волосся почали випускати в повоєнній Німеччині фірми "Шварцкопф" і "Велла".

Зараз цей продукт упевнено крокує на схід, щоразу в блискучішій упаковці, щоразу з переконливішими обіцянками: “Екологічно чистий продукт”.

В Україні цей продукт також вельми популярний, особливо серед жінок.

Однак, уявити, скільки років виповнилося лакові, майже ніхто не зміг.

Люмила Смородина

Я пам’ятаю, коли ще була студенткою, то лак був. Я думаю, що йому є років 20... Ні, більше, 30, може, є.

Людмила Ваннек

50.

Люмила Смородина

Та Ви що. Боже, як цікаво.

Людмила Ваннек

Інша жінка, з якою я розмовляла, Надія Кудрявцева. Вона працює стилістом телеканалу "1+1" і щодня одягає телеведучих. Уявити, скільки років лакові, вона теж не змогла.

Надія Кудрявцева

Мені здається, що років 30 існує лак для волосся.

Людмила Ваннек

Взагалі-то 50.

Надія Кудрявцева

Ого. Непевне, це такий наш вік.

Людмила Ваннек

А чому чоловіки соромляться зізнатися у тому, що вони користуються лаком?

Надія Кудрявцева

Чоловіки? Тому, що їм здається, що це щось від жінки. Вони, напевне, не хочуть себе асоціювати з жіночими атрибутами.

Людмила Ваннек

І ще. Коли виходять ведучі в ефір, то вони всі користуються лаком, так?

Надія Кудрявцева

Всі.

Людмила Ваннек

Цю таємницю розкрила стиліст телеканалу “1+1” Надія Кудрявцева.

А ось ведучий іншого, “5-го каналу”, відомий тележурналіст Роман Чайка зізнався:

Роман Чайка

Якби це не було вимогою виходу в ефір, то взагалі ним ніколи не користувався б. У всіх інших випадках, навіть коли я виходжу на публіку, незалежно чи це сцена, чи в люди, ніколи лаком не користувався, не користуюся і користуватися не буду. Можливо, це із-за добротної освіти, яку я отримав в університеті по першій своїй спеціальності, яка називається “біохімія”.

Людмила Ваннек

Тобто, Ви переконані, що це шкідливий продукт?

Роман Чайка

Ні, я не переконаний, я знаю. Це різні речі.

Людмила Ваннек

Але зараз на цих продуктах пишуть, що вони екологічно не шкідливі.

Роман Чайка

Я можу написати на атомній бомбі, що вона екологічно нешкідлива і дуже зручна в домашньому користуванні, але це не змінить суті ядерної бомби.

Людмила Ваннек

Після такого коментарю Романа Чайки у мене відпала необхідність у тому, щоб запитати когось з Партії зелених про те, наскільки екологічно чистим є цей продукт. Відповідь лежала, як на долоні.

Це щодо довкілля. А відкритим залишилося питання: “Як довідатись, чи користуються чоловіки-політики лаком?”

І тут я вирішила запитати людину, яка упродовж багатьох років за політиками уважно стежить, бо ж робить на них пародії. Один з авторів інтернетівського проекту "Веселі яйця" Дмитро Чекалкін (він же раніше розігрував радіослухачів у програмі "Вєдомості по-кієвскі"), Дмитро розповідає, як він розпізнає, хто лаком користується, а хто ні.

Дмитро Чекалкін

Важливе для політиків не тільки лак для волосся, а для мозку своїх потенційних виборців користуватися, щоб його обробляти, а волосся – це, можливо, одна невеличка деталь.

А як з’ясувати? Просто подивитися на цих політиків в реальних умовах, коли вони відвідують Пирогово чи покладають квіти до пам’ятників, і коли вітер починає цю кучму розвіювати на голові в політика, то тоді видно, що він не використовує лак, а коли вона, як скеля, тримається, і жоден шматочок його зачіски не піддається хвилям вітру, то тоді і видно, що він використовує лак.

Людмила Ваннек

Чому чоловіки соромляться зізнатися, що вони використовують лак для волосся?

Дмитро Чекалкін

Це дивлячись, які саме чоловіки. Зараз дуже ж модно бути метроосексуалом. Зараз нова хвиля метроосексуалізму “захлєстнула стрємітєльним домкратом”, і всі роблять собі манікюри і педикюри, пірсінги. Я нещодавно розігрував нашого ректора університету імені своєї культури Поплавського, він же зараз законодавчу ініціативу висунув, щоб тільки його випускники мали право працювати в перукарнях по всій Україні, треба здобути диплома його навчального закладу для того, щоб мати право працювати в перукарнях. “Я мешканець села Червоні плоскогубці Дебелянського району. Де ж нашим пенсіонерам тепер шукати фахових, з дипломами по пірсінгах, по татуажах, по епіляціях, як робити пенсіонерам тепер? Де знайти магістра педикюру, бакалавра з того ж самого пірсінгу?” Тобто, є насправді багато питань, які на сьогодні пов’язані з перукарською справою, які на державному рівні обговорюються і вирішуються, тому з оптимізмом дивимося на перспективу. Тому, знаєте, вперед до перемоги оптимізму. Це гасло наше тому. Наші яйця “нє погрустнєют”, як кажуть “Веселі яйця”.

Людмила Ваннек

А Ви особисто користуєтеся лаком для волосся?

Дмитро Чекалкін

Аякже. В мене волосся не припиняє рости, тому коли “віхрі враждєбниє” відростають дуже довго, то треба їх якось тримати в рамках допустимого.

Людмила Ваннек

Ось така нетипова тема до нетипового ювілею з нетиповими відповідями.

Кому здасться, що це несерйозно – співавтор ” Веселих яєць” Дмитро Чекалкін радить:

(Дмитро Чекалкін) Шановні слухачі, радіо “Свобода”! Тримайте посмішку ширше, тому що посмішка - одна із приємніших речей, яку можна зробити власними губами. Так що посмішка не тільки подовжує рота, але і життя.

Людмила Ваннек

І, як завжди у таких випадках, Дмитро цитує арабську приказку:

Дмитро Чекалкін

Посміхнися світу, і світ посміхнеться тобі у відповідь.

Так що частіше посміхайтеся і отримуйте посмішки навзаєм.

Людмила Ваннек

Після усіх цих розмов та розповідей я вирішити порахувати, скільки ж у мене самої лаків для волосся. Не вийшло. Тоді я їх усіх сфотографувала і кого цікавить, той може заглянути в Інтернет за адресою: www.radiosvoboda.org

Ідея прийшла в голову Людмилі Ваннек.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG