Доступність посилання

ТОП новини

Як українці допомагають опозиційним групам в Узбекістані?


Юрій Свірко

Київ, 2 червня 2005 - Після кривавих подій в узбецькому місті Андижані, де загинуло кілька сотень демонстрантів, активізувалося співробітництво узбецької опозиції з тими структурами в Україні, які брали активну участь у Помаранчевій революції. Чи можливий експорт демократії з України на схід? Лідер узбецької опозиційної партії “Вільні селяни” Нігара Хидоятова перебувала цього тижня в Києві та зустрічалася з представниками організації “Пора”. За словами Хидоятової, молодь в Узбекистані хоче щось робити, але не знає що саме.

“Молодь є найслабкішою частиною узбецької опозиції, тому її треба навчити на досвіді України,” - сказала радіо “Свобода” Нігара Хидоятова.

Нігора Хитоятова

Ми не маємо сумнівів, чи піде режим або ні. Ми дуже хвилюємося, як це відбуватиметься. Мені, звичайно, треба було перейняти той досвід, ту технологію, яку скористала молодіжна організація “Пора”, оскільки молодь у нас тепер є деідеологізованою та підпадає під вплив таких соціальних утопій, як ваххабізм.

Юрій Свірко

Директор київського Інституту масової інформації Сергій Таран, який також є членом оргкомітету Міжнародного інституту демократії, сказав в інтерв’ю радіо “Свобода”, що український досвід може бути дуже корисним для інших країн СНД, зокрема Узбекистану.

Сергій Таран

Проблема революції є актуальною для багатьох країн пострадянського простору. Україна у цьому сенсі унікальна країна, оскільки вона була на межі силового протистояння. Проте те, як вона вийшла з цього силового протистояння, стало зразком для багатьох перехідних демократій.

Юрій Свірко

Але Ігор Семиволос, виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень, вважає, що експорт української революції або її досвіду проблематичний.

Ігор Семиволос

Історія свідчить і вчить нас, що експортувати демократію, революцію неможливо. Ця дія не є ефективною.

Разом з тим в Узбекистані поступово доходить до вибуху. Узбецькі опозиціонери можуть вивчати досвід діяльності мережевих структур, якою є, зокрема, “Пора” для за діяння в Узбекистані.

Юрій Свірко

“В Узбекистані аналогом української “Пори” має стати молодіжна організація “Шидат”,” - заявляє Нігора Хидоятова.

Нігора Хитоятова

Ми вже створили цю організацію, базу, ми маємо дуже добрих хлопців, які захопилися цим процесом. Ви знаєте, що значить “Шидат”? Це “Прорив”. Це дуже добре слово, яке характеризує на цей момент стратегію нашої майбутньої боротьби.

Ви знаєте, що українські умови, коли працювала молодь, дуже різко відрізняються від наших. Відкрито йти та ризикувати молоддю ми не можемо – вона до певного часу має залишатися в підпіллі.

Юрій Свірко

Отже, до пори узбецька “Пора” буде підпільною. Ігор Семиволос з Центру близькосхідних досліджень наголошує:

Ігор Семиволос

Якщо говорити про Узбекистан, то громадянське суспільство в підпіллі не може існувати. Це трошки більше, це нагадує більш доктриньорські організації.

Юрій Свірко

А Сергій Таран з Інституту масової інформації заявляє, що передаватися має лише досвід мирних засобів боротьби:

Сергій Таран

Розглядаємо питання мирних засобів, мирного спротиву діям влади. Це є засоби, які допоможуть, по-перше, мобілізувати громадськість, а по-друге, дуже чітко і правильно організувати медійну кампанію, налагодити зв’язки з міжнародними структурами, а також провести такі акції, які дозволили уникнути силового протистояння і здобути перемогу мирними засобами.

Юрій Свірко

Проте Нігора Хидоятова прогнозує, що в Узбекистані буде “жахлива революція, буде вибух

Нігора Хитоятова

Українські події ніколи не повторяться в Узбекистані. Україна це пройшла демократичним, ненасильницьким шляхом. В Україні це зробили середній клас, олігархи.

У нас немає середнього класу, немає олігархів, населення дуже слабке. Але воно, як і всі, вимагає своїх громадянських прав, вимагає гідного ладу життя, вимагає тих фундаментальних прав, які належать кожній людині. І все одне воно буде вимагати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG