Доступність посилання

ТОП новини

Семінар з питань євроінтеграції в Одесі.


Петро Каландирець

Учасники семЁнару в Одесі
3 червня в Одесі, в рамках Міжнародного Форуму інвестицій та інновацій, працював Всеукраїнський семінар з питань європейської інтеграції. У заході взяли участь представники різноманітних закордонних та українських інвестиційних кампаній, Одеський міський голова Едуард Гурвіц, віце прем’єр України Олег Рибачук.

Віце-прем’єр-міністр України Олег Рибачук виступив на представницькому семінарі із доповіддю на тему “Європейська інтеграція – невід’ємна складова нової доби в Україні”.

“Я глибоко переконаний, що саме європейська ідея могла б стати консолідуючим фактором для України, фактором, що об’єднає Захід та Схід, Південь та Північ України, зусилля влади та громадянського суспільства у побудові правової, вільної та заможної країни”, - сказав віце – прем’єр міністр. Олег Рибачук вважає, що Одеса, яка є морськими воротами України в Європу і у світ, відіграватимуть провідну роль на шляху України до об’єднаної Європи.

Віце-прем’єр-міністр взяв участь в огляді інвестиційних проектів підприємств Одеської області, на якій були представлені кращі пропозиції з таких пріоритетних напрямків розвитку регіону як морегосподарський комплекс, транспорт і зв’язок, будівництво, сільське господарство, високі технології і туризм.

Олег Рибачук вважає, що перспективи можливого членство України у Європейському союзі „позитивно сприймаються європейськими парламентарями. Ми мали б там цілком позитивний результат”. Він переконаний, що „на парламентські вибори прихильники нинішнього Президента України підуть з гаслами європейського майбутнього України”.

Один з учасників семінару, Директор інституту соціальних наук Одеського національного університету Ігор Коваль назвав проведений семінар надзвичайно важливим.

„Ми повинні більше пропагувати інвестиційні можливості та толерантність Одеси. Маємо шукати партнерів не лише на Заході, але і у Східній Європі”, - сказав Ігор Коваль.

Стало відомо, що Одеський міський голова Едуард Гурвіц звернувся з листом до віце-прем’єр –міністра України Олега Рибачука з пропозицією розглянути питання про поетапне запровадження законодавства ЕС на частині території України „з метою створення правових умов практичного запровадження європейських стандартів бізнесу, підготовки кадрів і здійснення сучасного менеджменту. Мається на увазі поетапне запровадження лише законодавства, яке регулює внутрішній ринок ЕС (Internal Market legistation).Таким чином на території одного з регіонів України була б можливість створити зону з європейським економічним правовим режимом”.

Однією з підстав для такого звернення стало геополітичне становище і економічний потенціал міста. Одеса є потужним морським портом в Україні, має міжнародний аеропорт. Місто має розгалужену інфраструктуру промисловості, транспорту і зв”язку. Ще одною перевагою причорноморського міста є і наявність активної та численної діаспори. Колишні мешканці Одеси мешкають у всіх країнах ЄС. Більшість з них зберегли особисті і духовні зв”язки з Одесою, стали носіями західних правових традицій та підприємницької культури.

І третє. Людський потенціал. За даними соціологічних досліджень, населення Одеси орієнтоване на зв”язки з ЄС у набагато вищому ступені ніж населення України в цілому. Кілька вищих учбових закладів міста готують фахівців у галузі права (зокрема, європейського), які на достатньому рівні володіють англійською, французькою, німецькою мовами.

Тим часом, Міжнародний форум інвестицій і інновацій триватиме в Одесі до 4 червня. Цікаву інформацію про свою діяльність представила тут і судноплавна кампанія УКРФЕРРІ. Як повідомив радіо „Свобода” директор кампанії з маркетингу і розвитку Роман Моргинштейн, „мета участі у Форумі – представити увазі потенційних інвесторів мережу паромних сполучень. Вже діють лінії Іллічівськ-Варна, Іллічівськ-Поті-Батумі та залізничну паромну переправу Іллічівськ – Дерінже. Ця переправа нині інтенсивно розвивається. У жовтні минулого року відкритий паромний комплекс у порту Дерінже (Туреччина)”.

Фахівці УКРФЕРРІ сподіваються, що потенційних інвесторів зацікавить питання розбудови флоту для розвитку нових паромних напрямків.
XS
SM
MD
LG