Доступність посилання

ТОП новини

Президент Індії Абдул Калам хоче розширювати співпрацю не лише в економіці, а й в освіті.


Сергій Кисельов

Віктор Ющенко, Абдул Калам
Київ, 3 червня 2005 – Президент Республіки Індія Абдул Калам, який перебуває з державним візитом в Україні, вчора спілкувався зі своїм українським колегою Віктором Ющенком. А сьогодні вранці індійський гість зустрівся зі студентами та викладачами Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також із провідними ученими столичних академічних інститутів.

Президент Індії Абдул Калам за фахом є вченим-атомником. І тому під час зустрічі зі студентами та викладачами Київського національного університету імені Тараса Шевченка він почувався, як на лекції чи на науковому колоквіумі. Захопившись, він відійшов від тексту свого 15-хвилинного виступу, котрий наперед роздали студентам та викладачам. І тому ті, хто не знав англійської мови, а ще в індійській вимові, могли лише здогадуватися, про що говорив гість із Індії.

Особливу увагу в своїй промові президент Індії приділив поглибленню наукових контактів між українськими та індійськими університетами. Як повідомив Абдул Калам, Київ і Делі мають на меті найсерйознішим чином опікуватися цим: "Учора я спілкувався з президентом України. Ми домовилися про обмін студентами Індії та України. Студенти обох країн зможуть отримувати вищу освіту і в українських, і в індійських університетах. Для початку 100 студентів із України приїдуть до Індії. Вони житимуть в родинах індійських студентів, повчаться в нас місяць-другий і повернуться додому. А потім 100 індійських студентів на аналогічних засадах поїдуть на короткотермінове навчання в Україну й житимуть у родинах українських студентів", – поділився планами індійський лідер.

Сьогодні ж Абдул Калам злітав до Дніпропетровська, де відвідав конструкторське бюро "Південне" та Південний машинобудівний завод.

Головна мета візиту в Україну 73-річного президента Індії Абдула Калама – економічна співпраця. Торік товарообіг між двома державами становив 700 мільйонів доларів. Але тепер Київ і Делі ставлять за мету збільшити цей товарообіг до 2010 року до 5 мільярдів доларів. Як сказав під час зустрічі зі своїм індійським колегою президент України Віктор Ющенко, "для цього створюється група високого рівня, яка у найближчі півтора місяці повинна розробити взаємний план дій на найближчі два роки".

Планується, що документ цей буде підписаний у жовтні. У перебігу переговорів президенти також домовилися провести 2006 року Рік культури України в Індії та Рік культури Індії в Україні.

Сторони дійшли висновку про можливості співпраці у галузі високих технологій. Зокрема, планується спільно розробити новий пасажирський літак на 150-200 місць. Обговорювалися й спільні космічні плани – дискусія завершилася підписанням угоди про співробітництво в мирному використанні космічного простору та меморандуму в сфері стандартизації, метрології й оцінки відповідальності та якості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG