Доступність посилання

ТОП новини

Меморіальний комплекс на місці поховання польських вояків на Личаківському цвинтарі у Львові президенти України та Польщі відкриють у червні…


Галина Терещук

Львів, 2 червня 2005 - Духовенство Української Греко-Католицької та Римо-Католицької Церков закликає політиків України та Польщі владнати питання довкола польських військових поховань у Львові уже 19-26 червня. Саме у цей час відбудеться акт примирення обох народі. За словами глави УГКЦ кардинала Любомира Гузара, у молебні та відкритті цвинтаря повинні взяти участь президенти обох держав. Дата відкриття меморіального комплексу на Личаківському цвинтарі буде відома 6 червня після зустрічі держсекретаря України Олександра Зінченка і голови бюро небезпеки Польщі Єжи Бара у Варшаві.

Акт примирення обох народів відбудеться у Варшаві та Львові 19 та 26 червня. Ця знакова подія для українського та польського народів допоможе розв’язати конфлікти минулого. Сподівається глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар:

-- Між Польщею та Україною, поляками та українцями не завжди все було добре. Обидві сторони грішили і провинювались один перед одним. Для нас важливо завершити цей період і розпочати новий у мирі, співпраці, щоб ми не виростали в ненависті один до одного.

Щодо певних дискусійних питань довкола польських військових поховань на Личаківському цвинтарі, то на поступки пішов і польський інститут народної пам’яті, і львівська міськрада. Остаточно погоджений напис на надмогильній плиті польським воякам. Днями у Львові відбулась робоча зустріч між міським головою Львова Любомиром Буняком і директор інституту народної пам’яті Польщі Анжеєм Пшевозняком .6 червня двосторонні переговори у Варшаві проведуть держсекретар України Олександр Зінченко і голова ради нацбезпеки Польща Єжи Бара. Власне на цій зустрічі і буде поставлена крапка у непорозуміннях довкола польських військових поховань у Львові. І уже останнє слово скажуть львівські депутати 9 червня. На сесії вони мали б ухвалити рішення про проведення завершувальних робіт на меморіальному комплексі. Про те що депутати готові піти на компроміс вони заявили на одній з останніх сесій.

Монахиня з Німеччини Доріс Кюстес, яка братиме участь у днях примирення, зазначила, що між сходом і заходом потрібно будувати життя, а не конфлікти, а прикладом цьому має послужити примирення поляків і німців ще у 60-х роках минулого століття.

-- Кожен народ має завдання будувати Європу. Ми маємо єднатись. Українці зі свого боку мають докласти зусиль для примирення, а поляки зі свого.

Зауважила Доріс Кюстес, яка за власним бажанням вивчила мову народу, який, на її думку. продемонстрував світові свою гідність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG