Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація на українсько-молдовському кордоні залишається складною...


Петро Каландирець

На кордоні України з Придністров`ям
Одеса, 7 червня 2005 - За свідченням мешканців та чиновників різного рівня з прикордонних до самопроголошеної Придністровської молдавської республіки сіл Одеської області вони не почувають себе у повній безпеці. Тут далі процвітає контрабанда.

Не можна назвати спокійною і криміногенну ситуацію у прикордонних районах Одеської області.

Як повідомив радіо „Свобода” голова сільської Ради села Кучурган, Роздільнянського району Анатолій Левицький, „на кордоні процвітає контрабанда. Нині існує вісім-десять груп, які цим займаються. Дивно, але про них все знають українські прикордонники і митниця, але ситуація не змінюється. На сьогоднішній день змін на краще немає”.

Через кордон України з самопроголошеною Придністровською Молдавською республікою масово нелегально перевозять продукти харчування, взуття, овочі, цигарки.

Складною залишається і криміногенна ситуація. Чимало злочинів у прикордонних українських селах скоюють саме мешканців самопроголошеної ПМР. Надзвичайно багато випадків пограбувань, викрадення металу, домашньої худоби.

Голова Кучурганської сільської Ради Анатолій Левицький вважає, що українські прикордонники не роблять належних кроків для припинення контрабанди.

Анатолsй Левицький (голова Кучурганської селищної Ради)
Анатолій Левицький: „На папері, може, вони щось і роблять. Насправді – ні. Я мав розмову з оперативним працівником, запрошував до сільради жінку, яка писала заяву про факти контрабанди, але ніхто не відреагував. Вночі недалеко від її хати їздять „Камази” і інші автомашини. Прикордонна охорона розходиться, а у цей час контрабандисти переводять товар протягом 10 – 15 хвилин. Кожен контрабандист має телефон начальника прикордонної застави”.

Голова Кучурганської сільської Ради Анатолій Левицький вважає, що нині територія самопроголошеної ПМР стала центром для незаконної контрабанди.

Народний депутат України, член фракції „Наша Україна” Юрій Кармазин вважає, що посилити безпеку на українському кордоні можливо лише за умови дотримання законодавства.

На кордоні України з Придністров`ям
Юрій Кармазин: „Мені весь час повідомляють активісти Партії захисників Вітчизни про те, що не лише Придністров’я зацікавлене в контрабанді. Відомі мені факти, коли горілка, вироблена на кіровоградському підприємстві „АРТЕМІДА”, потрапляє на ринок самопроголошеної республіки. Непокарання по одному зі злочинів призводить до ускладнення ситуації. Кордон український є відкритий не лише з боку Придністров’я. З того боку постачається зброя і знаходяться люди, які виконують на території України злочини на замовлення”.

Народний депутат України, Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазин переконаний, що одним з рішучих кроків у справі боротьби з контрабандою може бути значне підвищення зарплати українським митникам і прикордонникам. „Отримуючи нинішню зарплату, вони рано чи пізно братимуть хабарі”, - вважає Юрій Кармазин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG