Доступність посилання

ТОП новини

В Белградi колишнiй керiвник полiцiї та колишнiй близький спiвробiтник голови уряду заявляють, що їм погрожують лiквiдацiєю. Урядовцi їхнiх тверджень не коментують.


Михайло Рамач

Белград, 8 червня 2005 – Генерал Милан Обрадович до минулого року був керiвником белградської полiцiї. Його звiльнили з посади після пiдпалу хулiганами столичної мечетi. Генерал стверджував, що причина була зовсiм iнша, а саме – його боротьба проти органiзованої злочинностi. В березнi генерала заарештували за звинуваченням у порушеннi правил полiцейської служби. Свого часу вiн, нiбито, попускав своїм спiвробiтникам знущання над затриманими. Вiдразу пiсля звiльнення з в’язницi Обрадович заявив, що його хочуть убити. Вiдмовляючися назвати iмена тих, хто йому погрожує, генерал сказав, що полiцiя все знає.

Вина генерала, кажуть сербськi оглядачi, полягає в тому, що вiн порушив золоте полiцейське правило, згiдно з яким – краще забагато мовчати, анiж забагато говорити. На їхню думку, вiн пiсля звiльнення з посади мав виявити лояльність до мiнiстра полiцiї й утримуватися вiд полiтичних заяв.

Про те, що його хочуть лiквiдувати, в понедiлок заявив і бiзнесмен Зоран Дракулич, котрий донедавна був одним iз близьких спiвробiтникiв прем’єр-мiнiстра Воїслава Коштуницi. Та на з’їздi прем’єрської партiї, що вiдбувся у недiлю, його не обрали заступником голови. На цю посаду обрали мiнiстра полiцiї Драґана Йочича. Дракулич покинув партiю й звинуватив Коштуницю в тому, що той захищає урядовцiв, причетних до корупцiї. Вiн сказав:

“Якщо мене вб’ють, то усi будуть знати, хто це зробив.”

Дракулич розбагатiв упродовж дев’яностих рокiв. Ще тодi вiн став фiнансувати партiю нинiшнього голови уряду. Та коли Коштуниця очолив владу, до нього стали наближатися й iншi бiзнесмени. Наразi Дракулич змушений шукати нових союзникiв, оскiльки в Сербiї бiзнесом може займатися лише той, хто має пiдтримку полiтичних структур. В справах генерала Обрадовича та бiзнесмена Дракулича оглядачi згадують десятки iмен їхнiх ворогiв та друзiв. А головним актором в обох випадках є мiнiстр полiцiї Йочич. Лише в нього є повна iнформацiя як щодо тих, кому погрожують, так i щодо тих, хто погрожує.
XS
SM
MD
LG