Доступність посилання

ТОП новини

Безпека європейських кордонів: наскільки це реально?


Богдана Костюк


Київ, 7 червня 2005 – Міжнародний тероризм і пов’язані з ним контрабанда зброї та наркотиків, незаконна міграція становлять серйозну загрозу для європейської безпеки. Тому захист кордонів і співпраця прикордонних відомств держав - членів Європейського Союзу з країнами - учасницями СНД і ГУАМ набувають великої ваги в розбудові систем європейської та реґіональної безпеки. На цьому наголошували учасники дводенної міжнародної конференції “Безпека європейських кордонів: реалії та перспективи”, яка 7 червня розпочалась у Києві.

У роботі конференції беруть участь керівники прикордонних відомств України, інших держав - членів ГУАМ та СНД, Європейського Союзу, фахівці Міжнародної організації з міграції та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. І обговорюють учасники конференції в першу чергу реалії, які склалися в системі охорони європейських кордонів. Наприклад, для України, крім делімітації морського кордону з Росією, актуальним залишається питання охорони кордону з Придністров’ям: голова державної прикордонної служби Микола Литвин назвав його “зоною нестабільності в Європі”, де не припиняються порушення прав людини, контрабанда і корупція.

Микола Литвин стверджує, що на придністровській ділянці кордону “ми суттєво наростили сили охорони кордону, посилили його інженерне обладнання. Активно впроваджуємо системи міжнародної технічної допомоги. Посилене оперативне прикриття, контроль транспорту, що прямує з Придністров’я, транзитних товарів, що перевозяться туди з морських портів, і західної ділянки кордону. Ми продовжуємо оснащення цієї ділянки сучасними технічними засобами. У рамках плану дій “Україна – Європейський Союз” прикордонники беруть участь у реалізації затвердженої урядом програми “Дорожня карта” щодо налагодження в пунктах пропуску на кордоні з Республікою Молдова спільного контролю. Ми готові до ознайомлення Моніторинговою місією Євросоюзу з тими заходами, які вживаються на цій ділянці кордону. Запроваджується ефективна система обміну інформацією щодо ситуації на придністровській ділянці”.

За словами Миколи Литвина, реформування прикордонної служби України відбувається з урахуванням міжнародного досвіду, вимог Євросоюзу та ОБСЄ – і ще однієї реалії сьогодення: від 1 травня 2004 року, з розширенням Європейського Союзу на схід, Україна стала державою - сусідкою ЄС, його східним кордоном. Пан Литвин запропонував присутнім на конференції колегам із країн Євросоюзу розробити систему зміцнення безпеки кордонів через співробітництво відповідних відомств, проведення спільних моніторингів “зон нестабільності”, створення єдиної інформаційної системи про перетин європейських кордонів і боротьбу з міжнародною злочинністю.

Віце-прем’єр-міністр Микола Томенко вважає, що активна співпраця прикордонних відомств “старої” і “нової” Європи з країнами - сусідками – запорука створення системи європейської безпеки:

“Одним із позитивних прикладів стало прикордонне співробітництво у багатосторонньому форматі: України, Угорщини, Польщі і Словаччини. Підписаний у Будапешті “План дій на 2005 рік” щодо подальшого співробітництва між прикордонними відомствами зазначених країн для боротьби з незаконною міграцією і торгівлею людьми вже активно виконується, синхронізує дії правоохоронних відомств країн – сусідів та дає перші позитивні результати.

Інтенсифікувався обмін службовою інформацією, проводяться спільні операції на загальному кордоні, затримуються і передаються затримані незаконні мігранти і викрадені в Європі автомобілі. Керівники Польщі, Угорщини, Словаччини та України подали до ЄС спільну заявку на участь у європейській програмі технічної допомоги “АРГО”. Найвищою точкою співробітництва в такому форматі стало проведення 30 березня 2005 року першої в історії України 5-сторонньої зустрічі керівників прикордонних відомств України, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії, де були визначені пріоритети подальшого співробітництва прикордонних відомств України, Європейського Союзу та держав – кандидатів до ЄС у сфері прикордонного менеджменту”.


Микола Томенко переконаний, що подібні заходи і спільні прикордонні операції мають гарну перспективу в майбутньому. Погоджуючись із українським віце-прем’єром, голова представництва ЄС в Україні Ієн Боуґ зазначив:

“В останні роки на європейському континенті спостерігається нове зростання транскордонної кримінальної активності: тероризм, зухвалі операції злочинних груп, пов’язаних із контрабандою зброї, наркотиків і вибухівки і торгівлею людьми. Також і нелегальна міграція з держав Азії та Африки до Європи кинула виклик системі європейської безпеки на початку двадцять першого сторіччя. У загальноєвропейській перспективі найближчого часу лише дві можливості: перша – це спостерігати, як нарощують технічний та інформаційний потенціал злочинні групи, для яких не існує кордонів, і друга – це об’єднати зусилля всіх держав Європи і дати їм відсіч, у чому зацікавлені всі країни, оскільки це належить до проблем їхньої національної безпеки”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG