Доступність посилання

ТОП новини

Країни Вишеґрадської групи підтримають Україну в демократизації на шляху до ЄС.


Оксана Пеленська

Прага, 7 червня 2005 – Вишеґрадська “четвірка” підтримає Україну на її шляху до Європейського Союзу. Таким є рішення, що його вчора в Празі ухвалили представники Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. У засіданні чотирьох держав плюс Україна взяв участь і український віце-прем’єр Роман Безсмертний.

Уперше засідання країн Вишеґрадської групи було присвячене не економічним, а політичним проблемам, точніше – одній, а саме: політичній підтримці України у вступі до Європейського Союзу. Празька конференція представників правоцентристських політичних партій країн Вишеґрадської “четвірки” в понеділок однозначно проголосила, що Україна отримала історичний шанс подолати труднощі і перешкоди на шляху до демократії й розпочати процес, який не на словах, а на ділі перетворить її на квітучу і справедливу державу. Це рядки з Декларації, котра була одностайно ухвалена на конференції країн Вишеґрадської групи в Празі:

“Ми закликаємо нове українське керівництво зміцнювати громадянські європейські цінності й цілі в Україні шляхом здійснення подальших кроків у напрямку побудови демократії, громадянського суспільства і законності, відновлення ринкових реформ і подолання політичного розділення України”.

У чому може підтримати Україну Чеська Республіка? Спеціально для радіо “Свобода” на запитання відповідає учасник конференції, голова опозиційної, але найсильнішої нині Громадянсько-демократичної партії Мирослав Тополанек:

“Чеська Республіка сама по собі не зробить нічого. Але в загальноєвропейському просторі і Угорщина, і Польща, Словаччина і Чеська Республіка можуть допомогти Україні разом. І вчорашня конференція правоцентристських партії цю позицію задекларувала цілком ясно”.

На думку чеського політика, важливо також передати Україні й чеський політичний досвід. Мірек Тополанек:

“Крім іншого, наші дискусії велись і про те, як керувати дієвою партією. Гадаю, що досвід наших центральноєвропейських партій для України є ціннішим, ніж діяльність, скажімо, старих західноєвропейських партій”.

В ухваленій Декларації зазначено також, що країни Вишеґрадської “четвірки” намагатимуться пом’якшити візовий режим для українських громадян і визнають Україну як державу – кандидата на вступ до НАТО.

Наступним найвищим українським урядовцем, який візьме участь у заході Вишеґрадської групи, буде прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. У п’ятницю вона має зустрітися зі своїми колегами з цих чотирьох середньоєвропейських країн у Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG