Доступність посилання

ТОП новини

Чи є політичні в’язні та репресії в Україні?


Ірина Халупа Гості: Святослав Піскун, Генеральний прокурор України, та Ігор Лосєв, політолог.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 8 червня 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Ми продовжуємо свої вечірні програми. На черзі передача “Вечірня Свобода”, в якій ми з вами розпитуємо гостей, про те, що всім наболіло.

Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема сьогоднішньої передачі: “Бандитам тюрми” – дороговказ нової влади чи просто порожнє гасло, або де закінчується злодійство, а починаються політичні репресії”.

Гості передачі: Святослав Піскун, Генеральний прокурор України; Ігор Лосєв, політолог.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь в сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Запрошуємо наших слухачів долучитися до розмови. Телефонуйте до нашої студії за телефоном: 490-29-05, код Києва – 044.

Низку людей оголошено в міжнародний розшук: колишнього заступника голови Сумської обласної державної адміністрації Олександра Кириченка, а також колишнього голову державної адміністрації Сумської області Володимира Щербаня, колишнього начальника Управління МВС у Закарпатській області Василя Варцабу, а також заступника голови СБУ В.Сацюка і інших осіб.

Нова влада, серед інших гасел, також користувалася гаслом “Бандитам тюрми” у своїй передвиборчій кампанії.

Чи оголошені розшуки, є свідченням того, що це непросто порожні гасла, а влада дійсно збирається здійснювати свої передвиборчі обіцянки. Про це ми сьогодні трошки поговоримо.

Член фракції “Демініціативи” і лідер колишньої парламентської більшості Степан Гавриш, говорячи про гасло нинішньої влади “Бандитам – тюрми!”, нагадав, що воно було висунуте “відомим і, напевно, найбільш національно відданим українським політиком В’ячеславом Чорноволом”.

Попри те, що це гасло було політичним, Степан Гавриш не сумнівається, що В’ячеслав Чорновіл мав на увазі його практичну реалізацію через закони, бо найслабкішою ланкою українського суспільства є відсутність реального, демократичного, обґрунтованого на законі правосуддя.

Степан Гавриш

Це гасло сьогодні перетворене політиками в якості основи політичної програми. Таким чином створюються умови, при яких нація відволікається від реальних проблем економіки, в соціальному житті, в гуманітарному секторі, а зосереджується на внутрішніх ворогах.

Я віддаю собі звіт, що особи, які розікрали національне майно України, які чинили тяжкі злочини, мають бути засуджені.

Пройшло півроку, але ми не бачимо до цих пір жодного процесу, починаючи від справи Гонгадзе, яка, без сумніву, зайшла не тільки у глухий кут, а й не має жодних перспектив на будь-яке серйозне завершення, бо заява про те, що організатори можуть бути і не знайдені, ще раз засвідчує про те, що ця справа знову буде виступати у якості політичного маніпулятора, і закінчуючи справами відомих вже на цей час регіональних діячів: Різака, Колесникова, яким висунуто досить слабкі звинувачення і далеко невідповідні тій політичній напрузі навколо них, яка мала місце до цього часу.

Мені видається, що більша частина тих, хто сьогодні оголошені у розшук, тривалий час при новій владі були в Україні, і їм дали спокійно покинути її межі, а інших розшукувати будуть надзвичайно довго, і я певен, що ніколи не знайдуть.

Відбуваються стрілочники, прості громадяни, які 2-3 рази голосували за Януковича в силу різних причин, але головне, що цей процес став досить наглядною картинкою для України, де звіти прокуратури, МВС, СБУ стали щоденним як би поводарем для українців.

Я думаю, що це депресує націю, це перетворює її в суцільну дружину по переслідуванню ворогів явних і відсутніх. Чим частіше будуть говорити по телевізору, що когось викликають на допит, тим менше будуть довіряти Україні як країні, яка має Конституцію, про те, що вона є правовою державою. Чим скоріше ми повернемося до правосуддя як такого, яке має визначити долю кожного з тих, хто винен і не винен, тим скоріше ми дійсно могли б говорити про реальну демократію.

Тому в мене немає довіри до того, що є перспектива завершення будь-якого серйозного процесу, пов’язаного з розкраданням державного майна.

Ірина Халупа

Оскільки пан Гавриш згадав справу Гонгадзе, і справа Гонгадзе також була однією із передвиборчих обіцянок нової влади, то я хотіла розпочати нашу дискусію саме цією справою.

Пане Піскун, Ви казали, що для завершення справи Гонгадзе потрібно три речі: затримати Пукача, провести експертизу тіла і допитати Мельниченка.

Давайте розпочнемо з пана Пукача. Чи знаємо ми сьогодні, де він є?

Святослав Піскун

Добрий вечір, шановні радіослухачі!

Якби ми знали, де він знаходиться, то, напевне, Ваше запитання було б трохи іншим, і моя відповідь теж була іншою.

А якщо говорити про те, що сьогодні відбувається з розшуком людини, яка заарештована рішенням суду, то розшуком цієї людини займається СБУ та МВС, які проводять всі необхідні можливі оперативні заходи для того, щоб його знайти, розшукати і доставити у те місце, де він має бути як заарештований.

Ірина Халупа

Ви також сказали, що в липні справа Гонгадзе буде передана до суду. Про кого піде мова в обвинувачувальному вироку? Чи будуть судити виконавців і замовників разом? Чи дійде ця справа до суду у липні?

Святослав Піскун

Ми плануємо. Я ще раз кажу, що була розмова про те, коли ми плануємо, і я відповів, що ми плануємо це зробити у липні.

Сьогодні виконавці вбивства знайдені і заарештовані. Є ряд питань слідчо-оперативної роботи, які нам ще необхідно виконати. Я думаю, що експертизу також завершать впродовж місяця, максимум півтора - ми спілкували з експертами, які займаються цим питанням. Експертиза відбувається закордоном, у нас працюють фахівці з декількох країн.

Щодо допиту майора Мельниченка. Ми знаємо, що він дав згоду працювати з правоохоронними органами США. Ми туди направили наші запитання, на початку липня туди виїде слідчо-оперативна група, яка буде працювати з ним. Тому у нас начебто все розплановане. Але можуть бути якісь поправки...

Ірина Халупа

Якщо на початку липня лише вирушає слідчо-оперативна група до США, де вона має взяти від майора Мельниченка матеріали, і має бути проведена експертиза (якщо я не помиляюся) за співпрацею американського ФБР, і сам пан Мельниченко мав би дати свідчення, тоді чи реальні Ваші плани щодо того, що справа таки буде передана до суду у липні?

Святослав Піскун

Справа у тому, що КПК дозволяє доповнювати обвинувачення на будь-якій стадії процесу.

Ірина Халупа

І ще одне запитання. Ви сказали, що ведеться експертиза. Це якраз була одна із вимог пані Лесі Гонгадзе, вона хотіла, щоб була проведена ще одна експертиза ДНК, щоб вона точно знала, чи це її син, щоб нарешті могли поховати ті тлінні останки. Ви кажете, що вона відбувається. Де? Чи це таємниця?

Святослав Піскун

Ні, експертиза призначена в Науково-дослідному бюро судових експертиз України з залученням іноземних фахівців.

Ірина Халупа

Так що вона відбувається в Україні?

Святослав Піскун

Ні, вона не відбувається тільки в Україні, вона відбувається і закордоном.

Ірина Халупа

Так що якісь частинки були здані на аналізи до різних установ.

Святослав Піскун

Звичайно.

Ірина Халупа

Все ясно. Мені здається, пане Піскун, що дуже багато людей візьмуть Вас за язик, і липень буде цікавим місяцем.

Святослав Піскун

Мене можна не брати за язик, я знаю, що я говорю. Але справа у тому, що ми це плануємо, а що може відбутися, то це вже питання часу і того, як піде розслідування справи.

Ірина Халупа

Тепер давайте поговоримо про те, що багато хто називає “політичними репресіями” сьогодні.

Нова влада опинилася у досить складній ситуації, бо, намагаючись здійснити деякі свої передвиборчі обіцянки, стикається з гучними заявами нової опозиції, що це все політичні репресії. З точки зору Генпрокуратури, чи вдається вам уникнути таких звинувачень?

Святослав Піскун

Ми абсолютно впевнені у тому, що те, що сьогодні робить Генпрокуратура, і те, що відбувається з розслідуванням гучних кримінальних справ, абсолютно не пов’язане з політикою. Ми не займаємося політикою, тому Генпрокуратура повинна бути поза політикою, ми займаємося конкретними кримінальними злочинами, а чи це економічні злочини, чи це злочини, чи це розслідування, направлені на захист здоров’я і життя громадянина, – це немає жодного відношення до політики.

Сьогодні немає жодної кримінальної справи у впровадженні Генпрокуратури або у яких інших правоохоронних органах, за якими ми наглядаємо як Генпрокуратура, які свідчили б про те, що це є політичний тиск або політична розправа.

Кожні матеріали, які знаходяться у кримінальній справі, вивчаються адвокатами, потерпілими, стороною процесу, чи то обвинувачений, чи то підозрюваний, постанови може бачити не лише один слідчий, а декілька слідчих, які є членами слідчо-оперативної групи.

У нас по більшості кримінальних справ, тому що вони гучні і об’ємні, створені сумісні слідчо-оперативні групи, до складу яких входять слідчі з Генпрокуратури, СБУ, МВС.

Якби десь була інформація або факти про політичний тиск, то я впевнений, що і вам, журналістам, і нашим громадянам, і експертам, і спеціалістам про це було б вже відомо.

Про це сьогодні заявляють політики. Які політики? Ті політики, які на боці тих людей, які сьогодні заарештовані і притягуються до кримінальної відповідальності.

Я як Генпрокурор хочу сказати і заявити народу України, що ніякого політичного підґрунтя в конкретних кримінальних справах немає.

Ірина Халупа

Пане Лосєв, на Вашу думку, думку політолога, де закінчується власне, злодійство, а де починаються політичні репресії? Чи притягаються до відповідальності люди за те, за що їх треба притягати до відповідальності, чи ховається це під якоюсь іншою ширмою?

Ігор Лосєв

Ми маємо великий досвід суто політичних переслідувань за часів СРСР, коли людей переслідували за погляди, за переконання за політичну позицію публічно висловлену. Ми знаємо, що це таке. Звичайно, сьогодні про це не варто говорити.

Але я як платник податків і громадянин України, коштом якого утримуються і Генпрокуратура, і СБУ, не можу зрозуміти, чому той же Колесников звинувачується тільки за якісь економічні злочини, пов’язані з магазином “Білий лебідь” у Донецьку, і чому він не переслідується за антидержавну діяльність, за сепаратизм? Бо, скажімо, ціла Україна по телевізору могла бачити ці заклики до руйнації держави, до відокремлення від неї цілих територій, і не лише заклики, а й цілу програму практичних кроків на цьому шляху.

Мені незрозуміло, чому не переслідується, чому не пред’являється звинувачення народному депутатові Кириченко, яка на з’їзді у Северодонецьку закликала до створення загонів і організацій походу на Київ? Це такий, знаєте, рімейк походу Б.Мусолоні на Рим.

Чому не притягають до відповідальності народного депутата Богатирьову, яка закликала до створення окремої Південно-східної держави? Ми всі це бачили і чули. Це ж стосується і пана Боделана з його ідеєю Новоросійського краю, і пана Гриневецького, і багатьох інших.

Себто, чому в Україні не ведеться боротьба проти антидержавної діяльності, адже держава, яка не хоче чи не вміє захищати себе приречена на загибель.

Ірина Халупа

Ми про це вже трошки дискутували в деяких інших наших передачах, але я би хотіла зачитати нашим слухачам і просто нагадати декому деякі слова із цього з’їзду у Сєвєродонецьку - це, зокрема, слова пана Колесникова.

Я вибачаюся, якщо кострубатий переклад, він розмовляв російською, а я не вмію російською розмовляти. Отже, пан Колесников сказав таке: “Зараз ми вважаємо життєво необхідним всім обласним радам провести референдуми на своїх територіях.

Перше, питання, яке треба винести на референдум висловлення не довіри всім інстанціям Вищої державної влади, котрі порушили закон. Друге питання, створення нової української південно-східної держави у формі федеративної республіки.

Нове державне утворення матиме найбільш демократичну Конституцію у світі. У разі створення такої держави столицею буде Харків”.

Пане Піскун, Конституція забороняє такі заклики, Конституція забороняє до сепаратизму, чому не бачимо ми жодного просування у цьому плані, що люди, які відверто і досить завзято закликали до сепаратизму за це не відповідають?

Святослав Піскун

Абсолютно зрозуміле питання. Я хочу Вас запевнити, що ті люди, які були названі шановним колегою, вони будуть відповідати за свої сепаратиські заяви і закликання згідно законів України. В зв’язку з цим порушена Генральною прокуратурою та розслідується кримінальна справа залозниками сепаратизму.

І по цій справі призначено декілька серйозних наукових експертиз. Вони закінчуються проведенням, ці експертизи, означилося вже коло підозрюваних осіб, яким буде пред’явлено обвинувачення. Це семеро осіб.

Я сьогодні би не хотів називати конкретні прізвища поки не буде пред’явлено звинувачення їм в сепаратизмі, але ці семеро осіб, які визначені, як коло підозрюваних у скоєні злочину будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

Ірина Халупа

Пане Піскун, вже таки є досить велике завдання, бо протягом останнього десятиліття в Україні було скоєно чимало різних злочинів. Ми бачимо, що все не працює так, як воно повинно працювати. Є ухвалені знамениті закони, яких ніхто не дотримується, яких ніхто не виконує, справи, як тенісний м’ячик гуляють по судам. Один суд кажу це, другий суд каже це і всьому цьому немає кінця.

В чому проблема, на Вашу думку, чому деякі навітьтакі кричущі злочини економічного плану, різні розкрадання, чому це не знаходить свого логічного кінця?

Святослав Піскун

Дуже просто. Знаєте, наскільки просто, що зараз будете вражені. Я вам скажу одне, що новий Кримінальний кодекс України, який вже висвітлює ті проблеми нашого суспільства, які вже відбувалися і відбуваються на початку століття. І в роки 2002, 2003, 2005 новий Кримінальний кодекс України був прийнятий ВРУ в 2001-му році.

Цей Кодекс, в принципі, вже був новий і в більшості своїй матеріальне право, кримінальне 2001-го року прийнято ВРУ відповідає сучасним вимогам юриспруденції.

Але закон, за яким живе матеріальне право, тобто Кримінально-процесуальний кодекс України, яким користується прокурори, судді, слідчі, обвинувачені, підозрювані, свідки потерпілі, тобто процес кримінальної справи та про кримінальний процес розгляду цих справ в суді був прийнятий у 1961-му році.

Тобто, ми сьогодні бачили відміну в 40 років. Скажіть, будь ласка, чи це нормально, коли тіло живе молоде і сучасне, а руки, ноги голова, і можливо навіть серце має вік в 40 років. Може нормально цей організм існувати. От і все, в принципі, для початку. Це, що стосується нашого законодавства.

Що друге. Чому справи футболяться і не доходять вчасно до суду, чому дуже багато закриваються справ. Тому, що якість розслідування кримінальної справи дуже низька. Чому?

Тому, що є таке відомство, наприклад, як Генеральна прокуратура України, яка сама наглядає за розслідуванням кримінальних справ та і розслідує сама ж свої кримінальні справи. Було б доцільно виконати всім нам розпорядження Президента та заклик Президента, я думаю, це буде зроблено.

Віктор Андрійович дуже правильно поставив це питання про відокремлення (Національне бюро розслідування), тобто прокурор повинен займатися наглядовою діяльністю і забезпечувати законність в розслідуванні кримінальних справ. А розслідування кримінальних справ повинно виходити з іншого органу і відбуватися в іншому органі.

Ірина Халупа

І чи не потрібна, на Вашу думку, також і досить міцна політична воля у тих справах, бо розумієте, створювали лише відповідні установи це не досить?

Святослав Піскун

Звичайно, це не досить, але мало чого залежить від політичної волі, якщо закон не працює. Треба, щоб суспільство через голову провело в себе, через мозки кожної людини про те, що треба виконувати закон і всі рівні перед законом.

І саме головне, що кожний громадянин України повинен знати, що абсолютно не важливо, яку посаду займає ця людина, якщо вона порушить закон України, вона буде притягнута до кримінальної відповідальності і буде покарана. Це так само буде знати і той високий посадовець.

Ірина Халупа

У нас є слухач, пан Олександр з Києва.

Слухач

Пане Генеральний прокурор, я хотів би знати, коли будуть притягнуті до відповідальності головні злочинці України ті, які полізли в президенти за для скоєного страшного злочину перед народом, перед державою.

І друге питання. Чи можна подавати позови, за трастів, за Ощадбанки, заощадження і тому подібне, кому подавати? Дякую за відповідь.

Святослав Піскун

Якщо ми говоримо про притягнення до відповідальності, то це тільки, мені здається, питання часу. Якщо є матеріали про споєння злочину від кого вони не надійшли б і відносно кого вони б не стосувалися, ви певно бачите з нашої роботи, що ми не оглядаємося не на посади, не на обличчя, а працюємо і доводимо до розуму все, що ми розпочали.

Що стосується, трастів і збережень, це говорить про те, що коли робили ці піраміди і люди втратили багато грошей. Є декілька, мені здається, кримінальних справ, які сьогодні вже завершені розслідуванням, але матеріальні збитки, які були спричинені громадянам України діями осіб, які або знаходяться в місцях позбавлення волі, або в розшуку, або уникнули якимось чином відповідальності не відшкодовані. За це повинна відповідати держава.

Якщо держава не змогла забезпечити громадянину його захист і моральний, і матеріальний, і фізичний держава повинна відшкодовувати йому збитки. Це моя така думка.

Ірина Халупа

І ще одна слухачка до нас додзвонилася, Ганна Степанівна з Києва.

Слухачка

Пане Генеральний прокурор у мене таке питання, болюче. Чи можна реально досягнутися до тих, хто вже втік закордон. Той же самий Щербань, чи ті, хто втік у Москву. І ще. Так багато злочинів, так би мовити, робилося усно і знову таки стрілочники відбувають всі ці покарання, а ті, хто давав вказівки усно можна до них якось дотягнутися чи ні.

Святослав Піскун

Звичайно можна, це залежить кваліфікації, об’єктивності розслідування кримінальної справи. Доказом може біти не тільки письмові документи або інші якісь матеріали, можуть бути і покази, і усні вказівки, якщо не підтверджені конкретними людьми і конкретними діями, то вони можуть бути визначені, як докази по кримінальній справі.

Тому, це немає ніякого значення чи це підписані документи, чи це іншим шляхом знайдені докази злочинів, які скоювались. Саме головне у Вашому питання це те, чи дістануть правоохоронні органи України тих людей, які підозрюються у скоєні злочину, які повтікали закордон.

Існує ціла низка міжнародних, правових документів і законів, і правових угод, які регулюють ці питання. України є завжди в цих правових угодах стороною правових угод, які були укладені вже багато років і укладалися на протязі останніх років, і згідно міжнародних домовленостей, якщо буде доведена на Україні вина і винуватість тої чи іншої особи країна повинна віддати, та країна, де знаходиться... Заробити екстрадицію до України тої особи, яка знаходиться на території іншої країни.

Є відповідний закон про екстрадицію і ми користуємося цим законом, і екстрадуємо до нас наших обвинувачуваних.

Ірина Халупа

І до нас додзвонився ще один пан Олександр з Києва. Добрий вечір, Ваше запитання.

Слухач

Запитання до пана Піскуна. Комісія Омельченка по справі Ґонґадзе закінчила свою роботу давно рік чи два назад. Хто може гальмувати цю справу, адже це на високому рівні. Я не розумію, чому? Якщо Піскуну щось відомо, будь ласка, дайте відповідь?

Ще одне запитання. Ось в пресі було сказано таке, що поки Генеральним прокурором буде Піскун, то справа по Ґонґадзе ніколи не буде закінчена? Так і Мирослава Ґонґадзе, і другі виступали.

Ірина Халупа

Отже, Ви як Піскун прокоментуйте, будь ласка.

Святослав Піскун

Колись говорили, поки Генеральним прокурором буде Піскун Святослав Михайлович, то справа Олександрова ніколи не буде розкрита – це говорилося в 2003-му році. Слава Господу Богу старанням Генеральної прокуратури, справа Олександрова вже розкрита і вбивці, замовники, виконавці знаходяться в суді.

Так само говорили на початку цього року, що поки Генеральним прокурором буде Піскун, то справа Ґонґадзе ніколи не буде розкрита. Слава теж Господу Богу, що ми її розкрили і сьогодні заарештовані виконавці вбивства Георгія Ґонґадзе.

Тому, справа видно не в Піскуні, шановний. А справа в тому, що чи є політична воля державі для того, щоб розкрити і бажання влади для того, щоб розкрити резонансні злочини. Оскільки бажання влади є, то Святослав Михайлович Піскун просто працює і виконує свій громадський, і державний обов’язок. Розкриває те, що він повинен робити.

Що стосується з співпрацею з комісією Омельченка і звітом комісіями я, по-перш, наприклад, вважаю, що ще поки йде розслідування кримінальної справи зарано звітувати про роботу цієї комісії.

Тому що ця комісія має паралельно працювати з прокуратурою і обмінюватися інформацією про ті наявні документи або докази, які є як у членів комісії, так і у слідчо-оперативної групи прокуратури, якщо ми працюємо на один результат покарання винних.

На сьогоднішній день поки щокомісія ще не направила в Генпрокуратуру ні одного документу. Я думаю, що все-таки з часом комісія направить ті документи, які ми вимагаємо від членів комісії і ми разом плідно попрацюємо, що разом розкрити до кінця і встановити всіх винних у цій кримінальній справі осіб. Тоді можна буде говорити про звіт комісії і про закінчення кримінальної справи.

Ірина Халупа

А чому їй зарано звітувати, тому що вона не дала вам документацію, яку вона має?

Святослав Піскун

Справа ще не закінчена. Депутати порадились між собою і вирішили, що буде закінчуватись справа і тоді буде звітувати комісія, наскільки мені відомо.

Ірина Халупа

Також сьогодні агенції повідомляють, що прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сказала, що сьогодні направить листа до Генпрокуратури, МВС, СБУ про термінове порушення кримінальних справ проти окремих керівників, окремих працівників державних корпорацій і монополій. Про це вона сказала на прес-конференції, що відбулася після засідання уряду.

На сьогодні в Україні нараховується 26 державних корпорацій і монополій, стверджує пані Тимошенко і каже, що результати перевірки свідчать, що діяльність цих державних монополій була просто суцільним зловживанням на сотні мільйонів гривень.

Ви отримали такого листа вже?

Святослав Піскун

Я ще такого листа поки що не бачив. Але ж ми кримінальні справи порушуємо не за листами. Кримінальні справи ми порушуємо за фактом встановлення ознак злочину.

Звичайно, якщо під час перевірки тих листів, які нам направить прем’єр-міністр будуть встановлені ознаки злочину, то будуть порушені кримінальні справи. Неважливо відносно державних монополій чи корпорацій, чи чогось іншого абсолютно немає ніякого значення. А якщо не будуть встановлені, то звичайно буде відмовлено у порушенні кримінальної справи.

Ірина Халупа

Ви кажете, що кримінальні справи порушуються за фактом. Ось Ви порушили кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування Вашої телефонної розмови з послом США Джоном Гербстом. В Україні є Громадський комітет національної безпеки України. Сьогодні він розповсюдив заяву, висловлюючи незадоволення з Вами, пане Піскун. Вони вимагають від СБУ, МВС порушити кримінальну справу проти Вас за ст. 111 і ст. 364 КК. Йдеться про зловживання владою і службовим становищем. Кажу чесно, записів я не чула і не розумію про що йдеться.

Святослав Піскун

В принципі ні про що там не йдеться. Я не хочу обговорювати змісту розмови. Мене цікавить сам факт. Я не пам’ятаю точно яка розмова там відбувалася. В мене було декілька розмов з послом.

Це було на кінці того року. Можливо, ця розмова відбулась. Тому для того, щоб переконатись, що це дійсно прослуховування, іншим шляхом не можна. Немає ніякої іншої перевірки. Я ж не буду там ходити і запитувати і мої працівники, а хто приніс, а хто це зробив?

Тому для того, що перевірити, чи дійсно був такий факт розмови, чи дійсно малася ця розмова, хто її записав і як, то було прийнято рішення про порушення кримінальної справи. Зовсім не означає, що це про цю розмову йдеться, можливо, інші розмови будуть встановлені, тому ми вирішили перевірити. Якщо щось інше виникне, то побачимо, що буде далі.

А ГКНБУ, то я взагалі не знаю хто і що це і, чому це вони так раптом до Піскуна віднеслись погано. Не знаю, це щось нове для мене.

Ірина Халупа

Сама кримінальна справа за фактом незаконного прослуховування.

Святослав Піскун

Так, за фактом незаконного прослуховування. От, наприклад, я точно знаю, що є матеріали, в яких вказано, що 116 епізодів незаконного прослуховування депутатів ВР України.

Ірина Халупа

Хто це робить, пане Піскун? Хто цим займається?

Святослав Піскун

От я намагаюся це з’ясувати. У нас сьогодні є матеріали, які свідчать про це, що спецслужби прослуховували Ющенка В.А., Тимошенко Ю.В., Порошенка П., Зінченка О., інших депутатів ВР. Таких 116 епізодів. Ми добавили ще один епізод сьогоднішній.

Зрозуміло? Тобто це питання виникло не сьогодні, не відносно Піскуна і розмови Гербста, а по факту. Тобто я хочу в принципі розібратися звідки ростуть ноги, хто має таку апаратуру, хто цим займається і хто на цьому спекулює. От і все.

Ірина Халупа

Апаратура, то це не зовсім складно. Ми вже переконалися на цьому, слухаючи їхні записи.

Святослав Піскун

Саме головне, хто її має.

Я Вас розумію. Можна любу розмову зробити за 20 хвилин. Навіть рідна мама не відрізнить хто це говорить. Я з Вами абсолютно згідний. Але ми будемо намагатися навести лад у цьому питанні.

Не може демократична держава існувати, коли невідомо хто записує телефонні розмови її громадян. Телефонні розмови громадян тільки можуть бути записані по конкретній кримінальній справі і тільки з санкції суду. Це уже важливо. Тільки з санкції суду і тільки по конкретній справі.

Ірина Халупа

До нас додзвонилася ще одна слухача пані Люба із Івано-Франківська.

Добрий вечір, пані Любо! Прошу.

Слухачка

Доброго вечора!

Я телефоную вам з Івано-Франківська.

В мене таке запитання до пана прокурора. Найперше, я йому зичу рясних божих благословінь в його праці. І все-таки питання. Чи знає пан прокурор про ті зловживання, що творяться у нас в Івано-Франківську і в обласній прокуратурі, зокрема, і в області?

Святослав Піскун

Звичайно знаю. Сьогодні підписаний мною наказ про звільнення займаної посади прокурора івано-франківської області. Буде туди призначений завтра виконуючий обов’язки, який буде наводити лад в Івано-Франківській області. Дуже багато у нас є запитань до роботи прокуратури Івано-Франківської області.

Слухачка

Я зверталася до пана прокурора давно вже, але відповіді жодної не отримала.

Святослав Піскун

Особисто до мене?

Слухачка

Я зверталася письмово.

Святослав Піскун

Це не значить, що воно попало до мене. Ми отримали 6 тисяч звернень.

Слухачка

Звернення по справі мого чоловіка засудженого івано-франківським обласним судом.

Святослав Піскун

Як прізвище ваше?

Слухачка

Манів Любов Василівна.

Святослав Піскун

Чоловіка так само прізвище?

Слухачка

Так само.

Святослав Піскун

Добре, я Вам повідомлю.

А чому Ви зі мною не могли поспілкуватись, то я вам хочу сказати, що якщо, наприклад, Генпрокуратура отримувала в 2004 році 300-350 звернень громадян в місяць, то зараз ми в місяць отримуємо приблизно 1300-1600 звернень.

Я так впевнений, що це помаранчева революція розбудила людей і люди почали писати і звертатися до Генпрокуратури і повідомляти про ті негаразди, які існують сьогодні в державі і в їх житті.

Я вам скажу, що вже прокуратурою порушено біля 20 тисяч кримінальних справ в сфері економіки. Такого ще не було ніколи. Бачите самі.

Ірина Халупа

Чи це причина хвалитися, що порушені справи, треба їх довести до кінця?

Святослав Піскун

Справа в тому, що для цього потрібен час. У нас нічого не доводиться до кінця за один день.

Ірина Халупа

Я маю ще одне останнє запитання до Вас. Чи існує реальна співпраця між МВС і Генпрокуратурою? Наскільки чутки про конфлікти між першими особами цих відомств відповідають дійсності?

Святослав Піскун

По-перше, я чутками не користуюся. Це робота не моя. А по-друге, немає ніяких у нас зауважень з приводу діяльності МВС або СБУ. Але треба розуміти, що Генпрокурор – це наглядова інстанція, яка повинна корегувати їх роботу, наглядати за дотриманням законності в діях відповідних посадових осіб. Тому великої любові тут не буде. Очікувати її не потрібно. Мені велика любов теж непотрібна з боку тих, над ким ми наглядаємо. Краще хай буде так.

Ірина Халупа

Не йшлося про любов. Слова, які я вживала: співпраця.

Святослав Піскун

А співпраця є абсолютна.

Ірина Халупа

А любов не тема нашої дискусії.

Святослав Піскун

В слідуючий раз поговоримо. Ми говоримо про співпрацю, яка є дійсно плідна, тому що ця велика кількість навіть розпочатих кримінальних справ говорить про те, що є абсолютна співпраця і взаємопорозуміння між керівництвом МВС, СБУ і Генпрокуратурою. У нас тільки за останній місяць створено біля 25 сумісних слідчо-оперативних груп 3 відомств. Про що можна говорити!?

Ірина Халупа

Вистачає людей?

Святослав Піскун

Добираємо, приймаємо на роботу.

Ірина Халупа

Пане Лосєв, ось бачимо, що Генпрокурор працює завзято. Він сказав, що порушено 20 тисяч справ економічного характеру. Ми знаємо, що порушено у справі фальсифікації виборів більше, ніж 700 кримінальних справ. Це здебільшого справи по фактам. Це не справи проти конкретних осіб. Але певні результати є.

Ви, як людина, яка дивиться на це збоку очима політолога і аналітика, то це Вас влаштовує, переконує, що система працює?

Святослав Піскун

Вибачте, одне слово. Не по фактам, а проти осіб.

Ігор Лосєв

Ви знаєте, в мене є великий сумнів, з чим вони пов’язані: з дуже специфічною системою виклику підозрюваних на допити. Ви знаєте, це нагадує, що людей попереджають, що хлопці, за вами прийдуть, вас викличуть на допит. Люди ці зникають і переховуються ...

Ірина Халупа

Але сьогодні пан Піскун анонсів не робив.

Ігор Лосєв

Ці люди зникають і переховуються у всій нам відомій країні. Потім їх починають шукати. Це нагадує як колись спочатку виштовхнули Павла Лазаренка за межі Україні, а потім почали його інтенсивно шукати.

Цей момент в діяльності наших правоохоронних органів мене дуже дивує. Чи не забагато всяких підозрюваних з України останнім часом покинули нашу країну?

Святослав Піскун

Справа в тому, що для того щоб затримати або оголосити в розшук чи обрати міру запобіжного заходу відносно кого-небудь, то треба зібрати відповідні матеріали. Відповідні матеріали починають збиратися людьми і беруться у людей.

Звичайно, це не комп’ютер, що натиснув клавішу і вискочила постанова про притягнення в якості обвинуваченого, поїхали додому, арештували, почадили до тюрми.

Починають працювати з людьми, починають відбирати пояснення. Доходить інформація до тої людини, яка зацікавлена в цьому і вона розуміє, що треба тікати, тому що от доберуться і вона тікає.

Ігор Лосєв

І ви в цьому сенсі абсолютно безпорадні?

Святослав Піскун

Ні. Для того є міжнародні угоди, щоб їх доставати, де б вони не переховувались.

Ірина Халупа

Будемо слідкувати за цією діяльністю української Генпрокуратури і взагалі за подіями в Україні на хвилях радіо “Свобода”.

Нагадаю, що нашими гостями були Генпрокурор України Святослав Піскун і політолог Ігор Лосєв.

Слухайте “Свободу”, і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG