Доступність посилання

ТОП новини

Повернення Воронка – чого чекати Криму?


Володимир Притула

Симферополь, 9 червня 2005 - Колишній лідер розгомленого наприкінці 90-х років кримського організованого злочинного угруповання "Сейлем" Сергій Воронков, більш відомий як "Воронок", намагався отримати журналістську акредитацію у Верховні Раді Криму. Як повідомили в апараті кримського парламенту, сьогодні інніціатор цього, голова Конгресу російських громад Криму, депутат Сергій Шувайников забрав заяву про акредитацію. Детальніше про те, чого чекати кримчанам від повернення у політику Воронка, який нещодавно звільнився із-за грат.

“Редакція газети “Русская Тавріда” просить акредитувати при прес-центрі Верховної Ради АРК кореспондента нашої газети Воронкова Сергія Михайловича і видати йому картку акредитації встановленого разка”, - заяву такого змісту 30 травня до Постійної комісії кримського парламенту з питань засобів масової інформації подав редактор-засновник видання “Русская Тавріда”, голова Конгресу російських громад Криму, депутат Сергій Шувайников. Але в інтерв’ю Радіо “Свобода” він заявив, що такої заяви на сьогодні у Верховній Раді Криму не існує. В апараті парламенту повідомили, що сьогодні ж зранку подавач її відкликав.

Наприкінці 1997 року відомому та авторитетному підприємцю, спортсмену, меценату і депутату Симферопольської міськради Сергію Воронкову, чи як його ще тоді називали – Воронку – було інкриміновано незаконне зберігання боєприпасів, за що він отримав два роки позбавлення волі. У лютому 2000 року Воронок мав би вийти з-за грат. Однак замість цього він знову опинився на лаві підсудних. Сергія Воронкова звинуватили у вимаганні грошей і майна у громадян у складі організованої злочинної групи. За це він отримав 7 років і лише нещодавно вийшов з ув’язнення.

Протягом майже всіх 90-х років його вважали найвпливовішим кримським діячем нової хвилі, що потрапила на поверхню кримської політики, економіки і криміналу одразу після розвалу Союзу. Після арешту Сергія Воронкова, угруповання “Сейлем”, яке, як писала преса, він очолював, було знищене конкурентами, але головно - правоохоронцями. Інше велике угруповання – “Башмаки”, яке конкурувало із “Сейлемом” – теж припинило своє існування, частково легалізувавшись у політиці та економіці. Деякі з “башмаків” стали шанованими депутатами, керівниками партійних і підприємницьких структур. А от “Сейлемівські” – із тих, хто залишився живим – або ж потрапили за грати, або ж – емігрували, переважно в Нагірний Карабах.

Сергій Шувайников, який свого часу, як стверджувала міліція, отримував гроші від Воронка на громадську і політичну діяльність, а потім очолив Комітет захисту прав Сергія Воронкова, каже, що його підзахисний не займатиметься політикою: (переклад) “З часом сам громадянин України Воронков дасть оцінку тому, що відбувалося з ним у минулі роки, у період режиму Кучми. Наскільки мені відомо особисто, Воронков не збирається займатися політикою, якось впливати... Він займається особистими проблемами, займається питаннями підприємництва, і всі, хто сьогодні підняв цей галас довкола його прізвища, м’яко кажучи, вони не праві”, - заявив депутат кримського парламенту Сергій Шувайников.

Перший віце-спікер кримського парламенту Василь Кисельов, який оприлюднив звернення депутата-редактора щодо журналістської акредитації Воронка, переконаний, що останній у політику не вернеться і жодної загрози він тепер не представляє: “Я думаю, що Сергію Михайловичу Воронкову в політиці робити немає чого і він в політику більше не повернеться. Нічим це не загрожує. Він просто немає перспектив. В політиці він не має ніяких перспектив”, – вважає Василь Кисельов.

Проте відомий кримський журналіст Микола Семена з цим не погоджується. За його словами, спроба Воронка повернутися у політику є симптомом, який може перерости у тенденцію: “Це означає, що ті політичні і суспільні сили, які колись були вибиті з політичної арени нині мають реальний шанс повернутися на політичну арену і діяти легітимно на вибори. 2006 року в Криму буде відновлена дуже конфліктогенна ситуація виборів з початку 90-тих років, коли кілька політичних сил не на життя, а на смерть конкурували між собою за владу, за майно, а тепер ще будуть конкурувати і за землю”, - вважає журналіст Микола Семена.
XS
SM
MD
LG