Доступність посилання

ТОП новини

В Криму досі не визначилися з кандидатурами глав районних держадміністрацій


Володимир Притула

В Криму досі не визначилися з кандидатурами глав районних держадміністрацій. Учора ввечері кримський прем’єр Анатолій Матвієнко завізував подання на призначення керівників 10-ти із 14-ти районів Криму. Чотири посади і далі залишатимуться вакантними. Крім того, місцева преса пише, що немає жодних гарантій, що президент погодиться з усіма поданими кримським прем’єром кандидатурами, оскільки серед них є досиль одіозні особи.

Учора ввечері десять потенційних керівників районних держадміністрацій побували на прийомі у спікера кримського парламенту Бориса Дейча. Однак, як відзначають місцеві спостерігачі, благословіння на владу з боку глави Верховної Ради автоновії і підпис прем’єр-міністра Криму Анатолія Матвієнка, ще не гарантують швидкого президентського указу. Тим більше, що значна частина політичних сил півострова незадоволена прем’єрським вибором.

Насамперед слід відзначити, що документи готуються лише на 10 осіб. За даними з урядових джерел, з кандидатурами чотирьо глав районів Анатолій Матвієко ще не визначився, тож адміністрації Симферопольського, Красногвардійського, Роздольненського і Ленінського районів залишаються вакантними. Конкурси у двох з них виграли кримські татари, висуванці Меджлісу, в тому числі – у стратегічному столичному районі, однак кримського прем’єра вони чомусь не задовольнили.

Загалом представники Меджлісу стали переможцями конкурсів у 5-ти районах, але у список подання потрапили лише двоє – віце-спікер парламенту автономії Ільмі Умеров майже гарантовано буде призначений на посаду глави Бахчисарайської адміністрації, а його колега-депутат Ресуль Веліляєв – глави Білогірської. Обидва райони – з найбільшим у Криму відсотком кримськотатарського населення. Приблизно стільки ж кримських татар – у Кіровському районі. До того ж усі 3 депутата Верховної Ради Криму – висуванці Меджлісу. І хоча один з них – Кадир Османов теж виграв конкурс, до подання потрапив колишній активіст виборчого штабу Віктора Януковича, керівник “Міжрайпостачу” Ігор Шеремет. За даними з парламентських джерел – дуже хвора людина з інвалідністю.

З ідеєю проведення громадських конкурсів на посади глав райдержадміністрацій виступив сам Анатолій Матвієнко. Конкурс проходив у два етапи – у районах і в уряді автономії. Проте лише частина переможців потрапила у заповітний список. А, наприклад, депутат кримського парламенту Кирило Трандафіл, який є членом фракції “Народний Союз Наша Україна”, у конкурсі участі не брав, але прем’єр зробив на нього подання як на претендента на посаду глави Красноперекопської райдержадміністрації.

Загалом, як стверджують парламентські та урядові джерела, до списку не потрапив жоден висуванець спікера Бориса Дейча, який дещо втратив політичний вплив у Криму, і екс-прем’єра Сергія Куницина, який, попри все, хоч якийсь, але вплив зберігає. За неофіційними даними, у списку претендентів, який підписав Анатолій Матвієнко, окрім двох представників Меджлісу, переважно висуванці лідера фракції “Народний Союз Наша Україна” у парламенті автономії Анатолія Бурдюгова і голови республіканської організації однойменної партії, нардепа Володимира Шкляра, а також в меншій мірі – колишнього керівника кримського виборчого штабу Віктора Ющенка Валерія Пробий-Голови. Чи задоволені згадані три лідери кримських “помаранчевих” – не відомо, оскільки офіційного призначення ще немає, тож вони нічого не коментують, але в Меджлісі – дуже розчаровані. “Нас знову кинули!” – це найбільш коректна фраза з тих, що мені вдалося почути з вуст лідерів кримських татар.
XS
SM
MD
LG