Доступність посилання

ТОП новини

Одеса очікує від Верховної Ради підтримки ініціатив місцевого самоврядування...


Петро Каландирець

Одеса, 10 травня 2005 року – 10 травня з одноденним робочим візитом в Одесі побував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. З аеропорту голова парламенту поїхав до міста Юний, де ознайомився з роботою терміналу „Одеса-Броди”, спортивного комплексу „Олімп” і Одеського припортового заводу.

У другій половині дня Володимир Литвин повернувся до Одеси, де відвідав Національний університет імені Мечнікова і спілкувався з викладачами і студентами цього навчального закладу.

Чи не найбільш цікавою і змістовною була зустріч спікера з представниками місцевого самоврядування Одеської області. Представники Рад різних рівнів поскаржилися Володимиру Литвину на те, що чим ближче вибори 2006 року тим потужнішим стає тиск певних політичних сил на депутатів з вимогою до них „швидше визначати власні політичні уподобання”.

Вони заявили, що сподіваються на внесення змін до виборчого законодавства у частині, яка стосується органів місцевого самоврядування з метою збереження голосування у мажоритарних округах.

Виступаючи на нараді представники місцевих Рад висловили переконання, що пропорційна система виборів до місцевих Рад призведе до „депрофесіоналізації новообраного депутатського корпусу”.

У відповідь на це Голова Верховної Ради запевнив присутніх, що депутати парламенту вже не внесуть подібних змін до діючого законодавства, але визнав, що „доопрацьовувати його таки слід”. Голова обласної Ради Сергій Гриневецький наголосив, що у найгіршому становищі в Україні нині опинилися структури місцевого самоврядування на районному та обласному рівнях.

Сергій Гриневецький: „Фактично обласні бюджети, єдина ланка місцевих бюджетів, які не мають власних джерел прибутків. Відсутність фінансової самодостатності територіальних громад створює можливість для ручного управління місцевими бюджетами. Безліч важливих для регіону програм і проектів не забезпечені відповідним фінансуванням. І прикладом тут може бути комплексна програма Українського Придунав’я, питання реконструкції пам’ятників архітектури”.

За словами Голови Одеської обласної Ради Сергія Гриневецького багато запитань нині виникає у зв’язку з намірами реалізації в Україні територіальної реформи. На його думку, вона не може зменшити важливість податкової, бюджетної і адміністративної реформ.

Голова Старокозацької сільської Ради Білгород Дністровського району, Одеської області Олександр Бондарчук говорив про недолуге земельне і бюджетне законодавство.

„Земля – це територіальна і матеріальна основа місцевого самоврядування. А що відбувається насправді? Територіальні громади сіл практично усунуті від вирішення земельних питань за межами населених пунктів і всім керує райдержадміністрація. Про які права може йти мова? Незважаючи на Закон і доручення Уряду Держкомзем усіляко блокує процеси розмежування земель державної і комунальної власності”, вважає Олександр Бондарчук.

Голова Верховної Ради піддав сумніву перспективність організованих у багатьох областях України обговорень перспектив територіально-адміністративної реформи при умові, що пропоновані проекти ще не пройшли належної процедури через Кабінет Міністрів та відповідні парламентські комісії.

Він закликав, напередодні виборів 2006 року, „припинити зводити рахунки з політичними опонентами, консолідувати суспільство і зробити вчорашніх ворогів союзниками”

Володимир Литвин назвав нинішню ситуацію в Україні „стабільно нестабільною”. На його думку, нині в Україні відбувається процес зміни політичної і управлінської еліти. „Вони пов’язані з подіями, які мали революційний характер. Це завжди певна нестабільність. І це об’єтивний процес”.

Чільною проблемою українського суспільства він назвав консолідацію і порозуміння, примирення.

Одеський міський голова Едуард Гурвіц, в інтерв’ю Радіо „Свобода”, висловив сподівання, що очікує від Голови Верховної Ради підтримки ухвалення всіх необхідних ініціатив для місцевого самоврядування.

„Нинішнє скликання Верховної Ради обов”язково має ухвалити Закони необхідні для реалізації реформ в Україні. Парламент здатен це зробити ще до завершення повноважень”, вважає Едуард Гурвіц.

10 травня Володимир Литвин мав зустріч з партійним активом Народної партії України та здійснив вечірню прогулянку центральною вулицею Одеси – Дерибасівською.
XS
SM
MD
LG