Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії Вацлав Клаус про майбутнє Євросоюзу, українську трудову міграцію та українських “євро-романтиків”.


Богдана Костюк


Київ, 15 червня 2005 - Президента Чехії Вацлава Клауса називають “євро-скептиком”, хоча сам він вважає себе “євро-оптимістом” і впевнений, що у прийдешньому Євросоюзі є місце і для України. Про українських трудових мігрантів, “євро-романтиків” та допомогу Чехії офіційному Києві розповів Президент Вацлав Клаус.

Пане Клаус, у Чехії працюють тисячі трудових мігрантів з України. Ви з Президентом України говорили про проблему їхньої легалізації. Як Ви сподіваєтесь розв’язати її?

Вацлав Клаус

Ми не вирішували якісь деталі. Деталі повинні розв’язати наші уряди, український та чеський. Ми висловили свої сподівання на те, що конкретний міждержавний договір буде розроблений і підготовлений, відповідно до вимог міжнародного права та потреб ринку праці. А з іншого боку, зазначу, що міграція – це особиста справа кожної вільної людини. Радіо “Вільна Європа” про це повідомляє. І кожна людина, яка виїжджає за кордон працювати, робить свій власний вільний вибір. І вона має дотримуватись тих правил, які існують в обох державах.

Богдана Костюк

Пане Президент, Ви передали своєму українському колезі Вікторові Ющенку так званий “пакет технічної інформації”. Що це за пакет, що до нього входить?

Вацлав Клаус

Я би так сказав: Україна має “План дій з Європейським Союзом”. І Чеська Республіка, її Міністерство закордонних справ підготувало спеціальний документ, який ми передали Президентові Ющенку. Тут чеська сторона пропонує Україні певну методу і стратегію ведення переговорів з різними інститутами Європейського Союзу, які вона сама використала при переговорах у процесі свого вступу до ЄС. Ці наші пропозиції раніше не бачили ні Президент України, ні українські урядовці. Я у розмові з українським Президентом та міністром закордонних справ запропонував, щоб вони ці пропозиції вивчили і потім сказали , які з них Україні знадобились, були їй корисними. Це, так би мовити, наш досвід ведення переговорів з ЄС. Він не стосується якихось певних галузей, він інформує про підготовку, терміни, в які треба готувати, і що готувати.

Богдана Костюк

Пане Клаус, чому Вас називають “євро-скептиком”?

Вацлав Клаус

По-перше, мені здається, що такі визначення – це карикатури, а не серйозні речі. Тому я завжди відкидаю таку характеристику як “євро-скептик”. Я “євро-оптиміст”, і якби не був ним, давно б емігрував кудись до Південної Америки. Я за європейський процес інтеграції.

Я за те, щоб зникли усі бар’єри, котрі існують в Європі і перешкоджають вільному пересуванню людей, ідей, товарів, грошей, робочої сили. Євросоюз для Чехії – це відкрите суспільство, якого ми домагались. Ми завжди хотіли жити у такому відкритому європейському суспільстві.

Але, з іншого боку, зовсім інша картина вимальовується, якщо подивитися на процеси, що відбуваються всередині ЄС. Вони здебільшого спрямовані на створення союзу – тут я маю на увазі саме той сумнозвісний союз РСР, який Ви пам’ятаєте. Загальна “владна піраміда” згори донизу; централізація – це все ми вже пройшли нещодавно, не варто такого повторювати.

В Європі ця проблематика нині дискутується. Жваво обговорюється Конституція Європейського Союзу: які повноваження передати центральній владі у Брюсселі? Які повноваження залишити за державами – членами ЄС? У цьому сенсі, і це всім відомо, я виступаю проти тенденції централізації та “піраміди”.

Богдана Костюк

А як би Ви оцінили євроатлантичні прагнення України?

Вацлав Клаус

Я б собі дозволив маленьке зауваження зробити стосовно українських політиків. Я думаю, вони зараз починають стукати у двері Євросоюзу. Я їх називаю “євро-романтиками”. Боюся, що вони серйозно навіть не замислюються над тим, що роблять, які результати цього і що на Україну там, за дверима чекає. У цьому сенсі, я б сказав, людина повинна дізнатися, що на неї чекає, коли вона у ті двері починає стукати, які правила функціонування цієї організації.
XS
SM
MD
LG