Доступність посилання

ТОП новини

Одесі хочуть повернути втрачені темпи розвитку.


Петро Каландирець

16 червня Одеський міський голова Едуард Гурвіц провів свою першу зустріч зі вченою радою Одеського Національного університету імені Мечникова. Великий зал університету цього дня був переповнений. Запитання, на які відповідав гість вищого навчального закладу, були різноманітними: від проблем збереження Одеси як курортного міста до перспектив ремонту в ньому автошляхів.

У своєму виступі перед членами вченої ради мер Едуард Гурвіц назвав метою нової міської адміністрації – „повернути Одесі втрачену динаміку розвитку”.

Едуард Гурвіц
Едуард Гурвіц

У Одеси були різні часи. Як стрімкого зростання, так і падіння, яке супроводжувалося кризою економіки, скорочення кількості населення, зменшення ролі міста у міжнародних справах. У минулому такі кризи були пов’язані з епідемією чуми, війнами, революцією. Їхні наслідки Одеса долала відносно швидко.

Нині ми зустрілися, на превеликий жаль, зі системною кризою. Місто потребує нових кордонів, бо вичерпало можливості внутрішнього зростання і втратило історичні переваги. Проданий флот, зменшилося значення нашого торговельного порту, розпродана переважна частина прибережних земель.

Криза була зрозумілою і для наших попередників, але вони паразитували на ній, блокуючи, на шкоду інтересам міста, такі проекти, як будівництво міжнародного аеропорту, імітуючи реформи ( зокрема, таку як „реформа житлово-комунальної реформи”). Тоді багато говорили про розвиток індустрії туризму і розбазарювався життєво важливий для цього ресурс – земля у приморській зоні. Інфраструктура не розвивалася. Готелі, пам’ятники архітектури в самому центрі міста були продані за копійки. Міськсад перетворився у речовий ринок, а Дерибасівська стала схожою на Східний базар. Треба було дуже сильно не любити місто, щоб не зберегти архітектурні пам’ятки його історичної частини.

Такий об’єкт, як водоканал, був переданий у приватні руки без необхідного контролю за виконанням обов’язків. Реальна практика управління містом упродовж 7 останніх років суперечить оголошеній минулою адміністрацією меті.

Запропоновані нашою командою у середині 90-х років потужні проекти були згорнуті. Як приклад – реконструкція Міжнародного аеропорту, який був вже на завершальній стадії розробок і переходу до практичної реалізації. Не були реалізовані тоді і наші плани, пов’язані з винесенням промислових підприємств з приморської зони Одеси. Ознаки стагнації і деградації міського господарства зрозумілі навіть нефахівцю. В управлінському апараті місцевого самоврядування виникла потужна інерція спокою, повне несприйняття реформ, змін і навіть думки про особисту відповідальність за ситуацію в Одесі.

Тому у нас немає часу шукати прихований політичний підтекст концепції адміністративно-територіальної реформи. Нові кордони міста необхідні вже сьогодні, як і статус „міста-регіону”. Я звернувся до Президента країни і Кабінету міністрів з пропозицією провести перший експеримент на Одесі. В концепцію реформи наше місто вкладається і має до цього необхідні передумови. Для Одеси дуже важливе розширення міста, і це буде на користь приміським селам і селищам, які теж матимуть можливість розраховувати на залучення до міської інфраструктури.

Паралельне існування в рамках „міста-регіону” національного і європейського законодавства є ще одним ефективним інструментом залучення інвестицій і розвитку туристичного бізнесу. У цій ініціативі немає нічого нового для Одеси. Історики знають, що ще у 19 столітті тут працював комерційний суд з особливою юрисдикцією. Він сприяв міжнародній торгівлі.

Петро Каландирець

Одеський міський голова Едуард Гурвіц запевнив присутніх на зустрічі, що відтепер влада сприятиме розвитку туризму не на словах. У приморській зоні будуватимуть не приватні будинки, а готелі, пансіонати. Нині ведуться переговори з грецькою фірмою „Механіки”, яка запропонувала проект на понад 200 мільйонів євро.

Учасники зустрічі
Не залишиться без уваги і міський електротранспорт. Під час перебування в Одесі Президента Чехії мова йшла про налагодження на базі трамвайно-тролейбусного управління провадження капітального ремонту електротранспорту спільно з чеською стороною.

„Ми маємо наміри розширити наш тролейбусний парк. Я вважаю, що електротранспорт для Одеси важливий, як екологічно чистий транспорт”,- сказав мер міста.

Буде в Одесі реалізований проект будівництва заводу для переробки сміття. До мерії надійшли вже чотири пропозиції від інвесторів.
XS
SM
MD
LG