Доступність посилання

ТОП новини

Настя Овчар невдовзі зможе повернутися в Україну.


Надія Шерстюк


Київ, 17 червня 2005 - 5-річна мешканка Харківщини Настя Овчар, яка лікується в опіковому центрі у Бостоні, скоро зможе повернутися в Україну. Про це сьогодні у Києві розповів американський бізнесмен українського походження Сергій Самборський, який є у тісному контакті з Настіною родиною в Америці. За його словами, медикам вдалося врятувати життя дівчинки і наразі вона почуває себе добре: їй поновили увесь шкіряний покрів.

Півроку тому, рятуючи маленьку сестру під час пожежі у власному будинку, Настя Овчар втратила близько 80 відсотків шкіри. В Україні дівчинці зробили три операції: дві у Харкові і одну в опіковому центрі київської міської клінічної лікарні №2. Стан дівчинки оцінювали, як дуже тяжкий, вона потребувала лікування за кордоном.

Американський підприємець українського походження Сергій Самборський говорить, що коли дізнався про цю трагедію, вирішив допомогти своїй маленькій співвітчизниці. Сергій Самборський: "Зараз я шукаю помешкання для Насті та її мами, де вони повинні прожити 2-3 тижні. Вони будуть приїжджати у шпиталь на процедурні лікування. Для чого треба, щоб вони пожили в родині? Тому, що треба подивитися, як буде справлятися пацієнтка і її мама, коли не буде навкруги чудової апаратури".

Пан Сергій стверджує, що за час їхнього спілкування, у них склалися теплі дружні стосунки: "Вона називає мене кумом. Мама завжди мене запитувала, чи я не проти бути хрещеним батьком. Я відповідаю: “Я не проти, але ж вона вже була хрещена”. Вона каже: “Ну це ж її друге народження”. “Привіт, куме,” – так ми з нею розпочинаємо розмову. Коли ми прощаємося: “Я тебе цьом-цьом, куме”.

За словами медиків, Настя вже почала ходити без сторонньої допомоги і кілька разів виїжджала на узбережжя океану. Бавиться у ляльки, щоправда, сумує за татом і маленькою сестричкою Людою.

Сергій Самборський: “Я запитав у Насті, чи вона всі розпакувала пакети, які я їй посилав (я їй щотижня посилаю великі пакети, і два розпакувала, а третій ні), а вона каже: “Я його тримаю для Людочки”.

Якщо Настя успішно пройде реабілітацію, то, за словами лікарів, вона зможе повернутися в Україну за 8-9 місяців.

Лікування дівчинки коштує приблизно 1 млн. доларів, але бостонський опіковий центр взяв на себе усі витрати. Як зазначила в інтерв’ю радіо “Свобода” речниця боснонськосї лікарні Кесі Ґолден, “Дитяча лікарня Шрайнерс є філантропічною організацією, яка не бере гроші з пацієнтів, їхніх батьків, або страхових компаній”.

Маленькій Насті також вирішила допомогти українська громада США. Про це радіо "Свобода" розповіла голова Союзу українок Америки Ірина Куровицька, яка нещодавно відвідувала Настю у Бостоні: "Наразі ми зібрали 20 тисяч доларів." Якщо лікування Насті повністю оплачує лікарня, то на що саме Ви збираєте гроші? Ірина Куровицька: "Ті гроші будуть йти на ті витрати, які шпиталь не буде покривати. Може в майбутньому вони будуть продовжувати лікування в Києві. Це є попросту для Насті на її потреби. Вона страшне пережила. Коли ми складаємо гроші на певну ціль, то гроші доходять".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG