Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті цього року порушено десятки кримінальних справ, пов’язаних із насильством над дітьми.


Іван Костюк


Івано-Франківськ, 20 червня 2005 - Соціальні працівники та правоохоронці на Прикарпатті наголошують на тому, що владі необхідно звернути увагу на проблему насильства над дітьми, що постійно зростає. В області лише цього року порушено десятки кримінальних справ за фактами злісного невиконання батьками чи опікунами обов»язків щодо догляду за неповнолітніми. Водночас державні структури не звертають на це практично жодної уваги.

У межах державної програми запобігання дитячій безпритульності на Прикарпатті цього року порушено 31 кримінальну справу за фактами злісного невиконання батьками та опікунами обов»язків догляду за дітьми. За постійне насильство над дітьми в сім»ях упродовж цього ж часу до адміністративної відповідальності притягнено майже півтори сотні батьків. Десятки дорослих покарано за втягнення підлітків у пияцтво, продаж їм спиртних напоїв та тютюнових виробів. Як результат – за правопорушення та злочини на Івано-Франківщині цього року затримано більш ніж півтисячі неповнолітніх.

Соціологи та правоохоронці наголошують, що впродовж років незалежності насильство над дітьми, їхня безпритульність перетворились у гостру проблему в реґіоні. На жаль, владні структури не надто переймаються її вирішенням. Цього ж року за жебрацтво в області затримані майже три сотні неповнолітніх. Чимало дітей батьки навмисне посилають жебракувати. Домашнє насильство, як наголошують працівники соціальних служб, є порушенням багатьох визнаних міжнародною громадськістю прав людини, передовсім прав неповнолітніх, які держава повинна відстоювати та захищати. Отож вирішення цієї проблеми має бути не лише справою правоохоронних органів.

Психологи наголошують, що діти, які зазнають насильства чи залишаються без догляду, формують у собі певний психотип. Вони часто самі схильні до непередбачуваної жорстокості, неадекватних психологічних реакцій. Держава забуває, що теперішні підлітки, які зазнають насильства, будуть також частиною майбутнього цієї країни.
XS
SM
MD
LG