Доступність посилання

ТОП новини

Росії невигідно підвищувати ціну на газ для України – директор Інституту економіки РАН.


Віталій Портников

Москва, 20 червня 2005 року – Російський "Газпром" ще не дав остаточної відповіді на те, чи підвищить ціну на газ для України. А що говорять експерти? Як зауважує директор Інституту економіки Російської Академії Наук, доктор економіки Руслан Грінберг в Росії є дві школи, два погляди на те , як будувати енергетичну політику щодо України. Сам він проти підвищення ціни на газ для Києва. Руслан Грінберг в інтерв''ю радіо "Свобода" виклав такі аргументи:

Руслан Грінберг
Руслан Грінберг

Ми дійсно субсидуємо поставки газу в Україну - могли б втричі дорожче продавати, якби захотіли. Я знаю і більшість моїх колег (і та школа, й інша), що Україна не зможе платити за газ за світовим цінами. У нас будуть накопичуватися борги. Мені здається, що у відносинах з Україною це не найкращий шлях, тому що будь-яке підвищення цін на газ зрештою вплине на споживачів - українців і росіян там - і призведе до незадоволення і озлоблення населення позицією Росії.

Треба усвідомлювати, що населення України загалом бідніше, ніж російське: ВВП на душу населення і зарплата у два-два з половиною рази менші. І якщо ця ситуація буде ще погіршуватися, то українському керівництву буде дуже легко спрямувати обурення громадян на Росію. Гадаю, що Росія не зацікавлена у такій ситуації. Хоча є інші погляди. Є думка, що все має бути ясно. Якщо українці хочуть у Європейський Союз і НАТО всупереч нашим бажанням, то ми повинні жорстко до них ставитися. Я проти цього. Вважаю, що ми більше отримаємо головного болю, ніж переваг, які могли б виражатися у грошах, яких в українців немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG