Доступність посилання

ТОП новини

Туркменистан стверджує, що Київ заборгував Ашгабатові понад півмільярда доларів за природний газ.


Сергій Кисельов

Київ, 22 червня 2005 – Україна заборгувала Туркменистанові за природний газ близько 600 мільйонів доларів. Як повідомила прес-служба туркменського Міністерства закордонних справ, цю суму названо під час понеділкових переговорів в Ашгабаті президента країни Сапармурата Ніязова з керівником правління НАК "Нафтогаз України" Олексієм Івченком.

Сьогодні в кулуарах Верховної Ради один із депутатів покепкував: хоча, мовляв, президент України Віктор Ющенко і нагородив посмертно орденом Ярослава Мудрого 5-го ступеня батька свого туркменського колеги Сапармурата Ніязова, на українсько-туркменських відносинах це наразі не позначилося. Йшлося про повідомлення прес-служби зовнішньополітичного відомства Туркменистану.

Там вказано, що під час переговорів із головою правління НАК "Нафтогаз України" Сапармурат Ніязов поскаржився: хоча, мовляв, Ашгабат є надійним торговельно-економічним партнером Києва й чітко забезпечує своєчасну поставку туди природного газу в обсягах, передбачених відповідними угодами та контрактами, українська сторона не виконує свої контрактні зобов''язання. В першу чергу це стосується товарної частини розрахунків за туркменський природний газ – лише за минулорічними угодами Київ недопоставив Туркменистанові товарів на суму майже в 62 мільйони доларів. А за отриманий протягом п''яти з половиною місяців нинішнього року туркменський природний газ заборгованість української сторони перед Туркменистаном у товарній частині складає близько 500 мільйонів доларів.

Прес-служба туркменського МЗС також наголосила, що за ініціативи Віктора Ющенка під час зустрічі Сапармурата Ніязова з українською делегацією відбулася телефонна розмова між президентами двох країн. І наприкінці цієї розмови Віктор Ющенко запевнив Сапармурата Ніязова: українська сторона вживе всіх необхідних заходів, щоб забезпечити постачання товарів до Туркменистану в рахунок погашення заборгованості на загальну суму майже 600 мільйонів доларів.

На прохання радіо "Свобода" прокоментувати повідомлення про українську заборгованість за туркменський газ керівник прес-служби НАК "Нафтогаз України" Сергій Лук''янчук відповів:

"Візит української делегації до Туркменистану наразі триває. Тривають переговори. Офіційна інформація з нашого боку буде тільки після завершення переговорів, після повернення делегації. Це, наскільки я знаю, відбудеться завтра. І тоді ми матимемо змогу на основі результатів переговорів дати всю цю інформацію, всі коментарі. Зараз говорити й таким чином коментувати трошки ні до чого".

Я спробував уточнити: чи наразі йшлося в Ашгабаті про український газовий борг?

Сергій Лук''янчук: "Я не можу це ні підтвердити, ні спростувати насправді, але я сам бачив цю інформацію в туркменських джерелах, і зокрема, по-моєму, в прес-релізі Міністерства закордонних справ Туркменистану", – додав Сергій Лук''янчук, керівник прес-служби НАК "Нафтогаз України".

Додам, що, як прокоментувала повідомлення МЗС Туркменистану прем''єр-міністр України Юлія Тимошенко, Кабінет міністрів збирається заслухати інформацію "Нафтогазу України" про становище з розрахунками за туркменський газ уже 23 – 24 червня. За її словами, проблеми з цими розрахунками виникли через посередника, створеного ще за старої влади, – компанію "РосУкрЕнерго".

Тим часом із українських інформаційних джерел стало відомо, що ціни на туркменський газ, який надходить в Україну, підвищуватися не будуть – вони залишаться на рівні минулого року. Домовленість про це була досягнута під час тих же таки переговорів керівника НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка з президентом Туркменистану Сапармуратом Ніязовим.

Наприкінці минулого року Ашгабат оголосив, що планує підвищити ціни на постачання свого газу в Україну з 44 до 60 доларів за тисячу кубометрів. Туркменська сторона пояснила це тим, що упродовж останніх двох років збільшилась собівартість прокачування газу, оскільки зросла ціна на труби та іншу металопродукцію, хімреаґенти, устаткування тощо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG