Доступність посилання

ТОП новини

Реконструкцією угорських “хрущовок” займуться предметніше.


Василь Плоскіна

Угорщина, 24 червня 2005 – Угорський уряд надаватиме більшу матеріальну підтримку мешканцям панельних багатоповерхових будинків, зведених за комуністичних часів. Йдеться про виділення пільгових кредитів жителям угорських “хрущовок” у випадку, якщо вони захочуть відремонтувати помешкання на сучасний лад або зробити реконструкцію всього будинку.

Так звані типові житлові масиви, зведені з панельних блоків у добу комуністичного лідера Яноша Кадара, з кожним роком викликають все більше нарікань. Мешканці скаржаться на незручне планування кімнат, малий загальний метраж, завеликі ціни комунальних послуг тощо. Та й не дивно, адже ці багатоповерхівки будувалися кілька десятиліть тому на основі стандартних на той час архітектурних розбивок, головним чином запозичених від радянських зодчих. У народі такі типові квартири отримали назву “хрущовок”. Угорці ж просто мають їх за безіменні панельки, бо “кадаркою” тут нарекли відоме в Угорщині столове вино.

До речі, колись його залюбки розпивали і щасливі новосели малометражних помешкань. Порядок отримання квартир в соціалістичній Угорщині був набагато простішим, ніж в Радянському Союзі. Найлегше отримували їх молоді подружні пари, сплативши перші внески з державної позики, яка надавалась на умовах низьких процентних ставок. Багатодітним сім’ям кредит взагалі погашали безстроково. Дехто з ностальгією згадує старі часи, адже зараз придбати квартиру набагато складніше. Зате ті, хто став власником сучасного міського житла, може надовго забути за колишні незручності.

Іштван Колбер, міністр без портфелю, відповідальний з питань регіонального розвитку, виступаючи нещодавно в південноугорському м. Капошвар, згадав і старі панельки. За його словами, мешканці старих житлових масивів у середньому використовують на 40-50 відсотків енергії більше, ніж в інших країнах Євросоюзу. Лише центральне опалення “з’їдає” у власника двокімнатної квартири до однієї шостої його місячної зарплати. Тим часом помешкання, обладнані сучасними лічильниками, можуть зекономити ці кошти разів у п’ять. Колбер вважає, що доцільніше робити комплексну реконструкцію панельних будинків. Це є одним із важливих пунктів соціальної політики ліво-ліберального уряду, додав він.
XS
SM
MD
LG