Доступність посилання

ТОП новини

Отруєння Ющенка: білі плями в "Українській газеті".


Юрій Свірко

Київ, 23 червня 2005 – Cьогодні Генеральна прокуратура України викликала на допит як свiдка у справi про отруєння Вiктора Ющенка головного редактора тижневика "Українська газета" Михайла Подоляка. Він був автором статті, де йшлося про можливу організацію бізнесменом Борисом Березовським отруєння Ющенка за допомогою нинішнього міністра з надзвичайних ситуацій Давіда Жванії. А сам Вiктор Ющенко заявив сьогодні журналістам, що в справi про його отруєння з''явилися новi свiдчення, що проясняють картину подiй.

Михайло Подоляк, якого рівно рік тому депортували з Білорусі за написання статей про дії білоруських чиновників, сподiвається, що його виклик як свiдка у Генпрокуратуру не пов''язаний з початком нової хвилi репресiй проти незалежних журналiстiв в Україні.

За словами Подоляка, причиною виклику на 4-годинний допит до слідчого Ігоря Козлова стала стаття "Таємна вечеря" в попередньому номері тижневика, де припускалася можливiсть причетностi до отруєння Ющенка низки нинiшнiх високих чиновникiв i людей з його оточення.

В інтерв’ю радіо “Свобода” Михайло Подоляк сказав.

Михайло Подоляк

Як з’ясувалося в ході цієї бесіди деякі деталі, які були озвучені в тексті “Таємна вечеря”, то вони дійсно несуть в собі подробиці, які знає дуже вузьке коло людей причетних до зустрічі майбутнього президента на дачі у керівництва СБУ.

Юрій Свірко

Як Ви розцінюєте цей факт: виклик Вас до Генпрокуратури?

Михайло Подоляк

Крім того, що ми сьогодні давали покази в прокуратурі, то вчора у в офісі редакції були представники СБУ. Теж в рамках оперативних заходів вони задавали деякі питання, які стосуються тієї публікації і чи будуть публікації ще в газеті, які так чи інакше піднімають тему отруєння президента.

Юрій Свірко

Редактор “Української газети” Михайло Подоляк додав, що дехто з чиновникiв не зацiкавлений, щоб у скандальнiй кримiнальнiй справi про отруєння Віктора Ющенка поставили остаточну крапку.

Які саме питання має до Михайла Подоляка Генеральна прокуратура України? Її речник Олексій Бебель відповів на це так.

Олексій Бебель

Я не можу коментувати дане питання, ніяких коментарів.

Юрій Свірко

Це ж не коментар, це просто запитання, чи викликали його як свідка чи як підозрюваного?

Олексій Бебель

Я Вам ще раз кажу, що поки що ніяких коментарів.

Юрій Свірко

А можна таке загальне питанння поставити: як іде слідство про отруєння Віктора Андрійовича не в зв’язку з Подоляком, а взагалі?

Олексій Бебель

Проводиться розслідування. Коли буде можливість досудове слідство повідомить.

Юрій Свірко

Сказав Олексій Бебель, речник Генпрокуратури.

А Михайло Подоляк наголошує, що в останньому номерi "Української газети" не вийшло продовження скандального журналiстського розслiдування.

Михайло Подоляк

Можливо, декому не хотілось, щоб газета продовжувала публікувати версію отруєння. Але я думав, що прокуратура України сьогодні вже не в тому стані, коли вона буде відкрито воювати з пресою.

Юрій Свірко

Коли ви надрукуєте другу чи третю версію?

Михайло Подоляк

Мало вийти на цьому тижні. Ми ведемо дуже тяжку розмову з дуже впливовими особами проте, чи маємо ми право чи не маємо публікувати своє розслідування. Якби попросили нас припинити на деякий термін публікації на тиждень-два, тому ми сьогодні вийшли з білими плямами, скажемо так. Замість версії №2 у вчорашньому номері газети “біла пляма” на розвороті.

Юрій Свірко

Раніше в практиці Михайла Подоляка “білі плями” в газетах були тільки в Білорусі, де цензура вирізала тексти про корупцію в оточенні президента Олександра Лукашенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG