Доступність посилання

ТОП новини

Парламентсько-урядові стосунки: співпраця чи протистояння?


Марина Пирожук Гості: Олег Білорус - народний депутат України, керівник фракції БЮТ; Сергій Касьянов - народний депутат України, фракція Народної Партії, голова підкомітету, Комітет з питань Європейської інтеграції; Володимир Фесенко – політолог.










Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 23 червня 2005 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. В ефірі - “Вечірня свобода”, перед мікрофоном - Марина Пирожук.

Парламентсько-урядові стосунки: співпраця чи протистояння? – така тема сьогоднішньої програми.

Тему ми обговоримо з народним депутатом, керівником фракції БЮТ Олегом Білорусом; головою парламентського підкомітету з питань Європейської інтеграції, членом фракції Народної партії Сергієм Касьяновим; політологом Володимиром Фесенком. Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі.

Також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефонуйте до нас за студійним телефоном 490-29-05, код Києва 044.

Отже, парламентсько-урядові стосунки, чи є між цими гілками влади криза в стосунках?

Стосунки між парламентом та Кабміном останнім часом загострилися. Депутати звинувачують урядовців в тому, що останні змушують їх ухвалювати закони, і що вони - не пожежна команда.

А урядовці твердять, що нинішня Верховна Рада припинила виконувати свої функції і є найбільш бізнесовою за всю історію України.

Про те, що відбувалося сьогодні у парламенті, далі - Влада Саюк. Влада Саюк

Сьогодні вже вдруге на розгляд Верховної Ради було запропоновано кілька законопроектів, які б мали полегшити країні вступ у СОТ. Більшість законів вже вдруге не було ухвалено. Це стало однією з причин критики парламенту з боку уряду.

Урядовці звинувачують депутатів у непрофесійності та бажанні ставити політичні інтереси вище державних. Натомість, парламентарі кажуть, уряд за рахунок Верховної Ради намагається, як пожежу, загасити власні проблеми, а це не правильно.

А члени Народної партії пропонують урядовцям спочатку розібратися в своєму домі, вирішити питання з сумісниками, а потім вже звинувачувати раду.

Народний депутат Катерина Ващук, Народна партія.

Катерина Ващук

Багато докорів закидається ВР, що ми не приймаємо законів, які подає уряд. Фактично, йдуть цілі пакети законів. От сьогодні ми голосуємо за закон більше, як на тисячу сторінок. Його треба було дуже скрупульозно голосувати, і таких законів – маса.

Народні депутати хочуть все ж таки справді почуватися народними депутатами, а не просто кнопкодавами. Ми переносимо, хочемо допрацювати, і це ставиться, що караул, ВР не так працює.

З моєї точки зору, те, що Кабмін бездумно ліквідував урядові комітети, він собі ж зробив шкоду. І на стадії доопрацювання законів в уряді дуже багато положень погоджувалися, сьогодні цього немає.

Влада Саюк

Міністр юстиції Роман Зварич переконаний, що конфлікт за останні кілька тижнів поглибився. Уряд встиг напрацювати кілька десятків законів, проте більшість з них далі сесійної зали не пішли.

Причиною цього він називає зміну влади. Багато народних депутатів, які відігравали ключові ролі серед колег, пішли у виконавчу службу, їх замінили інші, які ще не знайшли для себе дієвих механізмів співпраці з урядом.

Роман Зварич

Мені видається, що проблема полягає в тому, що ключові фігури, які були в парламенті, представляли на той час опозиційні фракції, які зокрема виробляли позицію своїх фракцій в конкретних питаннях, опинилися у виконавчій владі.

Натомість у тих же самих фракціях ще не вироблений якраз механізм визначення щодо окремих питань. Є просто така прогалина, я б сказав, суто кадрового порядку.

В “Нашій Україні”, коли я ще був народним депутатом, я був один з батогів, який відповідав за фракційну дисципліну. Зараз люди, які відповідають за цю сферу, ще мусять, я думаю, виробити свої способи, щоб забезпечити рішення фракції.

Влада Саюк

Зварич переконаний, що вже з вересня з початку роботи Верховної Ради після канікул ситуація покращиться. Каже, що принаймні уряд над цим працюватиме.

А сьогодні у ВР допомогти ухвалити закони по СОТ депутатам намагався міністр економіки Сергій Терьохін. Однак проголосували не всі, запропоновані урядом законопроекти.

Влада Саюк, радіо “Свобода”, Київ.

Марина Пирожук

Ми маємо також реакцію на закиди урядовців народного депутата, члена комітету ВР з питань правової політики Віктора Мусіяки.

Віктор Мусіяка

Терьохін, як завжди, масу ідей має, і не завжди ці ідеї приймаються, тому що вони не завжди зважені. Вже третій день голосували про митний тариф, вже корегували те, що кілька разів корегувалося, замість того, щоб один раз зробити так, як треба.

Спішать весь час і весь час вимагають – голосуйте. Ну ВР вкінці кінців - не апарат для голосування, треба мабуть щось і мислити щодо того, що голосується.

І потім, коли мова йде взагалі про співпрацю з Кабміном, ну треба ж співпрацювати Кабміну з ВР, а не просто закидати сюди законопроекти, тому що бачте, вони десь там комусь щось пообіцяли, або мають якісь плани.

Ви діліться цими планами з ВР, а потім нести треба сюди такі нормальні, відпрацьовані законопроекти. Є деякі речі, де є різне бачення різних політичних сил щодо того, що пропонується урядом.

Тому що, скажімо, коли йде мова про СОТ, то вступ до СОТ вимагає змін по інтелектуальній власності, знищення нашого виробництва лазерних дисків. Фактично, це кінцеве знищення, американці вимагають, значить все, наше виробництво хочуть знищити, щоб не мати ні найменшої конкуренції на наших теренах. Я, наприклад, не буду голосувати, тому що вкінці кінців треба щось мати, мабуть, в голові.

Звичайно, вони ставлять ті умови для вступу, які вигідні для них. А ми зважуємо, що нам більше важливо. Що нам принесе вступ до СОТ чи знищення цієї нашої... Високі технології – це речі, які пов’язані з перспективами якимись. Якщо ми відмовляємося взагалі від цього виробництва, скажемо, в Україні, то заради Бога, давайте це зробимо і ввійдемо в СОТ.

Тому коли мова йде про те, щоб в СОТ нам треба, то ви розкажіть вкінці кінців чесно, що нам дає СОТ? Які там, скажімо, негативні перспективи? От чесно.

Ми хочемо кругом: і в Європу ми хочемо, і в СОТ ми хочемо. Туди нас не беруть, а туди ставлять умови.

Я, наприклад, не згоден з тим, що ми прямо от маємо все зробити, щоб вскочити на будь-яких умовах до СОТ цього року. Треба все зважити, вкінці кінців ми весь час біжимо кудись, а потім дивимося, чи ми пробігли мимо того, що нам необхідно було, або ми далеко-далеко від того, куди ми біжимо.

Марина Пирожук

Шановні гості, про конфлікт між урядом та парламентом вже сьогодні говорять як про доконаний факт. Уряд нарікає на парламент, що той, мовляв, не ухвалює потрібні для держави закони, а Литвин каже, що ВР- не пожежна команда. Чому ці дві гілки влади не можуть порозумітися? Пане Касьянов?

Сергій Касьянов

Добрий вечір. Нормальна співпраця для уряду та парламенту просто необхідні. І те, яка ситуація є на сьогоднішній день...

Марина Пирожук

Яка ситуація? Ви визнаєте, що конфлікт є?

Сергій Касьянов

Є окремі проблеми щодо прийняття урядових законопроектів, я б сказав, що ті законопроекти, які вносяться, і є час для обговорення, по яких депутати мають зацікавленість, мають час відпрацювати саме з урядом, з міністерствами, по них ми маємо не відразу, але маємо нормальний результат.

Є проекти чисто лобістські, скажемо так, за якими стоїть інтерес окремих промислових груп.

Марина Пирожук

Хто лобіює ці законопроекти? Ви можете персоніфікувати?

Сергій Касьянов

Виробники...

Марина Пирожук

Ці люди з уряду чи ці люди з ВР? Це парламентарії чи урядовці?

Сергій Касьянов

Це і представники міністерства... От якщо взяти експортне мито на соняшник, яке на сьогоднішній день обговорювалося, то прийняття цього закону саме лобіювали виробники олії та представники міністерства аграрної політики.

А пропонували зменшити це мито поступово чи забрати – це депутати і уряд.

З одного боку, Кабмін має одну позицію, а міністерство аграрної політики виступає зовсім з іншою позицією.

Марина Пирожук

Дякую, пане Касьянов. Взагалі складається дещо парадоксальна ситуація, адже цей уряд отримав під час ухвалення рекордну кількість голосів у ВР. Такої підтримки, до речі, не мав жоден попередній уряд.

Чому, власне, наразі між Вами немає злагоди? Що сталося за цей період? Пане Білорус?

Олег Білорус

Сталося те, що повинно було статися. Ні парламент, ні більшість членів нового уряду не мають достатнього досвіду співпраці.

Марина Пирожук

Саме цей уряд чи Ви говорите взагалі?

Олег Білорус

Взагалі... Дуже багато урядовців і парламентаріїв не знають, що у всьому світі діє дуже суворий закон, як закон природи – це закон єдності всіх гілок влади.

Багатьом дуже подобається конституційне положення про розділення гілок влади на виконавчу, законодавчу, судову. І всім здається, що цей механізм вирішує все.

У світі, особливо в розвинутих передових країнах, цей принцип конрбалансується принципом інтеграції, єдності гілок влади, як спільної відповідальності, і не лише спільної відповідальності, а спільної дії, відповідальності в дії, в динаміці за всі державні рішення. І тут у нас проблема. І в цьому джерело кризи...

Марина Пирожук

Хто є менш відповідальним у цій ситуації?

Олег Білорус

І в цьому джерело кризи.

Менш відповідальним завжди є той традиційно, хто є новий. Хоч, можливо, це і помилка. Парламент вважає, що уряд новий має менше досвіду. А уряд вважає, що в парламенті досвід є негативним, бізнесовим, що там є зрощування бізнесу і парламентської законодавчої влади. І це є проблема.

Але є ще інша проблема. Коли ми говоримо про єдність гілок влади, давайте подивимося на питання єдності в середині гілок. Скажімо, єдність в середині законодавчої влади. Там навіть немає критичної маси цієї єдності, немає ні більшості структурованої, немає ні критичної маси, все складається стихійно.

А у виконавчій владі хіба є єдність? Такого ж немає. Міністр говорить, КМ приймає інше рішення, а потім приходить той самий міністр в парламент і проштовхує свою точку зору.

Я не хочу критикувати судову владу... Але тут є проблема, і тому цю проблему треба вирішувати.

Коли я дивлюся на глибинні причини цієї кризи парламентсько-урядової співпраці, і коли я дивлюся, що 70 законів уряд представив і їх двічі на відбій парламент не приймає, не вистачає голосі, то мені здається, що за цим всім стоять якісь великі сили, якісь великі потуги, які не бажають...

Марина Пирожук

Пане Фесенко, Ви чули вже різні тлумачення причин цього конфлікту. А Ви як політолог у чому бачите суть цього конфлікту?

Володимир Фесенко

Якщо казати жартома, то, на мій погляд, ВР четвертого скликання взагалі народилася під нещасливою зіркою. Тому її життєвий цикл від кризи до кризи.

Але якщо казати серйозно, то причина такого стану перманентного кризового стану полягає у тому, що...

Марина Пирожук

Ви маєте на увазі відрізок у шість місяців?

Володимир Фесенко

Ні. Давайте згадаємо події наприкінці 2003-го року, події, які були пов’язані з політичною реформою, тоді була ще більш гостра криза у ВР. Наприкінці 2002-го року також була криза.

Марина Пирожук

Але не було такої кризи у стосунках з КМ.

Володимир Фесенко

Були. Якщо ми візьмемо статистику, то це вже фактично тенденція, яка існувала і тоді, коли була так звана парламентсько-урядова коаліція, там теж далеко не всі урядові законопроекти проходили через ВР.

Тому я сказав би, що перша і головна причина, що ВР четвертого скликання фактично працює на зламі політичних епох: президентські вибори, кризові президентські вибори, які дуже негативно вплинули на ситуацію в ВР.

Чому, от була нормальна ситуація і така приголомшлива цифра голосування за прем’єра, за урядову програму? Тому, що більшість нардепів були деморалізовані. Зараз період деморалізації закінчився і депутати (і партійні, і непартійні фракції, групи) відстоюють свої інтереси, розпочалася боротьба інтересів, як це було і раніше.

А друга причина (про це вже сказали) – це фактично немає єдності ні у виконавчій владі, немає єдності у парламенті, немає єдності навіть в середині багатьох фракцій. Якщо ми подивимося результати голосувань, то ми дуже швидко з’ясуємо, що в “Народному союзі “Наша Україна”, і в БЮТ далеко не всі голосують одностайно по багатьох законопроектах.

Марина Пирожук

Пане Фесенко, чи можемо ми за таких умов говорити про синхронність і гармонію дій цих гілок влади у розумінні потреб держави?

Володимир Фесенко

Завжди будуть об’єктивні протиріччя між виконавчою і законодавчою владою, не буде автоматичного голосування за урядові законопроекти. Це ненормально.

Якщо ми подивимося на європейські країни, то побачимо, що потрібен механізм політичної взаємодії і взаємної політичної відповідальності.

Це можна було б вирішити за рахунок реалізації політичної реформи, яка зараз загальмувала, тому таких нормальних механізмів спільної політичної відповідальності...

Марина Пирожук

А як би вона депутатам ухвалювати чи не ухвалювати інтенсивно законопроекти?

Володимир Фесенко

Якщо б була парламентська криза за механізмів політичної реформи, якщо б була спільна відповідальність, то була б і урядова криза, і парламентська. Тоді або уряд йде у відставку, або ВР розпускається. І все – криза вирішується.

Марина Пирожук

Ющенко говорить, що для прийняття України в СОТ, а також для вступу в ЄС, Україна має ухвалити 14 законопроектів, які вже подані у парламент, і ще кілька, які уряд готує. Чому ці законопроекти не ухвалюються? Виходить, що ВР тоді блокує всі ці передвиборчі обіцянки Ющенка?

Сергій Касьянов

На сьогодні ВР вже розглянула і прийняла велику кількість законопроектів. Але, на жаль, принципові законопроекти, один із них – це закон про інтелектуальну власність, який сьогодні в черговий раз не був прийнятий, дуже знаковим є і у підписанні нашого двостороннього протоколу з США. Чому так відбувається?

Марина Пирожук

Але ж саме не ухвалення цих законів, на думку багатьох, стоїть на заваді і вступу України в СОТ, і скасування поправки Джексона-Веніка. Депутати несвідомі цього? Чому це відбувається? Чи це пояснюється тим, про що говорив пан Білорус?

Сергій Касьянов

На сьогодні це так. Якщо ці закони не будуть ухвалені на поточній сесії, то ми не будемо мати можливості практично у поточному році у Гонконгу стати членом СОТ.

Марина Пирожук

От у нас в студії є два народні депутати. Ви особисто голосували за цей закон? Бо ми знаємо, що чимало депутатів з фракції “НУ” голосували проти цього закону.

Сергій Касьянов

Я голосував за цей закон завжди, тому що у нашому комітеті я очолюю саме цей напрямок, і я очолюю комісію, яка була створена рік тому парламентсько-урядова саме по інтеграції у СОТ. Для мене було дуже дивним ще півроку тому, коли з нашого комітету у то й же час тоді опозиційні фракції “НУ”....

Марина Пирожук

Дякую, пане Касьянов. А пан Білорус що з цього приводу скаже?

Олег Білорус

Я голосував “за”. І я голосував за всі 16 законів, які стосуються вступу України в СОТ.

Марина Пирожук

А чому ці закони не підтримували деякі члени фракції “НУ”? Чим Ви це поясните?

Олег Білорус

Це пояснюється одним – бізнесовими, економічними і фінансовими інтересами, які витають в парламенті і які дуже впливають.

Марина Пирожук

І виходить, що це скеровано проти інтересів самого Ющенка.

Олег Білорус

І за цим ще й є політичні інтереси. Наприклад, фракція комуністів голосує, виходячи з політичних інтересів, фракція “Регіони України” голосує, виходячи з політичних інтересів, отримуючи вказівки “свише”. Ми знаємо звідки. Тому тут треба говорити про це.

Президент не помилився, коли говорив, що для вступу України в СОТ потрібно 400 законів, але вже дуже багато було прийнято і навіть у більш тяжких умовах.

Марина Пирожук

Шановні гості, якщо говорити про якість ухвалених парламентом законів, чи вписуються вони в логіку революційного періоду?

Володимир Фесенко

Частина вписується. Я думаю, що в революційну логіку значною мірою вписується скорегований бюджет 2005-го року, який був ухвалений навесні.

Але я хочу нагадати, що якщо ми подивимося не лише на проблему законодавчого забезпечення вступу до СОТ, а, наприклад, вирішення проблем наших зобов’язань міжнародних щодо європейської інтеграції, відносин з США, то достатньо швидко з’ясуємо, що ми не виконуємо всі наші зобов’язання, не лише за провиною ВР чи народних депутатів.

Приміром, “Дорожня карта” так звана. Там є декілька законопроектів, які потрібно було підготувати, а уряд не лише їх не подав до ВР, а просто ще не існує тих законопроектів. Тобто, тут є проблеми і в уряді, а не лише у ВР.

Марина Пирожук

На цьому етапі я хочу вам запропонувати фрагмент запису з нинішніх подій у парламенті.

Андрій Шкіль

Я хотів би наголосити на тому, що закон не був вчасно розданий. Він сирий і не повністю виписаний, про це вже говорилося. Але головне. Ми говоримо, постійно розписуємося за громаду.

Володимир Литвин

Дякую.

Я хотів би просити шановного колегу не гарячкувати, особливо коли ми підійдемо до розгляду інших законопроектів, щоб ви таку принциповість проявляли в інших законопроектах. Давайте будемо шукати компроміс.

Так, шановні колеги, ми обмінялися з мотивів голосування. Першою вноситься на голосування пропозиція комітету, а вона зводиться до того, щоб прийняти в другому читанні і в цілому як закон проект закон про місто-герой Севастополь (реєстраційний номер 3187-1).

Прошу голосувати. За-261

Закон прийнято. (Оплески)

Валерій Асадчев

Ну, закон проголосували. Але давайте, якщо науково-експертне управління висловилось проти чи було застереження, Мін’юст висловився проти і були застереження, то скажіть мені, будь ласка, доповідач, який доповідає закон, повинен нам сказати, в чому сутність конфлікту. Так не можна робити, треба приймати фаховий закон. Ми маємо розібратися .Тому ми б хотіли, що ми фахово розбиралися у Верховній Раді, а не пропихували просто закони.

Дякую.

Володимир Литвин

Шановні колеги, Верховна Рада не пропихає нічого, чи не пропихає нічого, вона приймає рішення.

Марина Пирожук

Ну, маємо таку яскраву ілюстрацію тієї проблеми, про яку ми говорили. Я власне хотіла, щоби ви саме цей шматок прокоментували.

Олег Білорус

Це приклад, дійсно, силового тиску і гри інтересів регіональних, політичних, це приклад дуже концентрованої...

Марина Пирожук

Ви згодні з паном Асадчевим, що значна частина законопроектів потрапляє в руки депутатів запізно і вони не встигають навіть ознайомитися з цими важливими документами?

Олег Білорус

Все це є. І тут нема про що говорити. Але надто часто говорять, що от було б добре, якби або уряд відправляти у відставку, або парламент розпускати, в декого чешуться руки мати таку владу і так далі.

Нам не хватало ще владопаду, як було у Франції, 29 кабінетів змінилося або не хватало парламентської кризи. І тоді б ми мали уже комплектну, суспільну кризу. Дай Боже пройти цей період, який не є парламент, і який є уряд. Вони притруться, вийдуть на рівень порозуміння.

Сьогодні прем’єр кожний тиждень у парламенті, перший віце-прем’єр на кожному засіданні погоджувальної ради, ми бачимо, як це робиться і робиться дуже багато.

Марина Пирожук

Ось, Ви кажете, що прем’єрка часто відвідує парламент?

Пане Білорус, спікер Володимир Литвин заявляє, що власне до порушень норми регламенту у ВР постійно спонукає саме Кабінет Міністрів, який домагається ухвалення необхідних для себе , але не завжди прийнятних для країни рішень? Ви згодні з цим пане Касьянов?

Сергій Касьянов

Я особисто вважаю, що пан Литвин заявляючи про свою позицію, мав конкретні факти на підставі яких він робив цю заяву, тому я згоден.

Марина Пирожук

Пан Фесенко посміхається, мабуть, хоче щось додати до цього.

Володимир Фесенко

По-перше, стосовно тієї негативної, я би сказав, ганебної практики, коли депутати отримують перед голосуванням законопроекти. Це дійсно практика, яка була і раніше, яка є і зараз. Як з цим боротися? Я думаю, що тут спільно треба вирішувати і уряду, і керівництву ВР.

По-друге, ситуації, які зараз виникають, стосовно СОТ, а я скажу ще більше складна проблема, стосовно європейської інтеграції. Просто зараз, це ще не так актуально. Але декілька тисяч законопроектів треба ухвалити, щоб узгодити наше законодавство з європейським.

Потрібно процедуру прискореного розгляду цих законопроектів. Так було в Польщі, так було в Литві і треба, і нам таку процедуру робити. Тому, в такій ситуацій треба розробляти, вносити пропозиції до регламенту, щоб була така прискорена процедура.

І ще один коментар, стосовно цієї ситуації, що ми прослухали.

Марина Пирожук

Пане Фесенко, давайте дозволимо спочатку поспілкуватися з нами слухачеві, який вже давно нас чекає, а потім Ви продовжите.

Слухач

У мене запитання до гостей.

Я з Одеси.

У мене такий, так би мовити, парадокс, який я вперше зустрічаю, що в уряді утворюються якісь фракції. Скільки цих фракцій, і що це означає?

Володимир Фесенко

Річ йде не про фракції. Я сам почув цю інформацію. Журналісти сказали, що вони створили партійну групу “Народний Союз “Наша Україна”. В принципі, тут нічого такого страшного нема, це такий цікавий експеримент, хоча можуть створити таку же партійну групу...

Марина Пирожук

А що це за експеримент?

Володимир Фесенко

Партійна чарунка, в принципі, справа створена в уряді “Народний Союз “Наша Україна”. Я думаю, щоби більш ефективно проводити партійну політику через уряд, є інструменти. Практично всі віце-прем’єри за виключенням Томенко представляють “Народний Союз “Наша Україна” і більша частина міністрів.

Чесно кажучи, для мене це інтригуючи новина і якщо піде так справа далі, я думаю, що це тільки посилить цю боротьбу партійних інтересів в середині уряду. І можна тоді створювати механізм коаліційної згоди інтересів того, чого немає зараз.

Марина Пирожук

Шановні гості, гуманітарний віце-прем’єр Микола Томенко у своїй статті на “Українській правді” заявив, що парламент перестав виконувати свої функції і що рівень парламентського лобізму досяг критичної межі.

Він також твердить, що це - найбільш “бізнесовий” парламент за всю історію України. І що за останні місяці у парламенті було зареєстровано і ухвалено законопроекти, загальна “вартість”, яких з коштів державного бюджету становить близько 20 мільярдів гривень!

Як Ви це реагуєте? Пане Касьянов

Сергій Касьянов

Ви знаєте, дуже приємно чути від свого колишнього колеги такі заяви.

Марина Пирожук

Приємно в позитивному чи негативному?

Сергій Касьянов

В негативному. Дійсно, коли наші колеги пішли в уряд, якось настрій був такий... Я не згоден тут з колегою, що ми б народні депутати були деморалізовані, я навпаки вважаю, що були моралізовані і сподівалася від нового уряду, і від наших колег, які очолили міністерство, що співпраця буде наша дуже тісною, і що дійсно кредит довіри, який був. На сьогоднішній день такі заяви не створюють тих умов для співпраці, для налагодження ситуації між урядом та парламентом.

Я вважаю, і згоден з моїм колегою народним депутатом Олегом Білорусом, що парламент це є віддзеркаленням нашого суспільства і він такий є, який є на сьогоднішній день. Будуть нові вибори, будуть нові народні депутати, але сьогодні цьому уряду треба співпрацювати з тим парламентом, який ми маємо.

Марина Пирожук

Пане Фісенко, а Ви що скажете? Чи є справедливою така критика пана Томенка?

Володимир Фесенко

Стосовно деморалізації, скажу, що я мав на увазі, в першу чергу, голосування за уряд і за прем’єра представників так званої нової опозиції. Коли Народна партія чи БЮТ голосували за свій уряд, то це нормальна річ. Стосовно критики Томенка... Є такий вислів: “Мєсто сідєнія опрєділяєт точку зрєнія”. Це якраз такий приклад, коли змінилася посада...

Марина Пирожук

Тут Ви вважаєте, що портфель віце-гуманітарного прем’єра змушує пана Томенка в такий спосіб оцінювати діяльність...?

Володимир Фесенко

Я думаю, що необов’язково змушує. Він реагує дійсно на кризову, на конфліктну ситуацію взаємних між урядом і парламентом. Тому, він фактично перекладає відповідальність на парламент.

Я думаю, що ту не зовсім об’єктивна позиція, з боку пана Томенка, тому що частин відповідальності діє на уряді. Інша річ, я б звернув увагу на інший момент в цій статті. Я думаю, що там якраз є і позитив і конструктив. Це стосується механізмів створення парламентських списків, партійних списків на парламентські вибори, тому що буде проблема велика.

В нас зараз кажуть, що буде пропорційна система...

Марина Пирожук

Як цим проблемам можна запобігти?

Володимир Фесенко

Відкриваючи списки і напрацьовуючи демократичні, прозорі механізми формування партійних списків. Це дуже не проста проблема. Наприклад, я думаю, що обов’язково має бути політична частина списку, коли кожна партія має, скажемо, своє політичне керівництво проводити через список.

Обов’язково потрібна така частина, яка буде професійною, щоби у кожній майбутній фракції були професійні представники для роботи у всіх Комітетах. Щоб не було такої ситуації, як зараз, коли формували Комітети... Я наскільки пам’ятаю там Комітет по культурі і інші Комітети.

Там дуже складно знайшли 10-13 депутатів, щоб працювали ці комітети, цього не повинно бути в майбутньому складі. Щоб депутати не залежали від свого керівництва. Хоча, я думаю, що буде проблема і в наступного складі ВР.

Марина Пирожук

Зараз депутати залежні від свого керівництва?

Володимир Фесенко

Вони залежні, але зараз ми бачимо практично у всіх фракціях, навіть у партійних фракціях є проблеми партійної дисципліни.

Марина Пирожук

А от ми маємо в студії керівника великої фракції. Чи погоджуєтеся Ви?

Володимир Фесенко

І про блоки треба пам’ятати.

Олег Білорус

Значить я представляю велику тепер, уже більш як 40 чоловік фракцію, яка є блоковою. В нашому блоці буде представлено 4 блокових партії. Ніякої такої проблеми нема. Ми щоденно проводимо нараду і виробляємо графік голосування, карту бою. Тут немає проблеми. Все залежить від того як ви працюєте з членами фракції.

Марина Пирожук

Пане Білорус, чи справді в ВР відбувається лобіювання тих чи інших законопроектів?

Олег Білорус

Тут говорили про лобізм і так звану критику Томенка. Це наївно і помилково. Лобізм є у всьому світі. Але лобісти, від слова “лобі” – коридор, сидять у коридорі, це не депутати. А депутати лобістами не можуть бути. Тому в Америці, наприклад, є закон про лобізм, це дозволяється, лобіюй скільки хочеш в коридорі.

Марина Пирожук

Хто ці лобісти в ВР? Ви можете персоніфікувати?

Олег Білорус

Я скажу інше. Мова іде про лобізм, а мова йде про те, що в ВР так склалося з моменту обрання з 2002 року, що трапилась така біда як зрощення політики і бізнесу. У парламент прийшли бізнесмени, щоб робити політику. Яку? Свою, в своїх інтересах.

Далі. В парламент прийшли представники тих політичних сил, які роблять політику під зовнішнім впливом інших держав. Ми знаємо це. Таким чином ось вам 2 сили, які вже працюють на відбій, тому плюс лобізм той.

Таким чином є дуже багато негативних впливових факторів. Тому критика Томенка ...

Марина Пирожук

Прізвища Ви не готові назвати?

Олег Білорус

Прізвища тут не потрібні, бо доведеться називати 150 прізвищ і ми не встигнемо до ранку розглянути.

Марина Пирожук

Ми маємо наступного слухача.

Ало, Ви в ефірі. Формулюйте своє запитання.

Слухач

Я хочу запитати шановних гостей в студії таке запитання. ВР прийняла 242 голосами, щоб витягнути з в’язниці і прийняли закон, що можна брати на поруки. Уряд дає заходи, щоб прийняла ВР, а ващучка кричить, що це не пожежна команда.

Марина Пирожук

Ми зрозуміли Ваше запитання.

Сергій Касьянов

З повагою до члена нашої фракції. Це людина, яка дуже багато працює по різним законопроектам, Катерина Тимофіївна. Я з її тезою повністю згоден, що потрібно прискіпливо працювати над кожним законопроектом.

Щодо цього законопроекту про взяття на поруки, то дійсно ВР прийняла. Будемо очікувати на сьогоднішній день реакцію президента, як буде прийняте таке рішення.

Олег Білорус

Я вважаю, що з прийняттям закону про 150 підписів народних депутатів про поруки, то це є порушення, це є вторгнення в прерогативу судової влади і інших структур. Це є спроба перетворити ВР в якійсь силовий орган, силову структуру. Це є помилка.

Марина Пирожук

Ваша фракція за це не голосувала?

Олег Білорус

Ні. Якщо і голосувала, то там 5 чи 7 чоловік. Це є інерція того, що ми 10 років були в опозиції пекельній. Ми витримали такий вогонь, що є такі враження солідарності.

Марина Пирожук

Це, принаймні, свідчить про те, що не всі депутати підпорядковані керівнику фракції.

Олег Білорус

Ні. Депутати цю свою позицію погоджують. Я не такий деспот як керівник, щоб не поважати точку зору і казати: “Ні, танцюй враже, як пан каже”. Це було б дурістю.

Марина Пирожук

Пане Олег, ми маємо ще іншу проблему. Ось урядовець, той же Томенко, сьогодні широко цитований, також твердить, що однією з причин паралічу є сумісництво народних депутатів. До речі, сумісники депутати є й в уряді. Чому цьому не можуть покласти край?

Олег Білорус

Це дуже просто, тому що конституційні і законодавчі процедури, закон про статус народного депутата дуже розтягують ці можливості.

Марина Пирожук

Але ж, пане Білорус, ми маємо заяву з цього приводу президента, ми маємо категоричну заяву того ж самого спікера, але ж результати ті ж самі.

Олег Білорус

Спікер робить все можливе. Він подав до суду.

Сергій Касьянов

На цьому тижні ми знаємо, що по 8 чоловікам було рішення суду.

Марина Пирожук

Так виходить, що депутати сумісники не лише ігнорують закон, а і вказівки найвищого начальства.

Сергій Касьянов

Ви знаєте, спікер не є начальником. Як правильно Володимир Михайлович каже, що це людина, яку можуть всі депутати критикувати, яка не може не критикувати нікого.

Але ця проблема юридична і правова, тому що сьогодні кожен губернатор чи міністр отримуючи зарплату в ВР, а підписуючи різні документи на своїй посаді фактично ставить під загрозу, що любий загальний суд, куди звернеться якийсь громадянин зможе відмінити практично всі ці рішення.

Марина Пирожук

Чому депутати-сумісники так тримаються за цей мандат?

Сергій Касьянов

Напевне, в них немає якоїсь впевненості особистої.

Олег Білорус

Корпоративної єдності виконавчої влади. Вони ще не притерлись і бояться, що їх звідти витурять.

Марина Пирожук

А назад не буде куди повертатися в разі, якщо складуть повноваження депутатські.

Олег Білорус

Пропонують відправляти Кабмін у відставку мало не кожен місяць. Куди тоді? Там втрачено, тут не здобуто. Людина втрачає темп.

Марина Пирожук

Пан Фесенко постійно посміхається, мабуть, він має якусь непересічну думку з цього приводу.

Володимир Фесенко

Чому я посміхаюся, тому що спікер не є начальником для сумісників. Але є президент, який в абсолютній більшості ...

Марина Пирожук

Але ж депутати порушують закони передовсім, вони порушують Конституцію. Є якась структура, є якась людина, яка може цьому категорично раз і назавжди цьому покласти край?

Володимир Фесенко

Є людина – президент. Президент може в будь-яку хвилину підписати указ і звільнити цю людину, яка суміщає.

Марина Пирожук

Чому він цього не робить?

Володимир Фесенко

А ось це викликає вже певні роздуми, чому так не сталося. Я думаю, що деякі сумісники тому і не покладають депутатські мандати, бо вони покладаються на те, що президент їх не буде звільняти. Так що, на жаль, тут є і певна провина з боку президента.

Олег Білорус

Я вважаю, що це є дуже високого рівня проблема. Це конституційна проблема. Треба прийняти поправку до Конституції раз і назавжди, що з вступом на пост у виконавчій владі нардеп автоматично з того ж самого дня складає. Не можна підписувати указ, призначивши депутата міністром, якщо ця людина є ще депутатом. Депутат не може займати посаду міністра, тому колізія. Указ треба підписувати, коли депутат поклав мандат.

Володимир Фесенко

Ви знаєте, я б погодився з Вами, але наша практика така, це з часів Кучми. Я думаю, що і зараз є проблема, що якщо складає мандат раніше, ніж буде указ президента, то є певні ризики великі.

Сергій Касьянов

Я згоден повністю, бо дуже велика кількість проектів указів не доходила потім до кінця. Але практично, якщо людина не визначається протягом якогось часу, то та людина, яка її призначила може одно моментно це питання вирішити. Я думаю, що треба мати позицію детальну і у нас цієї проблеми просто існувати не буде.

Марина Пирожук

На цьому ми, на жаль, мусимо завершувати нашу розмову. Трішечки не розрахували з часом.

Я лише нагадаю, що це була “Вечірня Свобода”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG