Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відбулася установча конференція міської організації партії “Народний Союз Наша Україна”.


Геннадій Сахаров


Дніпропетровськ, 27 червня 2005 - Обласна організація Народного Союзу Наша Україна на Дніпропетровщині створена 24 квітня цього року. Установчі збори осередків НСНУ відбулися у 23-х з 53-х районів області та міст. 26-го червня відбулася установча конференція Дніпропетровської міської організації НСНУ. У конференції взяли участь 411 з 599-х наявних у місті членів Народного Союзу. Серед членів партії у Дніпропетровську 9 депутатів міської ради, 24 депутати районних рад. Понад 70% членів НСНУ у місті мають вищу освіту. Серед них 2 академіки, 8 докторів наук, 42 кандидати наук, понад 150 керівників підприємств і установ. Депутатські групи НСНУ створені у чотирьох районних радах Дніпропетровська, завершується формування фракції НСНУ у міськраді. У Індустріальному районі міста діє приймальня районної організації НСНУ.

Порядок денний був звичайним для установчих конференцій – ухвалення рішення про заснування організації, вибори голови, вибори ради організації, висування делегатів на з’їзд та різне. Головою міської організації НСНУ обраний 31-річний правник Олександр Добровольський. Свою програмну промову пан Добровольський виголосив російською мовою, посилаючись на те, що у залі більшість присутніх російськомовні. Головні тези промови – підготовка кадрів для заміни старого чиновництва, співпраця з владою при одночасному контролі її дій і забезпечення перемоги НСНУ на виборах усіх рівнів. Пізніше, доводячи, що і українська йому не чужа, новообраний голова міської організації НСНУ з виразним російським акцентом зачитав з аркуша короткий текст.

До ради міської організації НСНУ обрані 38 осіб. Цю раду можна без перебільшення назвати радою директорів – чи не половина членів ради є директорами, заступниками директорів, членами правління різноманітних фірм і організацій. Треба зазначити що значна частина членів ради підчас виборів президента були членами та головами виборчих комісій від блоку Віктора Ющенка, у раді міської організації НСНУ є депутати міської та районних рад. Конференцією вирішено делегувати на з’їзд НСНУ членів ради організації.

Олександр Добровольський
У розділі “Різне” з привітальною промовою виступив виконувач обов’язків начальника управління культури обласної держадміністрації голова обласної організації Української Народної партії Іван Шулик. Висловивши надію на плідну співпрацю між НСНУ і іншими політичними партіями, які підтримують Віктора Ющенка, Іван Шулик скритикував перебільшення Олександром Добровольським власних заслуг у помаранчевій революції і його тезу про недостатність кадрового потенціалу НСНУ для заміщення посад у владі:

“Я не зрозумів вашого місьекого лідера, який сказав, що ви не готові у кадровому розумінні, що немає кадрового потенціалу. Абсолютно не розумію як може бути що серед тринадцяти партій, які підтримували Віктора Андрійовича Ющенка у Дніпропетровській області, недостатньо потенціалу щоб замінити отой кучмівський апарат. Я цього просто не розумію. (Аплодисменти у залі). Тим більше не розумію як можна признавати це програмно – “ви знаєте, не виявилися.”. А я вважаю що ми виявилися готові до того потенціалу силами тих партій, бо я знаю той актив. А коли я дивлюся – у вас стільки молоді, то просто не можна цього говорити. Я закликаю до хорошої роботи, до прекрасної нашої української роботи де ми відвоюємо, ми тепер зміцнимо і нікому вже не віддамо нашу Україну з нашим народним президентом. Слава Україні!” – сказав Іван Шулик.

Дещо понизив евфоричний настрій і виступ Миколи Лугового, котрий ще у 80-і роки очолював районну організацію Народного Руху. Звертаючись до, за його словами “новоспечених політиків”, пан Луговий висловив протест проти того, що дві третини людей, що знаходяться у залі, служили комуністичному режиму і режиму Кучми, підтримували на виборах Януковича, що до ради міської організації НСНУ обрані люди з непогашеними судимостями. На знак протесту Микола Луговий зробив заяву про вихід з Народного Союзу.

Пізніше на пресконференції голова міської організації НСНУ сказав, що помилки можливі та що своєрідним ноу хау дніпропетровської міської організації НСНУє намір запропонувати керівництву партії провести люстрацію членів партії. Краще б Олександр Добровольський того не казав. Бо люстрація одразу після утворення партії може означати тільки одне – до лав новоствореної партії у поспіху приймали усіх, хто подав заяви, що, відчувши нові можливості і переваги членства у пропрезидентській партії, до Народного Союзу Наша Україна посунули кар’єристи і пристосуванці. Отака ложка дьогтю у діжці меду.
XS
SM
MD
LG