Доступність посилання

ТОП новини

Нечувана кількість поцілунків зафіксована на одному з дунайських мостів у Будапешті.


Василь Плоскіна

Угорщина, 28 червня 2005 – Будапешт знову підтвердив давню репутацію міста закоханих. І хоча йому важко конкурувати з Парижем чи, скажімо, з Філіпінами, де доволі терпимо ставляться до молодих пар, які цілуються у публічному місці, все ж угорська столиця має реальний шанс потрапити до книги рекордів Гінеса у такому незвичайному й доволі романтичному виді змагань, як масове цілування просто зоряного неба.

Давній поетичний вислів про те, що кохання не зважає на літа, знайшов своє яскраве підтвердження наприкінці минулого тижня на мості ім. Ержебет через Дунай у Будапешті. Незвичний конкурс співпав зі святом міста, яке відзначило 15 річницю виводу радянських військ з Угорщини та угорським Іваном Купалою. Пізно ввечері в суботу на заклик однієї з масових угорських газет до моста стали попарно підходити тисячі закоханих. Учасники конкурсу мали обов’язково зареєструватися, інакше їхню участь у змаганні могли просто-напросто анулювати.

Розігрів молодіжної і не тільки публіки здійснювався за допомогою поп-музикантів і майстрів лазерного освітлення. Останні ліпили у повітрі неймовірні променеві фігури заввишки у 38 метрів, раз-по-раз викликаючи вигуки захоплення з боку глядачів. Лазерні візерунки лягали на білосніжні пілони одного з наймодерніших будапештських мостів, й ніхто не впізнав би в ньому у цю мить суворої функціональної споруди. В якості невеликої довідки: довжина мосту становить 380 метрів, ширина полотна 28 метрів, загальна площа асфальтового покриття займає 10,5 тис. кв. метрів. І весь цей простір – лише уявіть собі! - надали в розпорядження вражених стрілою Амура. Саме в цей час солісти естрадної групи “Гунґарія” затягли відомий пісенний шлягер “Королівський поцілунок”, і присутні, здається, одразу відчули для чого вони, власне, тут знаходяться.

Отож, після 22-ї години вечора на мості ім. Ержебет набралося щось із 12 тис. закоханих, які скріпили свої гарячі почуття одночасним ніжним поцілунком упродовж 10 секунд. Такої кількості акурат вистачило для того, щоб угорці претендували на право бути зареєстрованими в книзі рекордів Гінеса, повідомив велелюдному зібранню популярний диск-жокей Андраш Штогл. Справа в тому, що будапештці своїм, як пишуть газети, навіженим зайдиголовством замахнулися на побиття іншого світового рекорду, встановленого торік на Філіпінських островах. Тоді любенько поцілувалися не мало, не багато – 5327 різновікових пар!..

Цікаво, що переможцями конкурсу одного з масових будапешських видань виявилася пара закоханих, яким у сумі набігає на двох далеко за сто років. Вони поїдуть у туристичну подорож на Кіпр. Подібні тури виграли ще дві літні пари, у тому числі одне мексіканське подружжя. Через загальну плутанину вони мало не прослухали свій кодовий номер. Та, очевидно, завдячуючи покровительству Св. Івана, адже саме в той день католики святкують цей празник, Фортуна була схильною до закоханих.

В ту шалену ніч, як пишуть газети, район мосту ім. Ержебет не раз здригався від вигуків багатотисячної юрби, і мешканці довколишніх домів через це не раз і не двічі вдавалися до телефонних скарг поліції. Втім, правоохоронці розсудливо не втручалися в перебіг свята, адже закохані, крім надсадного волання, в іншому поводилися цілком мирно.
XS
SM
MD
LG