Доступність посилання

ТОП новини

Половина мешканців Україні воліє до лікарів не звертатись…


Галина Терещук

Львів, 30 червня 2005 - Сьогодні в Україні більшість людей, про це говорить статистика, вмирають вдома. Причиною, яку називають експерти є недовіра людей до медицина, зневіра у професійності медиків, недоброзичливе ставлення медичного персоналу до пацієнта, тим паче, якщо він бідний. Саме людський фактор і є сьогодні найбільшою проблемою медичної галузі. Так вважає більшість керівників медичних управлінь західних регіонів України. Чи можна виправити ситуацію і відродити довіру хворого до медика.

“Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування”. Наскільки дієвою є стаття Конституції України змогла пересвідчитись інвалід 2 групи, пенсіонерка Ольга Ващук з Волині. О 8 годині хвора жінка приїхала у Ратнівську районну поліклініку зі скаргами на різкий біль. Після обстеження лікарі скерували хвору в лікарню, зазначивши при цьому, що стаціонарне лікування потрібно пройти негайно.

У приймальному покої Ратнівської районної лікарні хворій людині, яка ледь трималась на ногах, подолавши ще й дорогу з села, раптом повідомили: за наказом старшого лікаря місць немає.

-- Завели в палату, тільки лягла, прийшов лікар Бегаль з криком до мене: “Хто Вас сюди привів.Чого Ви сюди прийшли. Йдіть в хірургію. Знову мене туди повели. Там лягла, знов до мене з криком в коридорі, чого я туди прийшла. Сказала, що немає місць, а палаті були три вільні ліжка”.

Відтак хвору людину ганяли з відділення в відділення. Вона повернулась назад у приймальний покій зі сльозами

--В мене було направлення і в хірургію, і в терапію,і там і там порвали лікарі скерування. Виходить так, що у мене не було доларів, не було сумки з продуктами, то мене й не приймали в лікарню.

Жінку таки поклали врешті в шпитальний коридор:

--Цілий день я поплакала, погонили скрізь по тій лікарні.

Така ситуація у лікарнях звична по всій Україні. Заступник начальника охорони здоров’я Волинської обладміністрації Валерій Кацалаба почувши про ставлення до пацієнта у лікарні, яка є в його підпорядкуванні пообіцяв з’ясувати:

--У цьому конкретному випадку потрібно розібратись щодо звернення пацієнта. Проблеми є в медицині в області старі і нові: немає належного забезпечення медикаментами, але у медичних кадрах ми не відчуваємо потребу.

Те, що до пацієнтів медики ставляться неналежно, не надають допомоги підтверджує бодай той факт, що Європейський суд нині розглядає десяток справ українців проти держави Україна, яка не забезпечила медичної допомоги їм або ж їхнім рідним. 50 відсотків хворих людей в Україні відтягують свій візит до лікаря не тому, що вони не мають грошей на ліки чи лікареві, а тому, за даними віце президента Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктора Сердюка, через те, що до людини погано ставляться у лікувальних закладах, на кшталт хворі заважають медикам.

--Стан в медицині просто катастрофічний.

За два місяці перебування на посаді начальника управління охорони здоров’я Львівщини, відомий хірург у Львові Ігор Герич і не здогадувався, наскільки жахлива картина у медичних установах регіону. Пан Герич стверджує, що справа не стільки в недофінансуванні галузі, цю безгосподарність, каже, можна виправити.

--Питання людського фактора в абсолютно різних ситуаціях –професійних, виробничих, організаційних Ось це й вражає -- людський фактор.

Смертність населення в працездатному віці в Україні у 4 рази вища за показники в європейських державах, останніми роками спостерігається високий рівень загальної захворюваності українців. І тут не останню роль відіграє неналежне ставлення медиків до пацієнтів. Останні, переважно мешканці села, воліють до них не звертатись.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG