Доступність посилання

ТОП новини

Головування Великобританії у ЄС: значення для України.


Богдана Костюк

1 липня Великобританія перебирає на себе піврічне головування в Європейському Союзі. Яке значення це матиме для України, котра має статус “держави – сусідки ЄС”, але хоче приєднатися до цієї організації?

Лорд МакКласкі є членом Британського парламенту і опікується проблемами українсько-британських стосунків у межах відповідного міжпарламентського комітету та Фонду Джона Сміта. На запитання Радіо "Свобода" про значення для України головування Великобританії у ЄС лорд МакКласкі дає таку відповідь:

"Візьмемо ситуацію, з якою Україна добре обізнана: корупція. Не скажу, що в Євросоюзі корупції немає – але її проникнення у всі сфери життя державного життя, у бізнес, діяльність територіальних громад у нас обмежене. Оскільки існують досвід інших партнерів по ЄС, механізми, так би мовити, покарання за корупційні злочини, то політики у Євросоюзі звикли працювати прозоро і відкрито й бути максимально чесними і відвертими зі своїми співгромадянами. Великобританія має визначний досвід боротьби з корупцією, і, сподіваюся, під час її головування у ЄС офіційний Лондон ним поділиться, що позитивно вплине і на Євросоюз, і на Україну."

Зі свого боку, посол Великобританії в Києві Роберт Брінклі закликає всі держави європейського контитенту об''єднати зусилля , щоб створити кордон для міжнародної злочинності і тероризму. Окремо офіційний Лондон Україну не виділяє. Посол Роберт Брінклі:

"Головування в Європейському Союзі – це можливість для Великобританії представляти інтереси і погляди всього Євросоюзу. Отже, наше завдання – мати шість ефективних, результативних місяців для впровадження не лише британських, а спільних для ЄС проектів, ідей і пропозицій. Що стосується України, то головування Британії в Євросоюзі не буде для неї ні добрим, ні поганим, - воно буде нейтральним для України."

Тим часом, регіональний директор Британської Ради, Пітер Елвуд упевнений, що головування Великобританії у ЄС буде позитивним для України. Пітер Елвуд:

"Хочу сказати кілька слів про почуття, які охопили мене після першого приїзду в Україну. Я зрозумів, що Європа насправді набагато більша, ніж я вважав раніше! Європа – це не лише лондонський годинник Біг Бен і парламентська демократична традиція. Це також і Свята Софія у Києві, українська Помаранчева революція, яка наблизила Україну до Євросоюзу. І це змінило також і Європейський Союз! І нам разом з Україною іти у майбутнє, і проекти Британської Ради сприятимуть входженню України, принаймні, до європейського мистецького простору, формуванню її образу на континенті. А головування Британії у ЄС допоможе нам усім осягнути Україну складовою Європи."

Проте всі мої співрозмовники нагадували, що час “новосілля” в європейському домі залежить передовсім від самої України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG