Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Чехії в Карлових Варах відкривається 40-ий міжнародний кінофестиваль, в програмі якого два фільми з України.


Оксана Пеленська

Прага, 1 липня 2005 - Фестивальні урочистості розпочинає відома Карло-Варська променада. Центральною частиною прославленого курорту запрошені гості в каретах поволі рухаються до готелю Термал, де відбувається відкриття фестивалю. Повсюди їх зустрічають великі натовпи переважно молодих людей з усього світу, щоб на власні очі побачити своїх улюблених акторів. Самі ж господарі ювілейного, 40-ого фестивалю справді зуміли зібрати сузір’я найвідоміших акторів і режисерів. Між ними – американська конозірка Шерон Стоун і норвезька – Лів Ульман, один з найпопулярніших авторів світу, харизматичний Роберт Редфорт. Цих троє знаменитостей отримають найвищу нагороду Карло-Варського фестивалю “Кришталевий глобус” за внесок у міжнародне мистецтво кіно.

Всі стрічки на фестивалі - художні й документальні, розділені до кількох тематичних груп, наприклад, “Форум незалежних”, “Іншим поглядом”, “На схід від заходу”. Саме в останній з секцій глядачі фестивалю побачать стрічку київського режисера Тараса Томенка “Пересохла земля”. На думку Галіни Копаньової – керівника секції, український фільм особливо цікавий, він тяжіє до феллінівської традиції й має шанс на нагороду:

Галіна Копаньова: "Ідею фільму ви можете трактувати по-своєму, тому що кожна звичайна людина - і продавець води може мати свого ангела. Однак не кожний його побачить, не кожен зрозуміє, що має душу - свого охоронця. Цей фільм про те, що люди мали б поважати своє життя".

У конкурсній програмі документальних стрічок у Карлових Варах Україну представить ще один фільм - “Подорожні” режисера Ігоря Стрембіцького. Про що ця стрічка ? Розповідає Ігор Стрембіцький:

Ігор Стрембіцький: “Мене цікавили люди навколо мене, і я про них знімав кіно. Вони мені розповідали про свої проблеми, і я справді ними перейнявся. Це документальне кіно і якщо робити це чесно, думаю, що в будь-кого є шанс”.

Ігор Стрембіцький свій шанс не промарнував. Місяць тому на фестивалі в Каннах його “Подорожні” здобули найвищу нагороду – “Золоту Пальмову гілку”. І на думку чеських фахівців, цей фільм надзвичайно талановитий, він про нас такими, якими ми є – без прикрас, не надто привабливі, зате відкриті й дуже різні. І в цілому українське кіно сьогодні прямує цікавим, неординарним шляхом європейського авторського, поетичного кіно, говорить Галіна Копаньова з Карло-Варського фестивалю:

Галіна Копаньова: “Я щорічно їжджу до Києва на “Фестиваль молодих” і маю можливість вибрати фільми для нашого фестивалю. Мушу сказати, що добрих фільмів у вас багато, однак вони переважно зроблені на відео, що не відповідає вимогам Карлових Варів. Та цього року я знайшла у Києві два гарних фільми”.

На переможців 40-ого міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах залишилось чекати недовго. Вже 9-ого липня стане відомо, хто отримає його головну нагороду – “Кришталевий глобус”, а це 20 тисяч американських доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG