Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську жителі Жовтневого району зупинили незаконне будівництво у дитячому парку, забарикадувавши в’їзд до парку. Проте загроза знищення парку не зникла.


Геннадій Сахаров

нищення дерев у парку
У Дніпропетровську залишилося обмаль зелених масивів на території міста. Останнім часом за сприяння управління земельних ресурсів міськвиконкому будівельні фірми ведуть наступ на зелені насадження і рекреаційні зони. Скоротилися площі парків імені Шевченка та Лазаря Глоби, вирубуються дерева на дніпропетровських вулицях.

Дитячий парк імені Володі Дубініна був заснований у 1967-му році. Це був повноцінний парк з алеями, альтанками, дитячим майданчиком, спортивними спорудами. У 1989 році парк був переданий на баланс Жовтневого райкомунгоспу, з чого й почався його занепад. Райкомунгосп передав парк на баланс комерційній фірмі, після чого він кілька разів переходив з балансу на баланс інших фірм. Зайве казати, що ті фірми парком не опікувалися, лише якась з них весь метал зі споруд парку здала на металобрухт. Два адміністративні будинки парку, які згоріли ще у 1991 році і від яких не лишилося навіть фундаментів, як виявилося, за цей час були на папері приватизовані і перепродані. Продавалися при цьому повітря і документи на відсутні будинки. У 2001-му році віртуальні будинки були придбані фірмою “Прудхом Лімітед”. У акті купівлі продажу і у довідці, виданій міським Бюро технічної інвентаризації є навіть опис тих споруд і план, складений фірмою “Геора”, на який відсутні будинки нанесені. Понад те – до будинків прирізана ділянка землі у чверть гектару і їм надана адреса, якої вони ніколи не мали. Зрозуміло, що при тих будинках ніколи не було земельної ділянки, бо вони як адміністративні будівлі належали до інфраструктури парку.

Наявність у фірми “Прудхом Лімітед” тої віртуальної власності на території парку стала приводом для звернення до міської ради з проханням виділити фірмі на території парку земельну ділянку для побудови культурно-розважального центру з казіно, боулінгом, рестораном, дискотекою і кінозалом. У червні 2003-го року депутати міськради, дезінформовані на сесії представником фірми і головою земельної комісії, за активної підтримки голови міської ради Івана Куліченка проголосували за надання тої ділянки у оренду на два роки для побудови розважального центру.

Пікет жителів
Протести жителів ігнорувалися, для надання видимості законності захопленню фірмою значної частини парку архітектурним управлінням міста були заново визначені межі парку з виключенням з території парку ділянки, на якій планувалося будівництво. Протест прокуратури області був відхилений. Прокуратура звернулася до суду з позовом про визнання незаконним рішення міської ради. Після піврічного зволікання з розглядом справи Жовтневий суд таки розпочав судовий процес. Державним архітектурно-будівельним контролем був відкликаний дозвіл на будівництво. Попри те частина дерев у парку була вирубана, викопаний котлован, підготований майданчик під фундамент. І навіть після 18 червня цього року, коли закінчився строк оренди, на майданчику інтенсивно проводилися будівельні роботи, була встановлена арматура і опалубка для залізобетонних конструкцій. 1-го липня була ухвалена постанова Жовтневого суду про заборону будь-яких робіт на території парку до закінчення розгляду справи. Жителі прилеглих до парку будинків, котрі зібрали півтисячі підписів проти будівництва, 3-го липня встановили барикаду на в’їзді до парку і зупинили шість бетоновозів, які везли бетон для бетонування вже встановленої арматури. Викликані жителями оперативні співробітники Управління з боротьби з економічною злочинністю розпорядилися зупинити роботи і вивести робітників і усю будівельну техніку з майданчику у парку.

Говорить активістка боротьби з незаконним будівництвом Анастасія Кузьменко, котра незважаючи на нездужання і більш ніж поважний вік, вийшла зупиняти бетоновози:

“Я вийшла тому, що наші бездарні, бездушні чиновники хочуть перетворити наш парк, єдиний дитячий парк нашого міста на бордель. Вони хочуть побудувати чотириповерхове приміщення де буде казіно, яке нікому не потрібне. Людям треба за всяку ціну добитися щоб це будівництво не відбулося, щоб не руйнували цей парк, відновили цей парк. Зобов’язати Жовтневий райкомунгосп привести парк до ладу і щоб діти, підлітки могли тут відпочивати, проводити свій вільний час. А також це є рекреаційна зона для усіх трудящих і ми повинні тут відпочивати”.

зупиняють бетоновози
Жителі отримали часткову, але перемогу. Попри те не виключено, що на черговій сесії міської ради буде зроблена спроба подовжити строк оренди території парку фірмою “Прудхом Лімітед”. А також те, що співробітники міськвиконкому та його служб вкупі з міським головою Іваном Куліченком тому сприятимуть, як це вже було першого разу при ухваленні рішення про оренду території. Мотиви, якими при цьому керуються міські можновладці, не зрозумілі. Не можна виключити що тут йдеться про звичайну корупцію. Жителі району налаштовані на продовження боротьби за збереження і відновлення єдиного у місті дитячого парку.
XS
SM
MD
LG