Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні саміту Великої Вісімки президент Буш захищав у Копенгагені свою політику та святкував уродини.


Сергій Куделя

Вашингтон, 6 липня 2005 - Напередодні саміту Великої Вісімки Президент США Джордж Буш відвідав сьогодні Данію, де зустрівся із главою держави прем’єр-міністром Фогом Расмусеном та датською королевою Маргретою ІІ. Американські оглядачі називають відвідини Буша Данії візитом подяки цій державі за підтримку американських воєнних кампаній в Афганістані та Іраку. Саме у Копенгагені Буш вирішив відсвяткувати сьогодні свої 59 уродини. Однак європейські журналісти не дозволили Бушу розслабитися навіть у день народження, змушуючи його вкотре захищати свої зовнішньополітичні рішення.

Традиційний приспів “З днем народження, Джордж” звучав для президента Буша цього року із датським акцентом. Декілька десятків його прихильників зібралися сьогодні біля королівського палацу у Копенгагені, де американський президент насолоджувався датськими солодощами у компанії королеви Маргрити ІІ. Менш приємна процедура очікувала на Буша під час спільної прес-конференції із прем’єр-міністром Данії Фогом Расмусеном. Там він був уже змушений пояснювати, чому США не хочуть у більших обсягах допомагати бідним африканським державам та відмовляються боротися із глобальним потеплінням. Обидва питання будуть центральним під час саміту Великої Вісімки у Шотландії.

Глава британського уряду Тоні Блеєр сподівається переконати інші розвинуті держави до 2010 року збільшити вдвічі або до 50 мільярдів доларів загальну допомогу країнам Африки. Президент Буш заявив, що США надають значну допомогу Африці у боротьбі зі СНІДом, малярією та іншими хворобами. Він наголосив, що підтримує подальше збільшення обсягів допомоги:

“Я вже казав прем’єр-міністру Данії, що гордий того, що за час мого президенства американська допомога Африці збільшилася втричі. І я пропоную збільшити цю допомогу ще вдвічі”.

Як відзначають експерти, США повинні погодитися надати ще додаткові шість мільярдів доларів до 2010 року, щоб виконати британський план. Президент Буш також вкотре розкритикував умови Кіотського протоколу щодо боротьби із кліматичними змінами у світі, який підписали усі держави Великої Вісімки, окрім США.

“Я визнаю, що поверхня Землі стає теплішою і це пов’язано із газовими викидами в атмосферу, які створюють парниковий ефект. Однак Кіото неефективний для США, і, чесно кажучи, він не приносить користі світу. Причиною є те, що багато країн, котрі розвиваються, не приєдналися до Кіотського протоколу. Крім того, я вже казав нашим європейським друзям, що Кіото може розвалити нашу економіку”.

За словами Буша, розвиненим державам необхідно розробити так звану посткіотську стратегію, яка б не встановлювала штучні обмеження на газові викиди, а зменшувала їх шляхом енергетичної диверсифікації. Наприкінці ж прес-конференції у Копенгагені, Президент Буш запросив усіх присутніх журналістів відвідати американську військову базу Гуантанамо, де утримуються сотні підозрюваних у співпраці з терористами.

“Ми гуманно ставимося до в’язнів у Гуантанамо. У світі небагато в’язниць, яким приділяють таку увагу. І тим з вас у Європі, хто має якісь сумніви, я пропоную придбати авіаквтиток туди і самим пересвідчитися”, - з посмішкою сказав іменинник Дордж Буш перед відльотом до п’ятизіркового шотландського готелю у Гленіглс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG