Доступність посилання

ТОП новини

В Криму тривають внутрішньопартійні “розборки”.


Володимир Притула

Симферополь, 8 липня 2005 - В Криму тривають внутрішньопартійні “розборки”. Днями тут побилися комуністи – з простої Компартії і Компартії трудящих. А з “Трудової України” вийшло все керівництво та більшість членів її кримської організації.

Спаленням частини накладу газети “Комуністи Криму”, органу кримського рескому Компартії трудящих, завершилася презентація її першого числа. Спалили газету члени рескому іншої Компартії, яку очолюють Петро Симоненко і Леонід Грач. “Звичайні” комуністи при цьому звинуватили “трудящих” комуністів у зраді ідеалів пролетаріату і продажі їх агентам сіонізму.

“Трудящі” у відповідь стверджували, що ліву справу зрадили і продали саме послідовники Симоненка і Грача, та спростовували свої зв’язки із засновником Партії “Союз” Левом Міримським, відомим кримським політиком та підприємцем. Зрештою, вже майже перед самою бійкою, господарі – активісти Компартії трудящих України викликали міліцію, і гості – члени Компартії України – покинули приміщення. Тож побитися комуністи не встигли.

Так само без бійки, але зі скандалом, покинули лави партії “Трудова Україна” всі керівники і значна частина членів кримської організації цієї політичної структури. Як заявив вже колишній лідер кримських “трудовиків” Володимир Тетерятников, нинішнє керівництво “Трудової України” спровокувало внутрішньопартійну кризу і не змогло налагодити в партії конструктивний діалог між центром та регіонами.

За словами Володимира Тетерятникова, після виходу з партії Тигіпка, в особі Коновалюка “трудовики” не побачили справжнього лідера. Він також повідомив, що має намір разом з колишніми однопартійцями створити громадську організацію і брати участь у майбутніх парламентських та місцевих виборах. За інформацією місцевих мас-медіа, екс-“трудовики”, найвірогідніше, підуть до того ж Лева Міримського і партії “Союз”.

Остання, за неофіційними даними, єдина з усіх діючих на півострові політичних структур, яка повністю розгорнула мережу регіональних штабів та активно переманює у свої лави більш-менш помітних в регіонах людей.

Водночас, як відзначають місцеві спостерігачі, продовжується розкол у і так малопомітній в кримській політиці республіканській організації “Народного союзу “Наша Україна”. Звідси виштовхуються люди, близькі до колишнього начальника виборчого штабу Віктора Ющенка в Криму, Валерія Пробий-Голови.

Ситуацію, що склалася у партійному житті автономії, коментує кримський аналітик і політтехнолог Андрій Іванець.

Андрій Іванець: “Очевидно, що передвиборча гонка вже почалася, тому боротьба всередині партійних структур йде повним ходом. В зв’язку з тим, що вибори будуть проводитися скоріше за все на пропорційній основі, то конфлікти, можна прогнозувати, що ми їх будемо спостерігати і надалі.

Причому, я думаю, тут конфліктність таких ситуацій буде як на лівому фронті, так і в центрі, так і в правому таборі у абсолютно всіх, бо місць в партійних списках на всіх не вистачить”.


Андрій Іванець прогнозує, що найзапекліша міжпартійна боротьба триватиме на широкому ліво-проросійському фланзі кримської політики, де зіштовхнуться і згадувана вже партія “Союз”, і знаменитий “БлЯ” з “Російським блоком” та “Партією Регіонів”, об’єднані есдеки, “Республіканська партія”, “Держава”, Конгрес російських громад Криму і “Слов’янська партія”.

Цей список, як вважає Андрій Іванець, можна подовжити вже згаданими простою Компартією і Компартією трудящих.
XS
SM
MD
LG