Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани засуджують терористичні акти в Лондоні.


Володимир Притула

Сімферополь, 8 липня 2005 - У Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада, засуджують терористичні акти у Великій Британії. Духовні і світські лідери кримських мусульман сьогодні висловили співчуття всім, хто постраждав від бомбових нападів у Лондоні.

Після терористичних актів 11 вересня 2001 року мусульманські організації Криму виступили зі спеціальними заявами, в яких засудили тероризм. Цього разу таких офіційних виступів не було, але Муфтій мусульман Криму Еміралі-Ефенді Аблаєв, попри те, що поспішав на п’ятничний намаз, погодився відповісти на запитання радіо “Свобода”. Він однозначно засудив криваві бомбові напади у Лондоні, заявивши, що справжні мусульмани так не чинять. Він каже, що ми всі: мусульмани, християни, юдеї - всі ми насамперед люди.

Еміралі-Ефенді: “Ніколи віруюча людина, немає значення, якої релігії – мусульманин, православний, католик чи юдей - ніколи він не піде на такі кроки, ніколи не зробить такий теракт. Як мусульманин, як Муфтій всіх мусульман Криму, я співчуваю постраждалим. Не може такого бути. Як справжній мусульманин, я вважаю це неправильним. Жодна людина не має права шкодити іншій людині. Люди мають поважати один одного, поважати кожну релігію, кожну конфесію. А для цього ми повинні працювати, навчати своїх дітей”.

Лідер кримських татар, голова Меджлісу Мустафа Джемілєв теж різко засудив теракти в Лондоні: “Я, насамперед, хотів би висловити глибоке співчуття англійцям у зв’язку з тим, що сталося. І ще раз хотів би звернути увагу на необхідність координації зусиль усіх цивілізованих людей для боротьби із тероризмом. Якщо кожна країна думатиме, що поки їх не стосується, то не слід звертати необхідну увагу, біда може прийти і до них. Сьогодні британцям весь світ має висловити своє співчуття, висловити своє ставлення до тероризму, і скоординовано з усіма країнами, під егідою Об’єднаних Націй боротися з цією мерзотою”.

Тим часом Кримський реском Компартії України повідомив, що розпочав збір підписів проти тероризму. За повідомленням прес-служби, ця акція має назву "Захистимо дітей світу і майбутнє від терору!", вона приурочена до річниці трагедії в північноосетинському місті Беслані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG