Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш може втратити свій “мозок”.


Сергій Куделя

Вашингтон, 12 липня 2005 - Сполучені Штати та Великобританія захищають своїх громадян тим, що воюють із ісламськими екстремістами в Афганістані та Іраку. Про це заявив вчора Президент США Джордж Буш під час виступу перед американськими правоохоронцями на тренувальній базі ФБР у штаті Вірджинія. Буш назвав це “наступальною стратегією”, яка дозволить уникнути перетворення американської території на місце воєнних дій. Водночас, Білий Дім обрав “оборонну стратегію” у внутрішньополітичному питанні, пов’язаному зі ймовірним розголошенням державної таємниці головним політичним радником президента Карлом Роувом. Як відзначають американські оглядачі, справа Роува може стати найсерйознішим політичним скандалом за час президентства Буша.

Упродовж останніх двох років спеціально призначений федеральний прокурор розслідує витік інформації, внаслідок якого в американських ЗМІ було оприлюднено ім’я таємного агента ЦРУ. Цим агентом була дружина колишнього американського дипломата Джозефа Вільсона, який раніше публічно заперечував твердження Буша про спроби Саддама Гусейна отримати зброю масового знищення. На думку Вільсона, інформація про зв’язок його дружини із розвідкою була оприлюдненна Білим Домом як помста за його критичні висловлювання. До останнього часу у Білому Домі заперечували, що будь-хто з працівників там причетний до витоку цієї інформації. А президент Буш неодноразово заявляв, що негайно звільнить будь-кого, хто сприяв розкриттю імені таємного агента ЦРУ.

Під час вчорашнього брифінгу у Білому Домі, його прес-секретар Скот МакКлеллан відмовився взагалі коментувати цю справу. Адже напередодні журналіст тижневика “Тайм” зізнався, що інформація про місце працевлаштування дружини Джозефа Вільсона надійшла до нього від головного політичного радника президента Буша Карла Роува. Сам Роув у минулому також неодноразово заперечував свою причетність до витоку таємної інформації, однак зараз він опинився серед головних підозрюваних.

Карл Роув належить до найбільш впливових посадовців Білого Дому. Серед журналістів він відомий під прізвиськом “мозок Буша”, яке стало назвою присвяченого йому документального фільму. Адже Роув був головним стратегом виборчих кампаній Буша, починаючи з його перших губернаторських виборів у Техасі. Саме Роува Буш назвав “архітектором перемоги” після його успішного переобрання минулого року. Водночас, за твердженням оглядачів, Роув не лише формує виборчу стратегію, але й визначає внутрішньополітичний порядок денний президента. Його консервативні політичні погляди поєднуються, на думку спостерігачів, із жорсткістю у виконанні визначених пріоритетів і навіть жорстокістю стосовно до опонентів.

Отже зараз провідні демократи намагаються використати нові підозри щодо Роува для того, щоб позбутися серйозного суперника. Хоча поки що ніхто не закликає до його відставки, деякі сенатори звертаються до Роува з вимогою розповісти усю правду про його причетність до цієї справи. Як зауважив впливовий сенатор від штату Нью-Йорк Чарльз Шуммер, історія показує, що найкращий спосіб поведінки для Буша та Роува, це відверто викласти усі факти.

Однак речник Білого Дому упродовж тридцяти хвилин перехресного вогню з боку журналістів повторював вчора одну й ту ж саму фразу: “Я не можу коментувати справу, яка продовжує розслідуватися прокурором”. За твердженням адвоката Карла Роува, його клієнт не є об’єктом цього розслідування, а поки проходить у ньому лише як свідок. Однак у випадку, якщо участь Роува у витоку таємної інформації буде підтверджена, президент Буш опиниться під загрозою втрати свого найближчого і найвідданішого радника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG