Доступність посилання

ТОП новини

Між шістьома громадянами Сербії, яких американський посол назвав героями, котрі тягнуть країну вперед, є і українець Аексій Кішюгас, студент соціології з Нового Саду.


Михайло Рамач

Белград, 12 липня 2005 - На урочистостi, які посольство Сполучених Штатiв Америки в Сербiї i Чорногорiї влаштувало з приводу Дня незалежностi, спецiальними гостями були шiсть громадян Сербiї i Чорногорiї, котрих американський посол в Белградi Майкл Полт назвав героями. Посол сказав, що їхнiй „голос розуму й толерантностi, прагнення до розвитку спiльноти в якiй живуть, сумлiнна праця та вiдданнiсть сiм’ї, їхнiй iнтегритет та винахiдливiсть становлять силу кожної країни”. Мiж ними був i Алексiй Кiшюгас, русин з Нового Сада, студент третього курсу соцiологiї, один iз засновникiв студентського гуртка, який виступає за мiжетнiчну толерантнiсть в унiверситетi.

Михайло Рамач

Яку мету ви мали перед собою, організовуючи студентський гурток?

Алексiй Кiшюгас

Студентська унiя, до якої я належу, намагається розв’язувати основнi студентськi питання. А щодо проекту пiд назвою „Це мiй унiверситет”, який привернув до себе увагу, то нашою метою було показати багатонацiональний характер унiверситету та зберiгати мiжетнiчне розумiння й долати стереотипи, якi в минулому розширювала нацiоналiстична пропаганда.

Михайло Рамач

А як ти почував себе на урочистостi в американському посольствi, коли тебе та ще кiлькох громадян посол перед численними гостями назвав героями, якi тягнуть країну вперед?

Алексiй Кiшюгас

Було дуже цiкаво. Звернення до численних гостей посол присвятив нам шiстьом, тобто нашiй дiяльностi, зазначаючи, що американський народ шанує й вiдзначає таких людей. На мою думку, вiн прагнув продемонструвати якi саме цiнностi поважають в Америці.

Михайло Рамач

Як на це вiдреагували сербськi полiтичнi дiячi? Чи вони зустрiчалися з вами?

Алексiй Кiшюгас,

Мушу сказати, що нi. Пiсля промови посла ми були мiж iнших гостей, але нiхто з урядовцiв не пiдiйшов до нас i не поцiкавився, чим ми займаємося.

Михайло Рамач

Ти живеш у Новому Садi. Це багатонацiональне мiсто. Згiдно з опитуваннями, мiжетнiчнi вiдносини в ньому в недалекому минулому погiршилися. Якi наразi мiжетнiчнi вiдносини в унiверситетi і чи молоде поколiння може впливати на їхнє полiпшення?

Алексiй Кiшюгас

Шанси, напевно, є. Якщо б не було, то нашi зусилля були б марнi. На жаль, нацiональна виключнiсть охопила й унiверситет, так що й на моєму факультетi часто виступають органiзацiї iз екстремістськими нацiоналiстичними гаслами. Ми з колегами прагнемо реагувати на такi виступи та iдеї. Адже унiверситет мав би бути носiєм iдеї толерантності.

Михайло Рамач

Отож, ти оптимiст?

Алексiй Кiшюгас

Такi процеси, на мою думку, проходять дуже повiльно. На жаль, багато є тих, що тягнуть у протилежний бiк. Не можу сказати, що я надто оптимiстично дивлюся на нинiшню ситуацiю. Проте вiрю в позитивнi змiни.

Михайло Рамач

Чи в такiй дiяльностi бувають i неприємностi?

Алексiй Кiшюгас

Часто бувають ситуацiї, коли тебе попереджають, що не належиш до бiльшостi, що твої iдеї та цiнностi надто радикальнi, надто вiдрiзняються вiд загальних. А виступаю я лише за те що, на мою думку, нормальне. Проте в суспiльствi переважає виключнiсть і кожен, хто виступає проти неї, часто стає, образно кажучи, прокаженим.
XS
SM
MD
LG