Доступність посилання

ТОП новини

В Україні знову діятимуть вільні економічні зони?


Сергій Собуцький

Київ, 14 липня 2005 - В Україні знову відновились розмови про необхідність вільних економічних зон. Це питання розглядалось на черговому засіданні Кабінету Міністрів. Приводом для нинішнього етапу дискусій щодо пільгових територій розвитку в державі, на переконання експертів, могла слугувати заява компанії “Ядзакі Україна”, яка через скасування пільг для ВЕЗів у березні нинішнього року розглядає можливість припинення діяльність в Україні.

Підприємство “Ядзакі Україна” з виробництва електричних компонентів і комплектуючих для автомобільної промисловості зареєстроване у вільній економічній зоні “Закарпаття”, почало свою діяльність в Україні від 2002 року, вся вироблена продукція експортується переважно в країни ЄС.

Директор з фінансів та економіки підприємства Ярема Сірко поінформував, що компанія вклала в будівництво і розвиток заводу 30 млн. євро і на сьогодні не бачить реальних можливостей для повернення вкладених інвестицій у найближчі 5 років. Тим часом міністр економіки Сергій Терьохін заявив, що його міністерство вивчає можливість компенсації "Ядзакі Україна" пільг, втрачених ним внаслідок ліквідації вільної економічної зони "Закарпаття". За його словами, мінекономіки може піти на такий компенсатор, як безмитне ввезення устаткування, а також на деякі пільги щодо податку на прибуток. Одним з можливих компенсаторів можуть бути також пільги щодо місцевих податків, зокрема щодо податку на землю. Водночас міністр економіки песимістично налаштований щодо відновлення пільгових територій в Україні. За даними його міністерства, із 626 інвестиційних проектів у вільних економічних зонах і на територіях пріоритетного розвитку тільки 4 повністю виконували свої інвестиційні зобов''язання. Отже, впевнений Сергій Терьохін, слід шукати інших шляхів для поліпшення інвестиційної привабливості України.

Сергій Терьохін: “Ми кожного дня опікуємось про нові підходи, яким чином залучити капітал в країну, де знайти привілеї, але не шляхом відродження ВЕЗів чи ТПРів. Є загальні правила збільшення інвестиційної привабливості. Ми будемо ними користуватися”.

Тим часом деякі урядовці налаштовані на відновлення в державі діяльності вільних економічних зон. Зокрема, міністр промислової політики України Володимир Шандра на засіданні уряду запропонував застосовувати спеціальний митний режим на обладнання та комплектуючі для інвесторів у ВЕЗах за умови стовідсоткового експорту ними готової продукції. Підбиваючи підсумки нинішніх дискусій в уряді щодо вільних економічних зон прем''єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала упродовж місяця розробити систему заходів зі сприяння інвестиційній діяльності на таких територіях. Згадав про вільні економічні зони і Президент Віктор Ющенко. На зустрічі з діловими колами Австрії у Відні він заявив про можливість відновлення через державний бюджет 2006 року діяльності кількох вільних економічних зон в Україні. За його словами, скасування в Україні пільг для вільних економічних зон, ухвалене посеред року, стало відчутним ударом по інвестиційних амбіціях України. Президент запевнив потенційних інвесторів з Австрії, що ця ситуація буде виправлятися шляхом впровадження компенсаторних механізмів.
XS
SM
MD
LG