Доступність посилання

ТОП новини

Російський газ для України: до чого б призвело різке зростання цін?


Зиновій Фрис

Прага, 13 липня 2005 року - Чи підвищить Росія ціни на газ для України до рівня світових, як це рекомендує урядові Державна дума? Якщо це трапиться, то як належить реагувати Україні?

Відомий факт: сьогодні Україна купує 1000 кубометрів російського газу за 50 доларів. Світові ціни складають близько 160 доларів. Україна споживає щорічно 24 мільярди кубометрів російського газу.

За словами аналітика радіо "Вільна Європа - радіо "Свобода" Романа Купчинського, якщо Україна прагне вступити до Європейського союзу, то вона мусить відповідно пристосувати власну економіку. Якщо Україні справді доведеться платити за газ світові ціни, то в цьому є і позитивний момент: підвищення цін може остаточно підштовхнути Україну розпочати консервацію енергії. Україна є шостим найбільшим споживачем природного газу у світі, в той час як розмір її національного валового продукту – 45-46-й чи навіть гірший.

Пан Купчинський не погоджується з твердженнями, що підвищення цін на газ нанесе спустошливий удар по економіці України. Навпаки, швидше могли б бути впроваджені ринкові реформи. Це також змусило б Київ ефективніше використовувати ресурси, якими вона володіє.

Олексій Коломієць, голова Центру європейських і трансатлантичних досліджень /Київ/ навпаки вважає, що раптове зростання цін на газ може спричинити колапс економіки, водночас він погоджується з тим, що цей ріст цін може бути певним імпульсом до реформ: “...хоча б початок створення серйозного інвестиційного клімату, різке зниження оподаткування, чіткий захист прав власності - ...ось ці три стовпи, а потім - подальша лібералізація зовнішньоекономічної діяльності”.

Пан Коломієць вірить, що новий уряд після Помаранчевої революції взяв курс на такі реформи. Відомі події переорієнтували українську політику в західному напрямку, каже він.

Спостерігачі припускають, що зростання цін на російський газ може призвести ще до одного варіанту. Петро Порошенко, голова Ради національної безпеки і оборони України, пропонує Ірану використання українських трубопроводів для транспортування газу до Європи.

Роман Купчинський такий варіант не вважає чимось новим, оскільки Україна завжди мала тісні економічні зв’язки з Іраном:

“Головне питання – будівництво газопроводу з Ірану до України і до Західної Європи. Звичайно, це була б ситуативна альтернатива Росії. До того ж, Сполучені Штати, очевидно, не схвалили б такий план”.

Олексій Коломієць, голова Центру європейських і трансатлантичних досліджень, вважає, що Москва використовує Думу в питанні газу як форму впливу на політичну ситуацію в Україні в контексті наступних парламентських виборів.

Дума якимось чином виступає своєрідним рупором тих ідей, які не може дозволити собі висловити офіційний Кремль. Якщо ж після цих слів будуть якісь конкретні дії, то це вже буде, на думку Олексія Коломійця, серйозна політика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG