Доступність посилання

ТОП новини

Мінкультури України відмовилося фінансувати “Кримську світлицю”.


Володимир Притула


Симферополь, 13 липня 2005 - Ми знову повертаємося до долі єдиної в Криму україномовної газети “Кримська світлиця”. Багатостраждальне видання вчергове на межі закриття. Цього разу, очевидно, остаточного, оскільки Міністерство культури і туризму України попри обіцянки президента Ющенка, відмовилося надати “Кримській світлиці” державну підтримку.

В середу Комітет з моніторингу свободи преси в Криму повідомив, що Міністерство культури і туризму України офіційно відмовило у наданні єдиній в автономії україномовній газеті “Кримська світлиця” державної підтримки. Заступник міністра пані Ольга Бенч поінформувала Комітет, що видання “Кримської світлиці” належить до компетенції Держкомнацміграції. Раніше, відповідаючи на звернення Комітету з моніторингу свободи преси в Криму до президента Віктора Ющенка, заступник Державного секретаря України Маркіян Лубківський письмово повідомив, що Мінкульттуризму є розпорядником державних коштів новоствореної програми “Фінансоіва підтримка культурологічних видань...”. Оскільки “Кримська світлиця” підпадає під це визначення, то Державний секретаріат рекоментував Міністерству культури розглянути питання щодо можливості надання фінансової допомоги цьому україномовному виданню.

Результат такого розгляду питання відомий. Але головного редактора “Кримської світлиці” обурює не стільки цей результат, скільки те, що його і колектив газети пів року урядовці водили за носа, кормлячи обіцянками. Віктор Качула: “Мені дуже прикро, що це повідомлення не адресоване редакції, яка задихається 4 місяці без зарплатні, 5 місяців не плачено друкарні, все тримається на чесному слові, на телефонних дзвінках, на телефонних запевненнях, які я чув особисто від Мінкультури про те, що наше питання вивчається, розглядається, що нас не покинуть, що підтримають. Тут раптом у нас за спиною інформацію про те, що з’ясовується вже не через Мінкультури, що “Світлиця” буде фінансуватися, а через Держкомнацміграції. Я довідуюся із джерела, не від працівників Мінкультури. Мене це просто дивує і ще раз переконує в тому, що владі нашій “Кримська світлиця” не потрібна”, – заявив Віктор Качула.

За його словами мова йде не про фінансування простої газети. Мова – про державну підтримку української ідеї в Криму, про підтримку духовного центру кримських українців, чим є саме це видання. Віктор Качула каже, що нова київська влада цього не розуміє: “Вона не осягнула того, не доросла до того, хоч нібито виросла з Майдану, що саме на таких інформаційних виданнях, на таких газетах, на таких передачах, на таких місточках між народом і владою тримається держава. Якщо всі місточки обвалити, спалити, то тоді чекайте наступного Майдану, тому що наші читачі готові вийти на вулицю з плакатами, готові пікетувати і кримський уряд і їхати до Києва, і домагатися, нарешті, справедливості, тому що російську пресу бюджетно підтримують і в Криму, зокрема. Чому в Криму досі немає жодної повноцінної державної української газети?”, – вважає Віктор Качула.

Схоже, не розуміє цього і кримська влада. Прем’єр-міністр автономії Анатолій Матвієнко поки що підтримує газету лише морально. У середу він не зміг прокоментувати ситуацію, що склалася довкола “Кримської світлиці”, оскільки перебував за межами Симферополя. Але у прес-службі кримського уряду повідомили, що збираються передати цьому виданню 2 тони газетного паперу. Втім, Віктор Качула каже, що це “Кримську світлицю“ не врятує. Він каже, що деякі урядовці радили йому перевести газету на російську мову, мовляв, тоді й наклад її зросте. Журналісти обіцяли подумати.

Нагадаю, що “Кримська світлиця” видається з 1992 року. До 2004 року її фінансувала держава. Але торік уряд Віктора Януковича відмовив цій єдиній в Криму україномовній газеті у державній підтримці. На російськомовну пресу в автономії з різних бюджетів цього року будуть виділені понад 3 мільйони гривень.
XS
SM
MD
LG